Broederliefde & friends, de wijk en 'gewoon leven'
Als kleine jochies keken ze er naar voetbalwedstrijden, gisteravond gaven ze er zelf een concert: Broederliefde trok alles uit de kast met hun Broederliefde and friends-show in het Sparta stadion, het Kasteel. Tussen de bedrijven door sprak ik ze backstage over de show, de wijk waarin ze opgroeiden en hoe ze hopen de jongeren die ze ooit zelf waren te inspireren.
Met nog maar vier uur te gaan voor het optreden is het achter de schermen een komen en gaan van geluid- en lichttechnici, journalisten, tourpersoneel en de familie en vrienden van Broederliefde. Hoewel dit het concert van hun leven moet worden, zijn Jerr en Emms verrassend koel wanneer ik met hen op de bank plof voor een gesprek over de show en de wijk Spangen.
Het ontstaan van Broederliefde and friends
Het idee voor een stadionconcert, het eerste ooit door een urban act gegeven in Nederland, ontstond afgelopen zomer eigenlijk heel spontaan vertelt Jerr terwijl Emms nog druk bellend dingen aan het regelen is.
Jerr: "Bij een paar van onze optredens, bijvoorbeeld die op Lowlands, droeg onze DJ Edson Cesar een Sparta-shirt. Toen kregen we leuke reacties op Twitter daarop: een fan van Sparta had erover getweet en die stelde voor of het niet een keertje leuk was om op te treden in het Spartastadion. Daar is werk van gemaakt: de gemeente en de mensen van Sparta stonden er positief tegenover. Eerst dachten we dat we op zouden gaan treden tijdens een wedstrijd van Sparta, maar nee: we gingen gewoon lekker ons eigen optreden geven.”
Foto: Links Jerr, rechts Emms van Broederliefde
De friends en samenwerkingen in de toekomst
Tijdens het optreden komen er veel artiesten voorbij waarmee Broederliefde mee heeft samengewerkt. Onder andere Jan Smit, wie sommigen misschien niet zouden verwachten in combinatie met hiphop. Als ik Jerr daarnaar vraag, lacht hij: "Kijk, wij forceren niks: wij willen gewoon muziek maken met mensen die maken wat wij willen horen. Of jij dat nou bent of Marco Borsato: wij willen gewoon muziek maken waar wij achter staan en die we voelen en het maakt eigenlijk niet zoveel uit wie het is. Het moet wel mogelijk zijn om met iemand samen te werken natuurlijk."
'Ga niet veel osso zitten, leef gewoon!'
Een week geleden kwam de nieuwe single 'Veel Osso' uit. Volgens Emms, die eindelijk klaar is met alle telefoontjes, is het nummer een voorbeeld van hoe Broederliefde situaties uit de maatschappij omzet in nummers: "Veel Osso gaat niet over onze jeugd maar meer over wat er tegenwoordig gebeurt: wij maken dingen mee, maar sommige mensen slapen liever elke dag uit en doen daarna helemaal niets. Die zitten veel osso. Sommige mensen vatten het nummer op als dat je veel uit moet gaan, maar al ga je met je zoontje naar de dierentuin of werken of kamperen: ga iets doen." Jerr valt in: "Leef gewoon!"
Foto: Mella van Broederliefde
Voorbeeld voor de wijk
De leden van Broederliefde groeiden allemaal op als kinderen in achterstandswijk Spangen. Het feit dat ze nu de idolen zijn van veel jongeren,doet iets met ze, vertelt Jerr: "Vroeger op school als ze mij vroegen wat ik later wilde worden, had ik geen idee: rapper worden was onmogelijk. Nu zijn er kinderen op school die kunnen zeggen: ‘Ik wil later artiest worden en optreden in de Kuip'. Zij kunnen echt dromen."
Emms vervolgt: "En dat wij dan als voorbeeld worden genoemd, als in: ‘ik wil later net zo als Broederliefde worden’ wat vaak wordt gezegd door de jongeren in de wijk, dat doet iets met ons, weet je. Dat je eigenlijk zelf uit een achterstandswijk komt, in je jeugdjaren voetballer wilde worden en iets kunnen betekenen voor de maatschappij en nu gewoon kleine kinderen kunt inspireren en motiveren. Het feit dat ze doelen voor zichzelf gaan stellen en jij daar onderdeel van bent, dat is zo tof."
Foto: Sjaf van Broederliefde
Broederliefde is in 2018 weer te zien met het vervolg op Broederliefde and friends.
1 seconde geleden