Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Cambridge, Goethe en DELF: haal die diploma's!

Cambridge, Goethe en DELF: haal die diploma's!

Door Zoë

Zenuwachtig sta ik te wachten op de gang. Over enkele minuten begint het mondelinge onderdeel van mijn Cambridge-examen. Samen met mijn vriendin stap ik de kamer binnen en twee paar ogen kijken ons vriendelijk aan. Na afloop ben ik opgelucht dat het erop zit, maar ik realiseer me ook dat ik nog drie dagen schriftelijke examens moet afleggen en er eveneens twee mondelingen - deze keer zonder de steun van een klasgenoot -  voor de andere certificaten op de planning staan.

Nu hoor ik je denken: Zoë, waarom zou je dit vrijwillig doen? Eerlijk gezegd heb ik me dat het afgelopen jaar ook regelmatig afgevraagd. Als ik een paar weken later te horen krijg dat ik mijn examens heb gehaald, is voor mij de reden voor het afleggen van de examens weer duidelijk. Ik heb nu drie internationaal erkende taaldiploma's op zak. Niet alleen van Cambridge, maar ook van Goethe Deutsch en DELF.

Diploma's voor de talen: wat houdt dat in?

In mijn omgeving merk ik dat veel mensen niet weten wat Cambridge, Goethe en DELF precies inhouden. Door deze onduidelijkheid kiezen veel jongeren om de certificaten niet te halen, wat ik hartstikke zonde vind. Er moet dus meer informatie worden verspreid!

Om jullie op weg te helpen, zal ik uitleggen wat het überhaupt voor diploma's zijn. Cambridge, Goethe en DELF zijn internationaal erkende certificaten die voor iedereen op de wereld gelijk zijn. De examens zijn opgesplitst in zes niveaus. Van A1 voor beginners tot C2 voor vergevorderden.

Elk examen - ongeacht niveau en taal - bestaat uit dezelfde onderdelen: één mondeling en drie schriftelijke toetsen. Voor de ene taal doe je het mondeling met z’n tweeën, voor de ander doorsta je het examen alleen. De schriftelijke onderdelen zijn schrijven, lezen en luisteren. Deze onderdelen doe je altijd individueel.

Goede voorbereiding is het halve werk

Het halen van de diploma's is niet iets wat je zomaar even doet. Het is daarom essentieel om je goed voor te bereiden. Zelf heb ik twee jaar gedaan over de voorbereiding voor Cambridge en ongeveer negen maanden ploeterde ik voor mijn certificaten van Goethe en DELF. De meeste voorbereidingstijd heb ik gespendeerd op school tijdens mijn wekelijkse voorbereidingslessen. Hoe zo'n les precies verliep, verschilde van keer op keer.

Naar mijn mening was het oefenen van oude examens de meeste effectieve voorbereiding. De examens van Cambridge, Goethe en DELF hebben een specifieke opbouw die je door oefenen snel onder de knie krijgt. Voor de spreekonderdelen is praten met vrienden of familie erg effectief. Wat mij ook erg heeft geholpen, is het lezen van boeken en kijken naar programma's in de taal die ik wilde leren. Dus heb je even tijd om te ontspannen? Zet dan een Franse film op of lees een boek in het Engels. 

Twijfels?

Naar mijn mening hebben de examens heel veel voordelen. Zo zijn de certificaten internationaal erkend en levenslang geldig. Hierdoor heb je gelijk een streepje voor als je in het buitenland wil studeren of werken. Bovendien leer je door de extra lessen op school de desbetreffende taal een stuk beter, wat je ook terug zal zien in je cijfers. Wat ik het grootste voordeel vind, is de mogelijkheid om (een deel van) de behaalde scores om te zetten in PTA-cijfers. Hierdoor heb ik in mijn examenjaar minder toetsen en kan ik ook wat lessen skippen! 

Naast de voordelen heeft het halen van de certificaten ook een paar nadelen. Ten eerste kost het voorbereiden voor de examens veel tijd en als je je niet voor de volle 100 procent inzet, is de kans aanzienlijk dat je de examens niet haalt. Bovendien kost het afleggen van de certificaten veel geld - de prijzen beginnen rond de 70 euro, maar kunnen in de honderden euro's oplopen. Tenslotte wordt een deel van de examens afgenomen in het weekend en zijn de examencentra verspreid door het land. Zo heb ik twee zaterdagen gespendeerd aan het doen van toetsen en ben ik van Arnhem naar Venlo gereden voor een mondeling van tien minuten.

Twijfel je na alle voor- en nadelen nog steeds? Dan zou ik zeggen: gewoon doen, want je wordt er alleen maar beter van. Bovendien heb ik er erg veel van geleerd en profiteer ik nog steeds van de voordelen!

Gepubliceerd op 19 oktober 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.