Charlotte kreeg trombose op haar 16e door de pil: ‘Ik belandde in het ziekenhuis’
In samenwerking met de Trombosestichting
Veel meiden maken gebruik van de pil als anticonceptiemiddel. Voor veel meiden is dit handig en betrouwbaar. Charlotte (19) denkt precies hetzelfde als ze op haar veertiende aan de pil gaat. Maar twee jaar later ligt ze ineens in het ziekenhuis met trombose. "Ik wist niet dat mijn bloed van nature sneller stolt en dat het door het gebruik van de pil nog sneller stolt. Dit kan leiden tot gevaarlijke bloedklonters die je aderen blokkeren, met alle mogelijke gevolgen van dien."
Even een kleine uitleg, zodat je weet wat trombose is. Trombose betekent dat er een bloedpropje ontstaat in een bloedvat, wat de doorbloeding kan blokkeren. Als dat gebeurt in je been, kun je klachten krijgen zoals zwelling, roodheid en pijn. Maar schiet het propje door naar je longen, zoals bij Charlotte, dan wordt het echt gevaarlijk. Dat heet een longembolie, en dat kan levensbedreigend zijn.
Wat veel mensen niet weten, is dat de anticonceptiepil het risico op trombose kan verhogen. De pil zorgt voor een (klein) verhoogd risico, omdat de hormonen erin je bloed sneller laten stollen. Hoe groot dit risico is, verschilt per soort pil en hangt ook af van andere risicofactoren, zoals een erfelijke aanleg, roken of overgewicht. Het risico is gelukkig klein, maar het is er wel. Het is daarom belangrijk om dit mee te nemen in je keuze voor een anticonceptiepil en hierover in gesprek te gaan met je arts, zeker als je één of meer risicofactoren hebt.
Van Netflixen naar de spoedeisende hulp
"Bij mij zaten er propjes in allebei mijn longen", vertelt Charlotte. "Ik had meerdere longembolieën en zelfs een longinfarct. Dat betekent dat er een stukje van mijn long is afgestorven. Dat blijft nu littekenweefsel."
Het begint allemaal onschuldig. Charlotte heeft een weekje last van haar schouder en wordt wat kortademig. "Ik dacht hier niks geks bij," zegt ze. Maar tijdens een filmavondje met een vriendin, gaat het mis. "De pijn bij het ademhalen was zo intens, dat ik bijna niet meer kon ademen. Toen wist ik: dit zit niet goed."
Haar ouders brengen haar naar de huisartsenpost. Daar noemt de huisarts het woord longembolie. In het ziekenhuis bevestigt een CT-scan de volgende dag de diagnose. "Ze zagen meteen meerdere longembolieën in allebei mijn longen. Het voelde zo onwerkelijk."
Onwetend over het risico in haar bloed
Na verder onderzoek blijkt dat Charlotte een erfelijke afwijking heeft: Factor V Leiden. Een erfelijke bloedstollingsziekte die ervoor zorgt dat haar bloed sneller stolt. "Ik wist dat helemaal niet, en mijn huisarts ook niet toen ik aan de pil begon", vertelt ze. "De pil op zich is meestal veilig, maar in combinatie met mijn erfelijke afwijking verhoogt het de kans op ernstige complicaties, zoals een trombosebeen of longembolie. Dat is precies wat er bij mij is gebeurd. De combinatie van mijn erfelijke aandoening en het gebruik van de pil leidde tot de embolieën waar ik zo ziek van ben geworden."
Toen Charlotte op haar veertiende aan de pil ging, stelde de huisarts wel wat vragen. "Er werd gevraagd of er trombose in de familie voorkomt. Dat is er inderdaad, maar ik was me daar niet echt bewust van. Pas achteraf snap ik hoe belangrijk het is om dat soort dingen te weten."
'Fietsen? Dat kon ik wel vergeten'
Na haar ziekenhuisopname is Charlotte maanden bezig met herstellen. "Ik kon niet eens meer naar school fietsen. Ik was zo moe en had zulke slappe spieren dat ik de kracht gewoon niet had. Mijn opa moest me elke dag brengen. Superlief, maar ik voelde me wel afhankelijk."
Traplopen voelt voor Charlotte als een marathon, omdat haar lichaam door de longembolieën en het herstelproces zo verzwakt is. Zelfs kleine inspanningen kosten haar enorm veel energie, maar mentaal is het misschien nog wel zwaarder. "Ik was bij elk pijntje bang dat het terugkwam. Als ik kortademig was, dacht ik meteen: oh nee, het is er weer. Die angst heeft echt lang geduurd."
'De artsen stelden me gerust: dit is veilig'
Na alles wat Charlotte heeft meegemaakt, zou je misschien denken dat ze de pil voorgoed heeft afgezworen. Toch slikt ze deze nog steeds. "Ik heb met artsen gekeken naar alternatieven, zoals een spiraal", vertelt ze. "Maar dat zou voor mij weinig verschil maken, omdat ik vanwege mijn erfelijke bloedstollingsziekte altijd bloedverdunners moet blijven slikken. Als ik toch al dagelijks een pil moet nemen tegen trombose, kan ik net zo goed de pil blijven slikken. Het is voor mij de meest praktische keuze."
Toch voelt het gebruik van de pil dubbel. "Het is gek om iets te blijven gebruiken dat medeverantwoordelijk was voor mijn trombose. Maar de artsen hebben me verzekerd dat het nu veilig is. De bloedverdunners zorgen ervoor dat mijn risico op trombose niet groter is dan dat van iemand zonder mijn aandoening. Als zij zeggen dat het goed is, dan vertrouw ik daar volledig op."
Maak een bewuste keuze
Charlotte hoopt vooral dat meiden zich bewuster worden van de risico’s van de pil. "Ik wil echt niemand bang maken, want trombose door de pil komt gelukkig niet vaak voor. Vraag voordat je naar de huisarts gaat voor de pil, aan je ouders of er trombose voorkomt in je familie. Dan kun je dat bespreken met de huisarts. Het is zo belangrijk dat je goed geïnformeerd bent."
Ze vindt dat er op dat gebied nog veel verbeterd kan worden, vooral in de voorlichting vanuit huisartsen. "Ik had bijvoorbeeld graag een lijstje met de symptomen van trombose meegekregen, zoals kortademigheid of een dik, rood been. Zulke simpele informatie had mij misschien eerder aan het denken gezet. Nu wist ik echt van niets."
Haar advies is duidelijk: "Wees eerlijk tegen je huisarts en vertel alles wat relevant kan zijn. Rook je, heb je overgewicht of komt trombose in je familie voor? Laat het weten! De pil is meestal een goede optie, maar het gaat om jouw lichaam. Zorg dat je de risico’s kent en een bewuste keuze maakt." Charlotte weet nu hoe belangrijk die bewustwording is, en hoopt dat haar verhaal anderen helpt om beter voorbereid aan de pil te beginnen.
Voor meer informatie over trombose, de risicofactoren, de symptomen en meer, ga naar: trombosestichting.nl/pil
1 seconde geleden