Bestemming bereikt

Bestemming bereikt

Hoe ik dit subtiel moet  brengen weet ik niet, maar mijn moeder en de weg vinden is een regelrechte ramp. Allerminst ben ik op de hoogte van de oorzaak, maar het kan voor een hoop irritatie zorgen.

Irritatie bij mijn vader, omdat hij de weg wel weet, maar veel te laat met de mededeling 'afslaan' komt. Irritatie bij mij, omdat ik vind dat als iemand iets beter weet, diegene het lekker zelf moet doen in plaats van commentaar leveren.

Irritatie bij mijn broertje, omdat broertjes nou eenmaal elke gelegenheid  aangrijpen om ruzie te maken met hun zus. En vervolgens weer irritatie bij mijn moeder, aangezien de sfeer in de auto inmiddels tot een dieptepunt is gezakt.

Navigatiesysteem

Het zal je dan ook niets verbazen dat de hele familie ontzettend blij was toen er in onze nieuwe auto een ingebouwd navigatiesysteem bleek te zitten. Maar hoe werkt dit geweldige apparaat precies?
De overgrote meerderheid van de navigatiesystemen werken door middel van het 'Global Positioning System', beter bekend als GPS.

GPS werkt als volgt: In een baan om de aarde zweven 24 satellieten op ongeveer 19.000 kilometer hoogte. Zodra iemand met behulp van GPS zijn of haar locatie wil bepalen wordt op de ontvanger (in dit geval het navigatiesysteem) de afstand berekend tot de drie dichtstbijzijnde satellieten.

Als je met deze afstanden een cirkel om alle drie de satellieten zou tekenen en je kijkt waar deze elkaar kruisen, vind je de precieze locatie van de ontvanger.

Route

Bij een navigatie wordt deze locatie geplaatst op een kaart, de locatie van de bestemming ook, en vervolgens wordt de route bepaald. Zodra je hiervan afwijkt wordt op dezelfde manier je positie bepaald en wordt er door de software op het navigatiesysteem een nieuwe route berekend.

Zo is er dus geen discussie meer over wat nou de beste route is. En dus zal GPS niet alleen mij, maar nog vele anderen een hoop ruzie in de auto besparen.

Sanne van Beem
Sanne (15) zit in de vijfde klas van het gymnasium en woont in Bussum. Vorig jaar koos ze voor een bètaprofiel en blogt daarom voor YouTech vooral over wat ze allemaal meemaakt en over wetenschap. Daarnaast zal ze ook schrijven over musea en voorstellingen.

Gepubliceerd op 17 mei 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.