Alles wat jij moet weten over de profielkeuze

Alles wat jij moet weten over de profielkeuze

'Welke ga jij kiezen?' Deze vraag is inmiddels gebruikelijk in bijna elk gesprek tussen mijn klasgenoten en mij. Hij gaat over de welbekende profielkeuze. Al maandenlang zijn we bezig met Qompas, een website die je helpt met de zoektocht naar de perfecte profielkeuze. Vóór Qompas wist ik zeker dat ik Cultuur & Maatschappij wilde doen, maar hierna is het toch veranderd. Daarom is het belangrijk om je goed te verdiepen in alle profielen.

Om je hierbij te helpen, heb ik vier belangrijke punten onder elkaar gezet. Want welke profielen zijn er? En welke extra vakken moet je daar dan bij kiezen? Dat en meer vertel ik in deze blog.

1. De profielen

Er zijn vier profielen:  Cultuur en Maatschappij (C&M), Economie en Maatschappij (E&M), Natuur en Techniek (N&T) en Natuur en Gezondheid(N&G). Iedere leerling kiest voor de bovenbouw een profiel. Aan dat profiel zijn vaste vakken gekoppeld, maar vaak moet je toch nog kiezen tussen een paar extra vakken. Bijvoorbeeld Frans of Duits. Benieuwd naar welke vakken in elk pakket zitten? Klik dan hier. Het vakkenaanbod kan per school verschillen.

2. Wiskunde

Er zijn vier soorten wiskunde: wiskunde C, A, B, en D. Ze staan op volgorde van makkelijk naar moeilijk. Wiskunde C is dus het makkelijkste. Toch verschilt die niet heel veel met wiskunde A. Je gaat bij allebei in op onder meer statistiek, kansrekening en analyse. Alleen bij wiskunde A ga je er iets dieper op in. Vergeleken met wiskunde A is wiskunde B abstracter. Er wordt meer gelet op de wiskundige technieken en minder op de verhaaltjessommen. Het verschilt qua niveau wel een stuk, dus als je in de onderbouw goed bent in wiskunde, kun je voor B kiezen. Anders in het niet aan te raden. 

Voor de echte wiskundeliefhebbers is er ook nog wiskunde D. Deze is niet verplicht en alleen te combineren met wiskunde B. Voor bijvoorbeeld een technische studie is wiskunde D handig.

3. Adviezen

Als je nog twijfelt over een bepaald vak of welke wiskunde je gaat kiezen, is het handig om advies te vragen van je docent. Ik krijg zelf ook advies. Dit komt bij mij per vak op Magister te staan. Ik krijg dan een positief, twijfel of negatief als advies. Ik wilde bijvoorbeeld eerst wiskunde B doen, maar ik kreeg daar een negatief advies voor. Daardoor heb ik er nog even over nagedacht en ben ik toch voor wiskunde A gegaan. Ik had ook niet naar het advies kunnen luisteren. Dit had gemogen, maar docenten geven dat advies niet voor niets. Als je een onverwacht negatief advies krijgt voor een vak, is mijn tip om aan de docent te vragen waarom je dat advies hebt gekregen. 

Voor mijn zoektocht bij Qompas begon, wist ik zeker dat ik C&M ging kiezen. Ik vond die vakken het leukste en ik was er goed in. Maar na een lange test bleek E&M beter bij mij te passen. Nu ben ik erachter dat E&M inderdaad veel beter bij mij past. Zo kan je bij E&M economie kiezen met drama. Als ik bij C&M economie had gekozen, had ik geen drama meer kunnen doen. En dat wilde ik echt niet! Ga daarom niet meteen voor je eerste keuze zonder je er eerst in te verdiepen. Zo hebben C&M en E&M veel overeenkomsten, maar toch zijn ze anders. 

4. Allesbeslissend

Vaak wordt de profielkeuze gezien als de keuze die je hele toekomst bepaalt. Maar is dat eigenlijk wel zo? Nou nee, welk vakkenpakket je kiest, is niet allesbeslissend. De meeste vakkenpakketten houden veel opties open. Alleen als je een technische studie wil doen, kun je bijvoorbeeld beter geen C&M kiezen.

Op sommige scholen is het mogelijk om geen wiskunde te kiezen, maar wiskunde is wel een must voor veel opleidingen. Wil je geen wiskunde? Kijk dan welke opleidingen geen wiskunde nodig hebben en of jouw droomopleiding daartussen zit.

5. Volg je intuïtie

Een vakkenpakket bestaat uit vakken die je gedeeltelijk zelf mag kiezen. Hierdoor zit er voor iedereen wat bij. Als je nog twijfelt, kun je altijd advies vragen aan je docent. De vakkenpakketten zijn zeker niet allesbepalend, maar het is wel belangrijk om je goed te verdiepen, omdat het wel bepaalt welke opleidingen je kunt gaan volgen. Benieuwd met welk vakkenpakket je welke opleiding kan volgen? Klik dan hier.

Succes met het maken van deze keuze! En onthoud: je weet zelf het beste waar je talenten liggen, dus volg je intuïtie. 

Gepubliceerd op 17 maart 2023

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.