Backstage bij LAKS examenklachtenlijn
Blauwe poloshirts, headsets en veel snoep. Ik bevind mij op de vijfde verdieping van een kantoorpand in hartje Amsterdam. Hier huist de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS. Ik loop een middagje mee, om te zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat.
Bij binnenkomst word ik meteen vriendelijk begroet door de vrolijke Annelotte Lutterman, klachtencoördinator bij de scholierenkoepel. Zij is tevens bestuurslid en persvoorlichter van het LAKS. Na kennis gemaakt te hebben met Annelotte overhandigt zij mij aan collega Andrej Josic. Hij zit even later naast mij en legt uit hoe ik alle binnengekomen klachten van eindexamenkandidaten moet doorvoeren in het systeem.
Na de uitleg - en nadat ik natuurlijk even heb gecheckt wie er van mijn school al geklaagd heeft - mag ik zelf aan de slag. Jammergenoeg zijn de eindexamens nog bezig, dus laat alle hectiek even op zich wachten. Maar als er dan toch een belletje rinkelt, laat het team mij voorgaan en zo ontvang ik mijn eerste klacht. Opeens hoor ik een luide pieptoon. "Oh, je hebt nu opgehangen...", legt iemand van het LAKS uit. Hopelijk heeft de klager later teruggebeld.
En we wachten
Tijdens het wachten op alle klaagzangen, heb ik een leuk gesprek met de ambitieuze Andrej. Hij zal vanaf juni in het LAKS-bestuur zitten en heeft vele ideeën voor het onderwijs. Zo is hij van mening dat er een te groot verschil is tussen wiskunde A en B. Daar moet volgens hem wat aan veranderd worden. Het wachten wordt ook opgevuld met een rondleiding door het kantoor.
Geen tijd voor een bijbaan
Maar hoe combineer je nou school met zo'n drukke baan bij het LAKS? En krijg je er goed voor betaald? Andrej: "Je krijgt een vergoeding, omdat je eigenlijk geen tijd hebt voor een bijbaan naast het LAKS." Alleen het telefoonteam van de Eindexamenklachtenlijn krijgt niet betaald. Later beantwoordt hij ook mijn eerste vraag. "Met plannen red je alles."
Annelotte Lutterman kondigt aan dat het zometeen druk wordt en dat we klaar moeten zitten. Ik mag nu ook even voor het "echie" meedoen en deelnemen aan de hectiek. Zelf kom ik geen bijzondere klachten tegen. Het geklaag gaat voornamelijk over de standaard "te lange" en "te moeilijke" examens. Er zijn een paar aanmerkingen op het correctiemodel.
Kots in de gymzaal
De meest opvallende klachten worden natuurlijk met de groep gedeeld. Zo moest een dove scholier een luistertoets maken en hadden eindexamenkandidaten last van een stinkende gymzaal nadat iemand had overgegeven. In dit soort gevallen neemt het LAKS voor opheldering contact op met de school. Vervolgens wordt er samen naar een eventuele oplossing gezocht.
Om zeven uur zijn de lijnen eindelijk gesloten. Ik heb tussendoor natuurlijk al wat gebabbeld met de leden, maar nu is er tijd om lekker op de bank te zitten en te kletsen, terwijl we op de patat wachten.
Na het eten verlaat ik het kantoor met Andrej, Jasmijn, een gevuld buikje en een übercoole LAKS-zonnebril. Er is me gevraagd of ik vaker langs wil komen en ja, ik kom zeker een keertje terug.
Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.
1 seconde geleden