Big Brother op school
'Big Brother is watching you' is dé catchphrase uit het boek 1984 van George Orwell, waarmee hij wilde aangeven dat er in zijn denkbeeldige samenleving altijd iemand meekeek. Die slogan gaat ook op bij de nieuwe realityserie van BNN: De School.
Het CSG Jan Arentsz in Alkmaar kreeg de laatste acht weken van het vorige schooljaar bezoek uit Hilversum. De school werd volgehangen met 40 camera's die alle bewegingen van de leerlingen in 4 havo volgde.
Twee hoofdpersonen
De documentaireserie trapt af met Matthijs en Isabelle, twee leerlingen die hard moeten knokken om ervoor te zorgen dat ze overgaan naar het examenjaar, iets wat iedereen wel herkent. Matthijs heeft er geen zin meer in en maakt zijn huiswerk niet meer. Isabelle moet juist keihard knokken om nog íets van haar cijferlijst te maken. We leren van de problemen waar deze pubers mee knokken. Het is voor ons scholieren natuurlijk niet heel moeilijk om ons daarin in te leven.
Gemaakt?
Alleen, wat we te zien krijgen is allemaal zó standaard dat ik me afvraag of alles wel authentiek is. Een voorbeeld: als leraar wéét je dat er camera's hangen en dat je op je hoede moet zijn. Sterker nog, de gevolgde leerlingen en leraren kregen allemaal een microfoon opgespeld. Ze wisten dus op welke uren ze zelf gevolgd werden. Het lijkt me sterk dat iemand dan volledig zichzelf is. Laat je jezelf dan niet van je beste kant zien?
Veel reacties
Op twitter was #DeSchool deze week een hele tijd trending, waaruit blijkt dat ik niet de enige ben met dit soort vragen. Aan de ene kant is het volgens veel mensen een 'heel herkenbare serie'. Anderen gunnen leraren nu meer vakantie dan voorheen.
Dhr. Van der Pol, docent Nederlands en boekverslagendocent op Scholieren.com, voegt hieraan toe: "Ik vind docenten en coördinatoren in dit soort programma's er altijd zo soft uitkomen, waardoor de kijker (net als ik gisteren) denkt, pak zo'n ventje eens aan. Ik kan af en toe - als het nodig is - uit de slof schieten en een camera erbij zou mijns inziens niet fijn zijn. Of misschien houd je je juist in als je weet dat je wordt gefilmd."
Verder zou volgens dhr. Van der Pol ook op de privacy van leerlingen gelet moeten worden. Als iets eenmaal op televisie is verschenen, worden fragmenten snel verspreid via Twitter en Facebook. Daarvan zouden ze wel eens spijt kunnen krijgen.
De voorzitter van het LAKS is ook minder content met 'De School' op Twitter. Het beeld dat wordt geschetst zou niet respresentatief zijn voor een havoklas.
#deschool bijzonder jammere documentaire, had veel meer uitgehaald kunnen worden. Veel te specifiek helaas.
— Remco Barendregt (@RemcoBarendregt) January 7, 2014
Happy end
Ondanks de kritiek lijkt het me tóch best een interessante serie om te volgen, al was het maar om de discussie die je op de bank kunt voeren met je ouders. Zeker om die laatste hectische weken van een schooljaar te kunnen laten zien. En dan het happy end: één van de twee hoofdpersonen, Isabelle, heeft het tot havo 5 gered. #feest
Heb je de uitzending gemist? Bekijk 'm hier terug.
1 seconde geleden
S.
S.
Ik zag toevallig een klein fragment uit de aflevering. Daarin was een gesprek bezig tussen Isabelle en haar mentrix. Ik denk dat het zeer duidelijk te zien is, dat hier heel soft gespeeld word. Dat is jammer. Ik weet uit mezelf dat een mentrix nooit zo kalm en normaal zou reageren, dat was zó overacting. Jammer van dit, maar de kijkcijfers liegen er toch niet om hè. Als het wel echt is, dan mag ze in haar handen knijpen met zo'n mentrix.
10 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Klopt, ik ben het helemaal met je eens. Wat ik alleen wel een beetje jammer vindt is dat vmbo-ers worden neergezet (Isabelle was VMBO-er) als jongens die niks doen en een halve crimineel zijn en meisjes worden neergezet met veel te veel make-up en dat soort stuff.. ZO JAMMER! er zijn ook gewoon gezellige, hardwerkende jongens en meiden op het VMBO en het MBO die gewoon en goede toekomst willen. niet iedereen is zoals de meeste mensen denken over vmboers of mboers! Ik moest het eecht ff zeggen hoor!
10 jaar geleden
Antwoorden