Amarins (26) studeert Scheikunde in Amsterdam: 'Ik wil graag weten hoe de wereld werkt'

Amarins (26) studeert Scheikunde in Amsterdam: 'Ik wil graag weten hoe de wereld werkt'

in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit

Op de middelbare school worstelde Amarins met het vak scheikunde. Toch trekt deze studie haar en besluit ze voor een bachelor Scheikunde in Amsterdam te gaan. Een keuze waar ze nu tevreden op terugkijkt: "Het is een hele brede opleiding."

In de derde klas moet Amarins een profielkeuze maken. "Mijn hele leerjaar stond ik slecht voor scheikunde", licht ze toe. "Ik stond gemiddeld net een voldoende, mede door enkele bijlessen die ik van een kennis kreeg. Mijn docent gaf me een negatief advies voor het vak, maar ik was eigenwijs en koos het toch." En dat was een goede keuze: binnen een jaar staat ze twee punten hoger. "Het hielp mee dat ik het megainteressant vond."

"Ik koos voor Scheikunde omdat het goed aansluit op mijn brede interesse."

Open dag

Het maken van een studiekeuze is ook voor Amarins niet makkelijk. "Ik wil graag weten hoe de wereld werkt. Een groot gedeelte daarvan gaat over leven, dus biologie zou een logische keuze zijn. Maar als ik op de middelbare school leerde over DNA, dan wilde ik meer weten. Er werd gezegd dat het een soort puzzeltje is dat in elkaar past, maar ik wilde weten hóe dat puzzeltje dan werkt." 

Uiteindelijk bezoekt ze een open dag van de opleiding scheikunde. "Daar vertelde een hoogleraar over een 'Buckyball', een soort voetbalvormig molecuul dat in de ruimte voorkomt. Later ook werd het toegepast bij onderzoek naar medicatie bij HIV/Aids." Amarins beseft dat scheikunde niet alleen over stoffen gaat, maar dat het ook hele praktische toepassingen kan hebben. "Die veelzijdigheid is de reden dat ik uiteindelijk voor scheikunde heb gekozen." Amarins besluit om de joint degree bachelor aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) te volgen. Dit betekent dat je als student het onderwijs volgt bij beide instellingen. 

Alfabet

"Het eerste bachelorjaar is heel breed", vertelt de student. "Op de middelbare school leer je eigenlijk maar over een heel klein gedeelte van scheikunde. Je kunt het vergelijken met het leren van het alfabet. Bij de opleiding aan de universiteit leer je dan hoe je woorden en zinnen kunt maken."

In het eerste jaar aan de universiteit maak je kennis met de vier richtingen van de scheikunde: Synthesis and Sustainability, Chemistry of Life, Analytics and Photonics en Quantum and Computing. Heel uiteenlopende richtingen, maar wat ze verbindt zijn de basisprincipes en -vaardigheden, zoals hoe je in een lab werkt. Op de UvA en de VU leren eerstejaars hoe je het beste met stoffen in het lab kunt omgaan. "Eerst ga je experimenten met veilige stoffen, maar daarna mag je ook met meer gevaarlijke stoffen werken." Amarins mocht met een groep medestudenten een eigen labproject opzetten. "We probeerden de lichtgevende reactie van die lichtstokjes na te bootsen in erlenmeyers. Dat was niet alleen interessant, maar ook visueel heel vet."

"Het is een heel veelzijdig vak."

Uiteindelijk maak je in het derde jaar een keuze voor een specialisatie. "Er zijn mensen die de hele dag in het lab staan, maar er zijn ook mensen die door te programmeren op hun computer berekenen of een experiment gaat lukken. Bijvoorbeeld als een stof heel duur of gevaarlijk is, dan ga je niet zomaar experimenteren.  Het is een heel veelzijdig vak."

Carrière 

Inmiddels heeft Amarins haar bachelor afgerond en doet ze de master Chemistry of Life. "Na mijn bachelor wist ik door mijn brede interesse nog niet precies welke richting ik op wilde gaan. Ik heb toen met de studieadviseur gekeken welke specialisatie het beste aansloot bij de vakken die ik wilde volgen. Ik denk dat ik het meest geïnteresseerd ben in de scheikunde achter alles wat leeft, en daar sluit deze master het beste bij aan."

Met een opleiding tot scheikundige kun je alle kanten op: van leraar tot programmeur en onderzoeker. "Je kunt bijvoorbeeld ook medicijnen ontwikkelen of nadenken over duurzame energie, zoals zonnepanelen. Ook bij het ontwikkelen van vlees- en zuivelvervangers zijn scheikundigen nodig. Ik was een keer op een arbeidsmarkt waar Lipton (de theeproducent, red.) afgestudeerden zocht om mee te denken over hoe smaakstoffen uit de thee en kruiden het beste opgelost kon worden in het water, en bijvoorbeeld welke vorm het zakje dan het beste gebruikt kan worden. Maar eigenlijk ben je ook al met scheikunde bezig als je pasta staat te koken of je skincare doet. Het is overal."

Ontdekken of de opleiding scheikunde iets voor jou is? 

Bezoek een van de voorlichtingsactiviteiten van de Universiteit van Amsterdam of Vrije Universiteit in Amsterdam! 

Gepubliceerd op 15 november 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.