Angela (17) en Keturah (17) zijn tienermoeder
Een kind krijgen terwijl je zelf nog tiener bent: je denkt er vast wel eens over na. Zou je nog naar school blijven gaan? Wat zou je doen met werk? En hoe zou je omgeving reageren? Angela (17) en Keturah (17) weten er alles van.
Angela (links) is moeder van de driejarige Ky-jhonna (midden) en Keturah (rechts) heeft een dochter van vijf maanden, Esmaya (rechts).
Zwanger: Wat nu?
"De eerste gedachte die bij me opkwam toen ik mijn zwangerschap ontdekte, was: wat ga ik doen met school?", vertelt Angela. "Op dat moment was school het allerbelangrijkste voor me." Keturah was geschrokken, maar ergens wel blij: "Ik had al een tijdje het gevoel dat ik zwanger was, maar bleef een zwangerschapstest uitstellen. Uiteindelijk heeft mijn vriend een test gekocht. Toen bleek dat ik al vijf weken zwanger was. Ik schrok daarvan, ik ben nog zo jong.... Maar ergens was ik ook blij, omdat ik dacht dat ik eigenlijk niet zwanger kon raken."
De vaders
"Mijn vriend schrok ook heel erg", vertelt Keturah. “Maar hij had wel al in zijn hoofd: we gaan geen abortus plegen of het kind laten adopteren. We gaan gewoon voor dit kind zorgen." En zo voeden ze samen hun dochter op. "Het is nu al heel zwaar, laat staan als mijn vriend niet betrokken zou zijn", zegt Keturah.
Ook Angela is nog samen met de vader van haar dochter. "Mijn vriend schrok erg toen ik vertelde dat ik zwanger was, maar vroeg meteen: wat wil jíj doen? Hij wilde eerst weten hoe ik me erover voelde en gaf me de tijd om dit te bedenken. Na een paar weken goed erover na te hebben gedacht, besloot ik het kind te houden. Ik wilde het in ieder geval niet weg laten halen. Mijn vriend was het met me eens."
Reacties van de omgeving
Angela maakte zich wel zorgen over hoe de rest van haar omgeving zou reageren. "Zij hadden nooit gedacht dat ik een kind zou krijgen op mijn vijftiende en waren dan ook erg geschrokken van mijn zwangerschap. Maar uiteindelijk heb ik veel steun gekregen van vrienden en familie. Af en toe zeiden meiden op school nare dingen over me, maar dat boeide me niet zo."
Keturah heeft wel wat negatieve reacties ontvangen: "Mijn moeder heeft dingen gezegd die me hebben gekwetst. Maar mettertijd begon ze mijn zwangerschap te accepteren. Door mijn klasgenoten werd ik gefeliciteerd."
"Mijn moeder durfde ik het niet te vertellen", vertelt Angela. "Ik was met haar naar de huisarts gegaan om bloed te laten prikken en zo kwam zij erachter dat ik zwanger was. Ze was erg geschrokken. Ik was altijd heel open naar mijn moeder, maar over mijn zwangerschap was ik dat niet."
De zwangerschap
Keturah heeft haar zwangerschap als erg moeilijk ervaren. "Ik was vaak duizelig en kortademig en in de douche viel ik soms bijna flauw. Daarnaast had ik weinig eetlust, waardoor ik weinig at en heel dun was geworden. Ik leek gewoon niet meer op mezelf. Dit heeft gelukkig geen effect gehad op de gezondheid van mijn dochter." Angela ondervond de zwangerschap anders. "Ik kreeg een nieuw soort energie die ik nooit eerder had gevoeld. Het idee dat er iemand in me aan het groeien was, gaf me een blij en positief gevoel", zegt ze.
“De weeën waren wel erger dan gemiddeld. Het was lichamelijk heel moeilijk voor me. Door de weeën kon ik zelfs niet rechtop staan. Verder verliep het bevallen zelf wel makkelijk.”
Keturah vond de bevalling wel zwaar. "Omdat mijn dochter al een week te laat was, zou mijn bevalling worden ingeleid. Maar toen bleek dat ik toch al ontsluiting had. Daarna ging het snel, voor ik het wist kon ik gaan persen." Snel daarna houdt ze haar dochter voor het eerst vast. "Het was geweldig. Een gevoel dat gewoon niet te omschrijven valt."
School
In de tweede van de middelbare school werd Angela zwanger en in datzelfde schooljaar beviel ze van haar dochter. "Daarna, begin derde, was alles rommelig: mijn dochter was nog jong, ik slikte veel medicatie wegens ijzertekort en vaak had ik geen kracht om naar school te gaan. Halverwege het jaar werd ik overgeplaatst naar een LWT-groep (leerwerktraject, red.), waarin ik alleen Nederlands en rekenen volgde en daarnaast betaald stage liep. Hierdoor kreeg ik meer tijd om thuis te zijn."
Angela behaalde haar vmbo-diploma en zit nu in haar eerste jaar van de mbo-2-opleiding tot ICT-medewerker. Keturah heeft door haar zwangerschap veel gemist op school. Ze werd zwanger tijdens haar eerste jaar van de mbo-3-opleiding tot verzorgende IG: "Ik kreeg wel steun van school. Maar ik had zoveel praktijklessen en examens gemist, dat ik besloot het jaar opnieuw te doen."
Begeleid wonen
Angela en Keturah wonen nu op zichzelf in een flat waar meer jonge moeders wonen. Hier worden ze begeleid bij het zelfstandig wonen. "Ik vind het wel prettig", zegt Angela. "Met de begeleiders kan ik het goed vinden, ze zitten niet op mijn lip en houden veel rekening met me." Ook Keturah zit goed op haar plek: "Ik vind het hier beter dan bij mijn moeder. Ze kunnen me hier helpen met alles: met zelfstandig wonen, geldzaken en opvang bijvoorbeeld."
Tienermoeder zijn is lastig, vinden Angela en Keturah. Maar één ding is zeker: met hun prachtige dochters komen ze overal doorheen.
Lees ook
Tienermoeder voor een dag
Een studie die filosofie, psychologie en sociologie combineert, en waarin je ook nog eens goed leert te reflecteren en gesprekken te voeren – klinkt dat als jouw droomstudie? Dan is de bachelor Humanistiek misschien iets voor jou.
Kom kennismaken op de Open Dag van 16 november.
1 seconde geleden