Brinn (24) studeert aan de Universiteit voor Humanistiek: ‘Dat is echt mijn tweede thuis’

Brinn (24) studeert aan de Universiteit voor Humanistiek: ‘Dat is echt mijn tweede thuis’

Door Nova

"Toen ik hier kwam, was ik gelijk verkocht door het mooie gebouw, de kleinschaligheid van de universiteit en de sfeer." Zo’n vier jaar geleden bezocht Brinn (24) de open dag van de Universiteit voor Humanistiek (UvH) in Utrecht. Ze had nog geen idee wat ze wilde doen, maar zodra ze bij de Kromme Nieuwegracht naar binnen liep, kon ze zichzelf daar wel zien studeren.

De open dag van de Universiteit voor Humanistiek is op zaterdag 16 november in Utrecht. 

"Het enige vak dat ik op de middelbare school echt leuk vond was filosofie, dus ik dacht dat misschien te gaan studeren. Tot ik de opleiding Humanistiek tegenkwam. Dat vond ik veel leuker klinken!" Bij die studie combineer je filosofie met psychologie, sociologie én geschiedenis. Een perfecte combinatie voor types als Brinn, die geïnteresseerd zijn in de mens en maatschappij en het belangrijk vinden om te weten wat er speelt in de samenleving.

Wat is Humanistiek?

Maar wat is Humanistiek precies? "Die vraag krijg ik heel vaak. Binnen de studie houden we ons bezig met de filosofische vraag ‘wat is een zinvol leven?’ We hebben het over menselijkheid en maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast combineren we verschillende disciplines als psychologie en sociologie om een zo compleet mogelijk beeld te creëren van de mens en de samenleving."

Zo bespreken ze bij een vak over burgerschap wat het betekent om een burger te zijn. “Heb je daar alleen een Nederlands paspoort voor nodig? Hoort daar een bepaalde identiteit bij? Wanneer ben je een burger en wat heb je dan vervolgens?” 

Theorie én praktijk

Het grootste deel van de opleiding bestaat uit interdisciplinaire theorievakken - dat zijn vakken waarin je een onderwerp behandelt vanuit filosofie, psychologie en sociologie - maar er worden ook een aantal praktijkvakken gegeven, zoals gespreksvaardigheden en reflectie. "Dat zijn mijn lievelingsvakken," vertelt Brinn. "Als je de mens bestudeert, gaat het namelijk ook altijd over jezelf: wie ben ik en hoe verhoud ik mij tot maatschappelijke vraagstukken? Bij de practicumvakken kun je daarop reflecteren en leer je goed een dialoog aangaan. Als je met elkaar een mooiere samenleving wilt maken, dan moet je daarvoor namelijk goed met elkaar in gesprek kunnen gaan, met een open houding."

Master en baan

De bachelor duurt net als de meeste universitaire opleidingen drie jaar. Die rond je af met een scriptie. Brinn zit momenteel in deze afrondingsfase en interviewt vrijwilligers die in hospices werken: plekken waar mensen worden verzorgd die een levensverwachting hebben van nog maximaal drie maanden. Na haar scriptie neemt Brinn een tussenjaar. Daarna wil ze de master Humanistiek gaan doen.

Dat is niet de enige optie: aan de UvH kan je ook een master Zorgethiek en Beleid of een master Burgerschap en Samenleven volgen. Een andere optie is aan een andere universiteit verder te studeren. Brinn blijft zelf liever bij de Universiteit voor Humanistiek: haar tweede thuis. "Het is een hele betrokken universiteit waar je nauw contact hebt met zowel je docenten als medestudenten. Het is een kleine opleiding dus ik ken iedereen in mijn jaarlaag en eigenlijk ook de studenten in het jaar boven en onder mij."

Als ze is afgestudeerd wil Brinn graag de palliatieve zorg in. "Dan help je mensen die terminaal ziek zijn om de laatste periode van hun leven zinvol en waardevol in te vullen." Maar je kan nog veel meer kanten op, want de studie is ontzettend breed en je leert kritisch te denken. "In principe word je opgeleid tot geestelijk verzorger: iemand die anderen helpt met het beantwoorden van levensvragen, bijvoorbeeld mensen die bij Defensie werken of die in de gevangenis zitten."

Tip voor studiekiezers

Twijfel je of Humanistiek ook iets voor jou is? Of heb je überhaupt nog geen idee wat je wilt studeren? Dan raadt Brinn aan om de open dagen van verschillende onderwijsinstellingen te bezoeken. “De open dag van de UvH hielp mij over de streep bij mijn studiekeuze. Je moet ergens jezelf kunnen zijn en je er thuis voelen. Ik heb bij de UvH echt mijn plek gevonden.”

Meer weten over Humanistiek?

De open dag van de Universiteit voor Humanistiek is op zaterdag 16 november in Utrecht. 

Gepubliceerd op 9 september 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.