CKV blijft, maar dan wel leuker
Hidde
Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) blijft een verplicht examenvak voor havisten en vwo’ers. Wel krijgen scholen meer vrijheid om het vak naar eigen inzicht in te vullen. CKV moet leuker en nuttiger worden.
Zo worden scholen niet langer verplicht om hun leerlingen naar culturele activiteiten te sturen. Dat heeft de ministerraad vandaag besloten.
Liever wiskunde
Het vorige kabinet zag het nut van verplicht CKV niet zo in: voormalig minister Van Bijsterveldt wilde de verplichting eigenlijk schrappen met ingang van schooljaar 2014-2015. Wat haar betrof mochten scholen die tijd ook gebruiken voor extra wiskunde, Engels en/of Nederlands. Daar steekt staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) nu een stokje voor.
Goed nieuws dus voor CKV-docenten, helaas pindakaas voor scholieren: uit onderzoek van EenVandaag en Trouw onder 700 jongeren bleek dat de helft van de ondervraagden vindt dat het vak beter afgeschaft kan worden.
Niet waardevol
Zeven op de tien jongeren zou de kennis die je tijdens CKV opdoet 'niet waardevol' vinden. "We kijken films, schilderen wat zonder opdracht en moeten verplicht naar de bioscoop. Op cultureel en kunstzinnig gebied vind ik niet dat we iets opsteken," vindt een van de ondervraagde leerlingen.
Blogger Justine is het daar mee eens. "CKV is meer een tussenuur dan een echt vak," betoogde zij november vorig jaar. Ook Justine was vóór het afschaffen.
'Aantrekkelijker en nuttiger'
Dat gaat nu dus niet gebeuren, maar de lessen worden volgens Dekker wel 'aantrekkelijker en waardevoller'. Leuker en nuttiger dus, is de bedoeling. Scholen krijgen meer vrijheid en mogen zelf beslissen hoe ze het vak invullen. Mogelijk kiest jouw school er dus voor om jou niet meer tig keer naar een voorstelling of museum te sturen, maar toetsen of creatieve opdrachten te laten maken.
De Stichting Leerplanontwikkeling gaat, in opdracht van het kabinet, uitzoeken hoe de lessen nog beter kunnen worden.
Kernvakken
Aandacht voor de kernvakken (Nederlands, Engels en wiskunde) blijft de staatssecretaris belangrijk vinden, maar het afschaffen van CKV zou volgens hem niet leiden tot betere prestaties van leerlingen op dat gebied.
Ook van het invoeren van wiskunde C voor havisten met het profiel Cultuur en Maatschappij ziet Dekker af, om te voorkomen dat leerlingen voor deze eenvoudigere wiskundevorm kiezen. Dat past niet bij de ambitie om het onderwijs van 'goed' naar 'excellent' te krijgen, vindt hij.
Het is zomervakantie! Onze redactie drinkt met de billen bloot melk uit een kokosnoot op een onbewoond eiland. Tot maandag 2 september publiceren we daarom wat minder blogs, daarna komen we weer op volle kracht terug. Ga je ons missen? check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!
1 seconde geleden
H.
H.
Ik heb een paar weken CKV afgesloten, maar kan mij helemaal vinden in wat de scholieren zeggen: er was geen vak onzinniger dan CKV. Goed initiatief dat dat nu gaat veranderen!
11 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
'paar weken geleden', bedoel ik natuurlijk. Pardon.
11 jaar geleden
R.
R.
Ik begrijp niet waarom het kabinet zo moeilijk doet over CKV. Er zijn al genoeg kunstvakken. Als je een kunstvak wilt, kies het dan! Maar ga niet miljoenen euro's verspillen aan leerlingen die hun CKV-lessen gebruiken als tussenuur. Maar gebruik dat voor betere initiatieven, waar veel mensen wel gebruik van maken, zoals de OV-studentenkaart en de stufi.
11 jaar geleden
AntwoordenQ.
Q.
eens met ruben, ckv is de nutteloosheid zelf, ik lette nooit op, zat altijd te kletsen, deed alsof ik werkte en stond een 8.
11 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
Ik had dit jaar een vrijstelling voor het vak, maar ik vind het prima dat het vak blijft. Ik vond het altijd wel leuk maar vond het inderdaad jammer dat we er als klas zo weinig aan deden.... We werden zelf in het diepe gegooid en moesten ons maar redden. Ik heb wel ontdekt dat ik bepaalde facetten van cultuur zeer vermakelijk vind alvorens ik daar anders over dacht. Hulde. Echter zou ik het fijn vinden dat er meer gezamenlijk met de klas werd gedaan en dat er meer 'praktijk' aan te pas kwam, en vooral meer verdieping.
11 jaar geleden
Antwoorden