Heb jij ouderlijk toezicht ingesteld op Instagram?

 BNR Nieuwsradio is benieuwd of jongeren en hun ouders gebruik maken van ouderlijk toezicht op Instagram. Vul de vragenlijst in! (duurt circa 1 minuut)

Meedoen

Van powerbanks tot vochtige doekjes: zo overleef je je eerste festival

Van powerbanks tot vochtige doekjes: zo overleef je je eerste festival

Door Luuk

Festivals. De één bezoekt er elke zomer minimaal drie, de ander houdt er totaal niet van. Maar voor veel scholieren en studenten komt er hoe dan ook een moment dat je voor het eerst naar een festival gaat. Vaak ergens in de middle of nowhere, genieten van muziek en 'slapen' in een tentje. Waar moet je dan allemaal aan denken?

Kies je festival

Je wil naar een festival. Maar welke eigenlijk? Er zijn in Nederland een heleboel festivals, en een kaartje is vaak zo duur dat meerdere grote festivals bezoeken er niet altijd in zit. Kijk daarom goed naar wat voor muziek jij leuk vindt en welk festival daarop aansluit.

  • Lowlands focust zich vooral op de brede muziekliefhebber, daar is voor ieder wel wat wils.
  • Down The Rabbit Hole is perfect als je een meer alternatieve muzieksmaak hebt.
  • Houd je meer van soul? Dan is North See Jazz wellicht wat voor jou. 

Fix je tickets

Om binnen te komen, heb je uiteraard een kaartje nodig. Voor de meeste festivals deze zomer is de verkoop al begonnen (en in een aantal gevallen ook al geëindigd, omdat het is uitverkocht). Houd dus goed voor ogen naar welk festival je wil en houd de socials ervan goed in de gaten, zodat je de eerste bent die in de virtuele rij voor de tickets staat. En anders is er altijd nog TicketSwap of Marktplaats, al wil je dat liever voorkomen.

Regel je outfit

Natuurlijk wil je er op dat festival zo goed mogelijk uitzien. En dus wil je ook je beste outfit aan doen. Denk alleen nog even twee keer na voordat je dat doet. De meeste festivals zijn op een grasterrein en helemaal in Nederland wordt dat snel drassig en modderig. Witte schoenen zijn na een dag of weekend niet meer wit. Houd daar rekening mee bij je kledingkeuze. Doe vooral lekker loszittende kleding aan, draag comfortabele schoenen waarop je de hele dag kan lopen en dansen en neem een kleine (heup)tas mee.

Check buienradar

Het Nederlandse weer is zo bipolair als wat. Wees dus voorbereid op zowel 35 graden en een brandende zon als 15 graden en regen. Neem daarom altijd een regenponcho, maar ook zonnebrand mee en een petje of zonnebril. En vooral geen paraplu, die gaat de beveiliging wel van je afpakken.

Vul je portemonnee

Een festivalkaartje is vaak al duur genoeg en dan moet je tijdens het festival jezelf ook nog voeden, en dat is nog duurder. Voor een flesje water betaal je gerust vijf euro, voor een zak patat mag je zeker vijftien euro neertellen. Neem daarom een herbruikbare waterfles mee (en verstop de dop goed, zodat de beveiliging die niet afpakt). En neem wat spulletjes mee zodat je ‘s ochtends goedkoop kunt (kater)ontbijten. 

Bereid je goed voor

Als je naar een dagfestival gaat, is dit minder belangrijk. Maar veel grote festivals duren meerdere dagen en bieden overnachtingen aan op een camping. Klinkt wat primitief, maar het maakt de festivalervaring wel tien keer zo leuk. Bereid je alleen wel goed voor! Zet je tent thuis alvast een keer op en check of die waterdicht is. En blaas je matje een keer op zodat je weet dat hij niet lek is. Niemand wil op de grond slapen.

Denk aan je paklijst

Uiteraard neem je kleren en slaapspullen mee, maar een paar kleine dingen maken het kamperen allemaal net wat aangenamer. Neem (blaren)pleisters mee, zodat je daarvoor niet naar de EHBO hoeft. Neem ook vochtige doekjes mee. Er is een grote kans dat het druk is bij de douches als jij je net even wil afspoelen met een stroompje lauw water. Neem dus wat vochtige doekjes mee, dan kun je je in elk geval nog een beetje opfrissen.

Zorg ook dat je powerbank goed opgeladen is en neem er desnoods meerdere mee. Meestal kun je op het terrein je telefoon wel ergens opladen, maar het is altijd handig om iets achter de hand te hebben. En misschien het belangrijkste: zorg voor oordopjes! Tenzij je de rest van je leven met een piep in je oren rond wil lopen.

Ga naar je favoriete artiest

Uiteindelijk ga je toch vooral naar een festival voor de muziek. Helaas is het zo dat veel optredens van artiesten tegelijk worden gepland of overlappen. En ja, soms zul je dan helaas keuzes moeten maken. Kijk van tevoren in elk geval in de timetable wanneer jouw favoriete artiesten optreden. En zorg ook dat je ruim op tijd naar dat podium gaat als je een beetje vooraan wil staan. Dan mis je in elk geval niks.

Gepubliceerd op 4 juli 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.