Beroemde Youtubers: D is for Dazzle
In de zomer van 2011 begon ze uit pure verveling een blog, maar ondertussen telt het bijbehorende Youtube-account van de 19-jarige Diana Leeflang al bijna 100.000 abonnees. "Ik had nooit verwacht dat mijn blog zo groot zou worden. Ik dacht dat het schip wel zou stranden."
Ze zijn jong, bereiken duizenden mensen en worden herkend op straat. Op 24 mei kun je je favoriete Youtubers spotten op de Dutch Youtube Gathering. Hoe zijn deze vloggers zo bekend geworden? En wat is de kracht achter hun Youtube-kanaal? Scholieren.com spreekt met twee Youtubers.
Je zit verveeld te surfen op het internet, besluit een blogje aan te maken en vervolgens heb je opeens duizenden fans. Het overkwam Diana, die haar eigen blog en Youtube-account D is for Dazzle heeft. Eerst had Diana alleen een blog, later kwamen daar ook de filmpjes bij.
Hoe ze daarmee begonnen is? "Ik pakte gewoon een camera en ben ervoor gaan zitten. In het begin is dat een beetje ongemakkelijk, maar op een gegeven moment zie je de camera als je volgers waar je tegen praat. De tekst komt ook gewoon vanzelf; de kracht van Youtube is dat het gewoon allemaal spontaan gaat. Ik ga niet zomaar wat zitten oplezen, dat komt totaal niet over op de kijker."
Hoe ze opeens bekend is geworden, weet ze zelf ook niet precies. "Mijn blog was een jaar lang helemaal niet zo populair, maar op een gegeven moment groeide het aantal bezoekers enorm. Vorig jaar telde mijn Youtube-account opeens 10.000 volgers en werd ik voor allerlei dingen uitgenodigd. Toen begon ik me te realiseren dat mijn blog echt groot aan het worden was."
Fulltime baan
Het werken aan een blog en Youtube-account is voor Diana een soort fulltime baan. "Je bent er constant mee bezig. Sommige filmpjes kosten meer voorbereiding dan andere. In ieder geval gaat er meer tijd in zitten dan een veertigurige werkweek. Je hebt eigenlijk altijd, maar ook weer nooit weekend. Het internet gaat namelijk altijd door. Soms kan ik tot een uur 's nachts zitten stressen over een video die de volgende dag online moet." Voordeel is dan wel weer dat ze haar eigen tijden kan bepalen; ze kan er bijvoorbeeld voor kiezen om uit te slapen en tot laat in de nacht door te werken.
Niet alleen qua uren, maar ook qua geld is het voor Diana een baan. "Ik verdien geld via banners die ik plaats op Youtube en mijn blog. Soms doe ik ook aan branded content. Dan maak ik bijvoorbeeld een look met de producten van Etos of Kruidvat, en verwijs ik naar een actie die zij op dat moment hebben. Natuurlijk moeten die producten wel bij me passen, anders ga ik ze ook niet aanprijzen. Ik wil objectief en betrouwbaar blijven, ik wil mijn kijkers niet voorliegen."
Kwetsende reacties
Bij de populairiteit op internet horen helaas ook negatieve reacties. In het begon trok Diana zich dat nog persoonlijk aan, maar al snel kreeg ze door dat dat er nu eenmaal bijhoort. "Veel mensen sturen reacties die nergens op zijn gebaseerd en enkel zijn bedoeld om te kwetsen", zegt ze. "Dan zeggen ze bijvoorbeeld dat ik lelijk ben, maar daar trek ik me nu niks meer van aan. Er zijn zoveel meer leuke reacties en die zijn wél ergens op gebaseerd. "
Op haar Youtube-kanaal plaatst ze vrij persoonlijke filmpjes, maar daar heeft ze zelf geen moeite mee. "Ik bepaal zelf wat ik wil delen en waar de grens ligt. Soms schrik ik wel, als ik in de stad word aangesproken door meisjes die dan precies weten in welke winkel ik mijn outfit heb gekocht. Dan denk ik: 'oh ja, dat weten jullie natuurlijk allemaal!'." Echt gevoelige dingen zal ze nooit delen op het web. "Ik ga anderen niet opschepen met mijn problemen. Als ik even niet lekker in mijn vel zit hou ik dat gewoon voor mezelf. Levenslessen kan ik dan weer wél met ze delen, omdat ik mijn kijkers daarmee help."
Normaal meisje
Ze vindt het nog steeds wel even wennen als ze aangesproken wordt op straat en meisjes met haar op de foto willen. "Ik ben gewoon een normaal meisje en geen BN'er. Maar het is natuurlijk altijd leuk om de andere kant van de camera te ontmoeten."
Voorlopig is ze nog niet uitgekeken op het Youtuben en bloggen. "Ik wil blijven uitbreiden. Als het zou kunnen ben ik hier over tien jaar nog mee bezig. Dit is natuurlijk het allerleukste werk dat je maar kunt verzinnen!"
Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.
1 seconde geleden
K.
K.
I love Diana! Ze is mijn rolmodel, ik ben haar gaan zien als een vrienden, als is dit natuurlijk niet echt zo;) xo kim
10 jaar geleden
Antwoorden