Anouk (17) deed mee aan het WK Twirlen

Anouk (17) deed mee aan het WK Twirlen

Door Senna

Anouk van der Waal (17) heeft nog maar net de havo afgerond als ze afgelopen juli op het WK twirlen staat. Maar wat houdt deze sport precies in? En hoe is het om op een WK te zijn? Anouk vertelt er graag over.

"Twirlen is een sport waarbij bewegingen worden gemaakt met een stok, genaamd een baton. Daarbij dans je en doe je gymnastische bewegingen op verschillende soorten muziek", legt Anouk uit. "Je kan het in je eentje doen, in een duo en met een groot team." De zeventienjarige doet gemiddeld één keer per maand mee met een wedstrijd. Met een team optreden vindt ze het leukst:
"Dan krijg je lekker dat groepsgevoel."

Als Anouk nog op de basisschool zit, komt de twirlvereniging langs om een proefles te geven. Anouk zit dan al op ballet, dus de liefde voor dans is al aanwezig. "Een aantal vriendinnen van mij gingen toen als gevolg van die les bij de vereniging kijken. Ik vond de les zo leuk, dat ik ook wel benieuwd was en meeging." Haar vriendinnen zijn uiteindelijk gestopt, maar Anouk heeft de smaak dan te pakken en traint nu nog steeds elke week.

Anouk:

WK Twirlen

Inmiddels twirlt Anouk twee keer per week keihard. In 2020 krijgt ze te horen dat het WK Twirlen naar Nederland komt. Als ze dan ook het nieuws krijgt dat ze mee mag doen, traint ze harder dan ooit. "Het gevoel dat ik van alle mensen die auditie deden, uitgekozen ben om met het WK mee te doen, is heel speciaal. Voor het WK trainden we vaak van 9 tot 5. Dat was erg pittig, maar wel voor een goed doel."

Door corona wordt het WK helaas twee jaar uitgesteld. "Best spannend, want we wisten niet zeker of het nog kon doorgaan." Als het WK in 2022 eindelijk echt gaat gebeuren, zit Anouk in havo-5. Naast de vele trainingen moet ze ook leren voor haar examens. "Ineens had ik een heel druk jaar, dus ik moest goed plannen en hard doorwerken. Om mijn examen, maar ook het WK te halen." 

Mooie sport

Anouk is erg zenuwachtig op de dag van het WK. Zeker als ze de jury ziet zitten.
"Maar dan zie je het Nederlandse vak helemaal uit zijn dak gaan voor je en dan krijg je toch wel kippenvel. Het besef kickte toen in hoe bijzonder het was dat ik daar mocht staan. Het is ook zo gaaf om alle andere twirlers te zien. Je deelt toch met zijn allen dezelfde passie." Anouk haalt uiteindelijk met haar team bij twee onderdelen één keer zilver en één keer brons. "Ik kan gewoon zeggen dat ik tweede en derde van de wereld ben!"

"Ik wil nog heel lang doorgaan met twirlen om nog beter te worden en mijn doelen te behalen", aldus Anouk. Als ze ooit stopt met de sport - wat volgens haar nog even zal duren - hoopt ze twirlcoach te worden. "Ik ben van mening dat iedereen deze sport een keer gezien moet hebben, zodat iedereen weet hoe mooi 'ie is.” Anouk zet haar passie voorlopig nog even door en wie weet zien we haar wel op een volgend WK goud halen! 

Gepubliceerd op 6 oktober 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.