Bijbaan: vloek of zegen?

Bijbaan: vloek of zegen?

Door Zoë

Steeds meer scholieren werken na schooltijd en in de weekenden in de supermarkt of de horeca.  Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2019 zo'n 50 procent van de scholieren een bijbaantje had, terwijl dit in 2013 slechts 42 procent was.

Ook ik bak elke week broodjes in de supermarkt en daarnaast schrijf ik elke twee weken een blog voor Scholieren.com. Onderhand heb ik dus wel in de gaten wat de voor- en nadelen van werken als scholier zijn. Ik zet ze voor je op een rijtje. 

Voordelen

1. CASHEN!
We beginnen gelijk met de meest genoemde reden om een baantje te nemen: het salaris. Elke maand een mooi bedrag op je rekening gestort krijgen is voor veel scholieren een reden voor een mini feestje. Vanaf dat moment kan je weer naar hartenlust kleding en frikandelbroodjes kopen. En zeg nou eerlijk: wie wordt daar niet blij van?

2. Ervaring opdoen
Ik kan me voorstellen dat je niet van plan bent om op je dertigste nog steeds vakken te vullen of bestellingen op te nemen, maar desondanks is een bijbaan dé perfecte manier om ervaring op te doen in het werkveld. Zo leer je hoe je moet solliciteren en word je een stuk zelfstandiger nu je zonder je ouders gesprekken moet voeren met de manager of zelf vervanging moet regelen als je een keertje niet kan werken.

3. Nieuwe mensen leren kennen
De eerste dag dat ik moest werken was ik super zenuwachtig en bang dat ik geen goede band met mijn collega's zou opbouwen. Gelukkig waren de zenuwen overbodig, want ik ben in een super gezellige groep collega's terecht gekomen en voel me helemaal op mijn plek op werk. Tijdens het vullen van het brood ben ik vaak aan het kletsen met collega's. En tijdens de vergaderingen van Scholieren.com - waar jij ook bij kan zijn als je een open sollicitatie stuurt, klik hier voor meer info! - heb ik super leuke mensen leren kennen die dezelfde schrijfpassie delen als ik en met wie ik altijd blogideetjes kan uitwisselen.

Nadelen

1. Plannen
De meeste jongeren zitten minimaal dertig uur per week op school en hebben bergen huiswerk. Als je dan ook in de avonden en weekenden moet werken, kan het moeilijk zijn om alles te combineren. Het is dan belangrijk om goed te plannen en al het schoolwerk goed bij te houden, want de avond van tevoren beginnen met leren gaat moeilijk worden als je ook moet werken.

2. Minder vrije tijd
Het hele weekend films kijken of elke vakantie uitslapen zit er vaak niet in als je een baantje hebt. Scholieren moeten vooral in de weekenden werken en in de vakanties gaat het aantal shifts die je moet werken omhoog. Je moet dus bereid zijn wat vrije tijd in te leveren als je aan het werk wil gaan. 

Zoals je kunt zien zijn er zowel voor- als nadelen aan het hebben van werk. Twijfel je na dit blog nog steeds, dan heb ik nog één tip voor je: praat erover met vrienden en familie en wees niet bang om een baantje te proberen. Veel succes met de keuze!

Gepubliceerd op 2 februari 2023

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.