Autotheorie: slagen? Lees dit!

Autotheorie: slagen? Lees dit!

Ze zeggen dat er twee dingen zeker zijn in het leven: doodgaan en belasting betalen. Maar ook het betalen van een rijbewijs is veel mensen gegeven. Dat laatste bestaat uit twee onderdelen: theorie en praktijk. Ik wil het met je hebben over het theorie-examen en wat daarbij komt kijken. Velen maken zich daar zorgen over en dat is echt niet nodig!

Al vrij snel in je praktijk-gedeelte, of misschien wel daarvoor al, krijg je een theorie-boek. Sommige rijscholen geven wekelijks lessen, al dan niet verplicht voor de kandidaat. De meeste rijscholen geven je alleen een (online) boek en een inlogcode om online te oefenen. Dat komt dus neer op zelfstudie met veel eigen verantwoordelijkheid; ook de datum voor het examen moet je vaak zelf inplannen.

Dan kan je luieren en het laten gaan of direct in actie komen. Ik raad je het laatste aan, zodoende kan je de theorie eerder in de praktijk toepassen. Voor het inplannen van je examen nog een gouden tip: doe dit in een rustige periode qua school, dat scheelt veel stress!

Moeilijk en makkelijk

Als je de datum eenmaal geprikt hebt, pak je je boek erbij. Opvallend is dat de makkelijkste dingen en de moeilijkste dingen elkaar enorm afwisselen. Makkelijker: of je links of rechts moet knipperen bij het verlaten van een rotonde. Moeilijker: de middelpuntvliedende kracht en de invloed van verkanting daarop. Niet erg als je dat even moet googelen nu.) 

Oefenen!

Waarschijnlijk valt leren uit het boek nogal tegen. 250 bladzijdes over een onderwerp als verkeer is taaie kost. Ik raad je dan ook aan om het boek één keer echt door te lezen en daarna veel te oefenen in de online-leeromgeving. Dan zie je precies wat je fout doet en welk theoriehoofdstuk je nog even moet herhalen. 

Gevaarherkenning

Naast de gewone theorievragen is er ook het onderdeel gevaarherkenning. Hierbij krijg je een foto van een verkeerssituatie en moet je kiezen tussen remmen, niets doen en gas loslaten. De eerste keren dat je dit doet is het misschien een beetje vaag, zeker als je geen natuurtalent bent in het verkeer. Als je dit veel oefent ga je de situaties vanzelf herkennen.

D-Day!

Na het oefenen komt uiteraard het examen zelf. De vragen hierbij zijn trouwens niet op papier, maar op een aanraakscherm. Eerst 25 vragen gevaarherkenning, hiervan mag je er twaalf fout hebben De theorie is te doen als je goed leert en oefent. Hier mag je slechts vijf van de veertig vragen fout hebben dus het is van belang dit goed door te nemen!

Slottips

Ik heb het gehaald, maar waarschijnlijk moet jij nog. Daarom nog wat advies: Onderschat de stof niet, die is veel en daar moet je echt tijd voor maken. En overschat het examen niet, het gaat gewoon over de dingen die je geleerd hebt. Stressen is dus nergens voor nodig.

Succes!

Gepubliceerd op 20 juni 2017

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.