'Bètavoorlichting voor meisjes heeft succes'
Hidde
Het aantal meisjes dat het vwo-profiel Natuur en Techniek kiest, blijft groeien. Dit schooljaar deed 43,7 procent van de meisjes examen in de vakken wiskunde B, scheikunde en natuurkunde. Dat is een stijging van meer dan een kwart ten opzichte van het schooljaar 2007-2008, zo meldt het Platform Bèta Techniek in nrc next.
Dat is dus nogal wat. Volgens het Platform Bèta Techniek en scholiere Alexandra is dit vooral te danken aan uitgebreide voorlichtingscampagnes.
Bijna ieder jaar gestegen
Even vergelijken: in het schooljaar 2007-2008 deed slechts 18,1 procent examen in deze vakken. Volgens Beatrice Boots, directielid van het Platform Bèta Techniek, is de stijging dus onder andere te danken aan de voorlichting: de overheid probeert sinds 2004 meisjes te vertellen hoe cool technische profielen wel niet zijn. Dat doen ze door op veel scholen voorlichtingsdagen te organiseren.
En met succes, volgens Boots: "Toen de profielen werden ingevoerd was de verdeling tussen meisjes met alfa- en bètaprofielen een beetje scheef. Nu werpt de voorlichting zijn vruchten af." Ze denkt dat 60 tot 70 procent er 'best talent' voor heeft. "Het is belangrijk dat je je talenten benut. En waarom zou je het niet kiezen, als je het wel kunt?"
Onderstaande grafiek ondersteunt de uitspraken van Boots: het aantal meisjes dat het profiel Natuur en Techniek kiest is namelijk, met uitzondering van het schooljaar 2010-2011, ieder jaar gestegen. Bij jongens stijgt dit cijfer ook, maar minder hard. Horizontaal zie je de schooljaren, verticaal het aantal meisjes/jongens dat een bètaprofiel kiest.
Onzekere meisjes
Een mogelijke oorzaak voor het eerdere tekort aan bètameisjes, is het feit dat ze, in tegenstelling tot hun mannelijke klasgenoten onzekerder zijn over hun prestaties, waardoor ze minder snel de 'moeilijke' vakken kiezen. Ook zouden ze geen goed beeld van de toekomst hebben: wat kun je later nou eigenlijk met een bètaopleiding?
Een aanpak waarin vrouwelijke voorlichters, die gelijk 'n soort rolmodel waren, naar de scholen werden gestuurd heeft veel succes gehad, volgens Boots. "Ze vertellen wat je ermee kunt en hoe hun werkdagen eruit zien. Dat heeft gewerkt.''
Succesvolle bètavrouwen
Alexandra, die eerder blogde 'slachtoffer van de bètarevolutie' te zijn, weet er alles van. Ook bij haar werd er erg veel aandacht aan de bètaprofielen besteed: op een speciale middag kregen jongens en meisjes gescheiden voorlichting. "Er kwamen succesvolle bètavrouwen vertellen over hun toffe opleiding of baan. En over alfaprofielen kreeg je helemaal geen voorlichting!" Alexandra heeft dan ook een bètaprofiel gekozen. Daar is ze trouwens niet helemaal happy mee, natuurkunde bleek niet echt haar ding.
De overheid streeft ernaar dat 55 procent van alle vwo-leerlingen het profiel Natuur en Techniek of Natuur en Gezondheid kiest in het jaar 2015. Ze gaan al aardig de goeie kant op, nog iets meer dan 10% te gaan.
Gepubliceerd op 4 juni 2013
1 seconde geleden
L.
L.
Maar wat gebeurt er na de middelbare school? Ik kan me herinneren ergens gelezen te hebben dat de meeste van deze meisjes dan tóch geen bèta studie gaat doen. Zo schiet het natuurlijk niet op.
11 jaar geleden
Antwoorden-.
-.
En terecht, jezus wat heb ik veel spijt dat ik me heb laten overhalen door de decaan om een betaprofiel te kiezen zeg.. En ik ben niet de enige!
11 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
Het aantal percentage jongens groeit ook...
11 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
inderdaad. Dat staat ook in de tekst: "bij jongens stijgt dit cijfer ook, maar minder hard".
11 jaar geleden
Jorieke
Jorieke
Onze allereerste inforgraphic. Wat is 'ie toch mooi <3
11 jaar geleden
AntwoordenJorieke
Jorieke
*infographic
11 jaar geleden
Antwoorden