Als plofkip in een klas

Als plofkip in een klas

Door Tim

Staatssecretaris Sander Dekker heeft vorige week laten weten dat hij geen maximum wil stellen aan het aantal leerlingen dat in één klas mag zitten. Scholen mogen dus zelf de klassengrootte bepalen, maar is dat wel verstandig?

Hoe meer leerlingen er in een klas passen, hoe minder leraren er nodig zijn en hoe meer geld een school overhoudt aan ons leerlingen. Maar geld verdienen gaat toch niet vóór onderwijskwaliteit? Want hoe groter de klassen, hoe minder aandacht er per leerling is. Zelf zit ik vaak met 30 man in een klas, en dat is vaak onrustig. Lang niet altijd kunnen alle vragen beantwoord worden binnen een lesuur.

Het burgerinitiatief 'Stop de overvolle klassen' wilde graag een maximum zien van 24 leerlingen per klas, een plan wat Dekker niet zag zitten: ''Je hebt ook kleine klassen die druk zijn", aldus de staatssecretaris. Misschien heeft Dekker wel érgens gelijk (af en toe is een kleine klas net zo irritant als een grote), maar negen op tien keer is een les in petit comité beter naar mijn mening.

Muf

De kamer is tegen het groeiende aantal 'plofklassen'. In sommige klassen krijgen wel meer dan 36 leerlingen tegelijk les. Zes-en-dertig! Beeld je eens in: bijna 40 man in zo'n standaard Nederlands, slecht geventileerd lokaal, hartje zomer. Een bejaardentehuis zal nog minder muf ruiken dan een uurtje les met zo'n club. Dat kan toch nooit goed zijn voor je gezondheid?

Sowieso is het op een hoopje gooien van 36 puberende kinders natuurlijk vragen om moeilijkheden. School is toch een soort van verplichte hobby, dus een docent die voor zo'n plofklas staat speelt meer voor politieagent dan voor schooldocent.

Volgend jaar mag ik in de collegebanken zitten en denk ik de discipline op te kunnen brengen om me bij de les te houden. Maar als scholen zélf de klassengrootte mogen bepalen, is het wachten op de eerste school die de universitaire collegezalen gaat gebruiken in het middelbaar onderwijs. En wie weet zijn klassen met 36 leerlingen dan wel doodnormaal. Dekker, doe iets. Doe het snel.

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, dé weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Tim aan de beurt. En we werken veel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 11 april 2014

REACTIES

R.

R.

Bij ons op de middelbare school hebben ze al collegezalen.
'Om je te laten wennen aan hoe het er op de universiteit aan toe gaat.' 50 tot 60 man in één zaal, maar eigenlijk gaat het best goed.

10 jaar geleden

K.

K.

Ok...

10 jaar geleden

P.

P.

Het moet uiteindelijk toch uit jezelf komen. Als je echt extra hulp nodig hebt kun je altijd bijles nemen. Ik zit zelf vaak in een klas van 30 mensen, en vind het juist fijn dat er niet zoveel op je vingers wordt gekeken

10 jaar geleden

S.

S.

Wanneer je een maximum aantal leerlingen van 24 in aan een klas gaat stellen, gaat de onderwijskwaliteit juist achteruit. Er zijn wellicht wel minder leerlingen, en dit kan dan misschien wel voor onrust zorgen, maar dit betekend echter wel dat de school minder geld heeft om aan de docenten te besteden. Met deze maatregel voorkom je goede docenten voor de klas die veel van hun vak afweten, en orde kunnen houden. Een goedkope docent met weinig kwalificatie kan een klas niet zo veel bijbrengen en ook niet de klas in orde houden. Bij een goede docent met 35 leerlingen leer je een stuk meer dan bij een slechte docent met 20 leerlingen. Kwalitatief goed onderwijs is belangrijker dan kwantitatief goed onderwijs

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.