Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Laat scholen Cambridge-examen voor iedereen betalen

Laat scholen Cambridge-examen voor iedereen betalen

Onlangs kreeg ik te horen dat ik mijn Cambridge-examen heb gehaald. Dit verliep niet zonder slag of stoot, dus ik ben er blij mee. Iets wat mij is opgevallen, is dat Cambridge niet op alle scholen wordt gegeven en dat leerlingen dit ook nog zelf moeten financieren. 

Wat mij betreft moet dit anders.

Studie

Al eens nagedacht over het volgen van een studie in het buitenland? In de meeste gevallen is een certificaat dat een bepaald niveau Engels bevestigt vereist als je een internationale student bent. De meeste universiteiten over de hele wereld accepteren hiervoor een certificaat van het Cambridge-examen. Denk aan Harvard, MIT, Oxford en natuurlijk Cambridge zelf. Ook voor sommige Nederlandse studies is een Engels-certificaat vereist. De meeste (technische) studies zijn in het Engels, dus willen universiteiten er zeker van zijn dat je een goed niveau Engels beheerst.

Zo'n certificaat is dus handig voor je vervolgstudie en kan je een voorsprong geven op anderen. Daarom is het wel zo eerlijk dat iedereen toegang heeft tot die luxe, want helaas is het niet gratis. Een examen kost je al gauw 300 euro en daar zitten de leskosten nog niet bij. Scholen moeten naar mijn mening kijken hoe ze dit voor leerlingen kunnen gaan financieren, mede om kansenongelijkheid tegen te gaan.

Er zijn genoeg onderzoeken die het gevolg aantonen van kansenongelijkheid bij jongeren. Zoals je in deze blog zult lezen, heeft het volgen van de lessen en het behalen van een Cambridge-certificaat veel voordelen. Voordelen die iedereen die het wil behalen, recht op zouden moeten hebben. De ongelijkheidskloof tussen jongeren met rijke en minder rijke ouders is al groot en zou nog groter kunnen worden door die voordelen. Dit ga je vooral later merken, wanneer iemand bijvoorbeeld een studie wil volgen of wil solliciteren voor een baan. Zo'n sollicitatiecommissie kijkt vrijwel altijd naar degenen die zich het meest kunnen onderscheiden van de rest. En ja, een Cambridge-examen is zoiets waarmee iemand zich kan onderscheiden. Juist daarom zouden scholen die ongelijkheid moeten tegengaan door het Cambridge-examen te financieren voor iedereen die het zou willen behalen.

Communicatie

Dat Engels kunnen in deze tijd een must is, heb je vast ook al in de gaten. Tegenwoordig worden we als het ware 'omringd' door de Engelse taal. Daarom is Engels ook een verplicht vak voor iedereen op de middelbare school. Als je voor je Cambridge-certificaat wil gaan, krijg je daar nog extra lessen bovenop. Met Cambridge word je getoetst op alle vlakken van Engels: lezen, spreken, schrijven, luisteren en grammatica.

Dit gebeurt ook in zekere mate bij de reguliere lessen, maar er wordt vooral gestreefd naar veel toetsen en dat leerlingen goede cijfers halen. Bij de Cambridge-lessen draait het om beheersing van de bovengenoemde vlakken. Je krijgt er geen cijfer voor en je bereidt je voor op het examen dat je later gaat afleggen. Ook zijn de boeken anders ingericht. In plaats van paragrafen bestaat elk hoofdstuk uit, jawel, de vijf bovengenoemde vlakken. Hierdoor ben je ongeveer evenveel bezig met elk 'vlak' en verbeter je jezelf constant.

Je zou de Cambridge-lessen dus kunnen zien als een goede toevoeging aan de huidige lessen Engels. Op de meeste middelbare scholen krijg je gemiddeld evenveel lessen Engels als lessen voor een vreemde taal als Frans, Duits, Spaans, etcetera, terwijl je gemiddeld op dagelijkse basis toch meer met de Engelse taal bezig bent dan met die andere vreemde talen.

Uitdaging

Een ander voordeel van de Cambridge-lessen is dat ze uitdagender zijn dan de reguliere lessen. Iemand die zijn vwo-6-diploma haalt, beheerst een C1-niveau voor Engels. In de meeste gevallen doen Cambridge-leerlingen al examen op C1-niveau vanaf de vijfde klas. Bovendien leer je door Cambridge vaak meer en andere dingen dan in de normale lessen, zoals hoe je met simpele aanpassingen een verhaal een compleet andere wending kan geven. Je gaat vaak net een stapje verder. Waar een ander afhaakt bij het schrijven van een redelijk formele brief, leer je bij Cambridge bijvoorbeeld hoe je een formeel artikel schrijft op universitair niveau.

Al met al biedt het volgen en behalen van je Cambridge-examen vele voordelen. Je krijgt een voorsprong tegenover andere studiekiezers en je opent meer deuren voor je studiekeuze. Ook leer je het gebruik en het beheersen van Engels op een andere manier en daag je jezelf uit op een hoger niveau. Genoeg redenen dus voor scholen om te kijken of ze dit voor iedereen kunnen aanbieden. Dus, móet je je nu gelijk gaan aanmelden voor Cambridge? Nee, dat hoeft natuurlijk niet. Maar het is het zeker wel waard om eens naar te kijken. 

 

Gepubliceerd op 4 juli 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.