Eindexamens 2025

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Alles wat je moet weten over de studiekeuzecheck (matching)

Schrijf je je voor 1 mei in voor een studie aan de universiteit of het hbo? Dan krijg je te maken met de studiekeuzecheck, oftewel matching. Maar wat is dit precies en waarom krijg je hiervoor een uitnodiging?

Dit is een artikel van Studenten.com

Studenten.com helpt jou door je studententijd heen. Van eerstejaars tot masterstudent: we got you! Op Studenten.com lees je verhalen die je wilt doorvertellen. Volg Studenten.com op Instagram, TikTok, luister de podcast of neem een kijkje op de website.

 

Wat is matching/de studiekeuzecheck?

Wanneer je je voor 1 mei hebt ingeschreven voor een bachelorstudie, heb je recht op een studiekeuzecheck (matching). Sommige opleidingen of onderwijsinstellingen stellen dit ook verplicht. Het is bedoeld om te kijken of de opleiding van jouw keuze bij jou past en of jij realistische verwachtingen van de studie hebt voordat je daadwerkelijk gaat beginnen aan de opleiding. In de meeste gevallen betekent dit dat je van jouw onderwijsinstelling een uitnodiging krijgt voor een vragenlijst, maar soms is matching ook een meeloopdag bij jouw gekozen studie of een studiekeuzegesprek.

Wanneer kom je in aanmerking voor matching?

Iedere student die zich voor 1 mei heeft ingeschreven voor een bacheloropleiding (zonder numerus ficus of selectie) heeft recht op matching. Bij sommige universiteiten of hogescholen is het ook verplicht om hieraan mee te doen. Andersom moeten onderwijsinstellingen jou ook een studiekeuzecheck aanbieden als jij hierom vraagt.

Waarom doen universiteiten en hogescholen aan matching?

Meerdere universiteiten en hogescholen schrijven dat zij merken dat studenten die bewust kiezen voor hun studie een grotere kans hebben om het eerste jaar te halen. De bedoeling van matching is dat je als aankomende student kan uitvogelen of deze studie voor jou geschikt is. Als dat zo is, heb je ook een hogere kans om de studie te halen.

Is matching hetzelfde als een selectie?

Nee, matching of een studiekeuzecheck is puur bedoeld om jou als aankomend student te helpen met de keuze of de opleiding bij je past. Na de studiekeuzecheck kan je namelijk kiezen om bij je studie te blijven of je toch in te schrijven voor een andere studie. Bij sommige matchingactiviteiten krijg je achteraf ook een positief of negatief advies van de opleiding.

Heb ik na 1 mei recht op matching?

Nee, als je je na 1 mei inschrijft voor een studie heb je geen recht op matching. Het is wel mogelijk dat de universiteit of hogeschool je alsnog verplicht om mee te doen aan een activiteit of het invullen van een vragenlijst. Wanneer je je na 1 mei inschrijft voor een studie, is het ook mogelijk dat je inschrijving wordt geweigerd.

Wat moet ik doen als de opleiding niet bij me past?

Kom je er door matching achter dat de opleiding toch niet bij je past? Dan kan je opnieuw een keuze maken. Wanneer je je voor 1 mei hebt ingeschreven, heb je nog tot 1 september van het collegejaar om te wisselen. Je behoudt dan ook je toelatingsrecht en de opleiding mag je niet weigeren. Dit geldt niet als je je na 1 mei hebt aangemeld voor een studie. Houd er wel rekening mee dat je wellicht opnieuw een studiekeuzecheck moet maken.

Wat als ik een negatief advies krijg op basis van mijn matching?

Sommige opleidingen stellen een vragenlijst, opdracht of gesprek verplicht en geven vervolgens een negatief of positief advies. Zij mogen jou niet weigeren op basis van dit advies. Ben jij nog steeds overtuigd van je studiekeuze, ondanks een negatief advies? Dan mag je gewoon aan de opleiding starten.

Hoe is het geregeld per universiteit?

  • Universiteit Utrecht: In Utrecht kennen ze een verplicht matchingstraject bestaande uit drie onderdelen: een matchingsformulier waarin wordt gevraagd naar je motivatie, een matchingsactiviteit zoals een werkcollege of practicum bijwonen en als laatste feedback op je studie-aanpak.
  • TU Delft: De Technische Universiteit Delft biedt alle studenten een studiekeuzecheck aan. Op basis van de ingevulde vragenlijst krijg je feedback van de universiteit.
  • Universiteit Leiden: In Leiden verschilt het per opleiding. Bij sommige opleidingen is deelname aan matching verplicht, bij andere krijg je een studiekeuzecheck. Dit is een digitale vragenlijst die je ontvangt na de inschrijving voor je studie.
  • Universiteit Wageningen: De Universiteit Wageningen heeft een verplichte studiekeuzecheck, waarbij je kan kijken of de opleiding bij je past. Twee weken na het invullen van de vragenlijst krijg je een uitslag gemaild van de opleiding.
  • Tilburg University: In Tilburg verschilt het per bacheloropleiding welke matchingactiviteiten worden aangeboden. Dit kan een gesprek zijn, een test of een studie-activiteit zoals het bijwonen van een college.
  • TU Eindhoven: De Technische Universiteit Eindhoven kent een verplichte studiekeuzecheck, bestaande uit een vragenlijst, een adviesrapport en een adviesgesprek met iemand van jouw opleiding. Daarnaast zijn er ook andere extra activiteiten bij sommige studies zoals een presentatie, een opdracht, een college of een toets.
  • RUG: De Rijksuniversiteit Groningen heeft meerdere faculteiten/studies waarbij verplichte matching geldt. De procedure verschilt per studie en faculteit.
  • Radboud Universiteit: Bij de Nijmeegse universiteit krijgen aankomende studenten bij de inschrijving in Studielink een uitnodiging voor een studiekeuzecheck. Op basis van deze vragenlijst krijg je een positief of negatief studiekeuzeadvies.
  • Erasmus Universiteit: Ook bij de Rotterdamse universiteit krijgen aankomende studenten een online vragenlijst toegestuurd na hun inschrijving. Daarnaast heb je eventueel recht op een matchingsactiviteit. Dit verschilt per opleiding.
  • UvA: De Universiteit van Amsterdam kent een verplichte studiekeuzecheck, genaamd UvA Matching. Daarbij volg je een programma en maak je een toets. Vervolgens krijg je een advies toegestuurd van de opleiding.
  • VU: De Vrije Universiteit heeft ook een verplichte studiekeuzecheck. Wanneer je je voor meerdere opleidingen hebt ingeschreven, moet je meerdere vragenlijsten doorlopen.
  • TU Twente: Alle bacheloropleidingen van de Twentse universiteit hebben verplichte studiekeuzeactiviteiten. Wat dat is, verschilt per opleiding.

Hoe is het geregeld per hogeschool?

  • Hogeschool Rotterdam: In Rotterdam krijgen studenten een studiekeuzegesprek aangeboden met de gekozen opleiding. Daarnaast kan ook gevraagd worden of je aanvullend iets kan doen, zoals een digitale vragenlijst invullen, het opstellen van een portfolio of het meenemen van je cijferlijst.
  • Hogeschool Utrecht: Bij de Hogeschool Utrecht bestaat de studiekeuzecheck uit een digitale intake samen met een adviesgesprek of een matchingsdag. De hogeschool stelt de studiekeuzecheck verplicht. 
  • Hogeschool Windesheim: De Hogeschool Windesheim biedt studenten een kort gesprek aan met iemand van de opleiding. Ook is er een Matchingsdag waar je als aankomend student heen kan gaan.
  • Hogeschool van Amsterdam: In Amsterdam bestaat de studiekeuzecheck uit meerdere opdrachten. De inhoud van deze opdrachten verschilt per opleiding.
  • Fontys hogescholen: Als je je hebt aangemeld bij een opleiding van één van de locaties van Fontys heb je recht op een online vragenlijst en een check-in gesprek.
  • Hogeschool Arnhem en Nijmegen: Wanneer je je hebt aangemeld via Studielink ontvang je een uitnodiging voor jouw studiekeuzecheck. Dit bestaat uit een online vragenlijst, een activiteit bij jouw gekozen opleiding en een studiekeuzeadvies.
  • Saxion Hogescholen: Bij Saxion Hogescholen krijg je een uitnodiging voor een meet & greet bij jouw gekozen opleiding. Daarbij maak je kennis met (aankomende) studenten en de docenten. Daarnaast kan je ook een individueel gesprek aanvragen.
  • Hanzehogeschool Groningen: In Groningen bestaat de studiekeuzecheck uit minimaal twee onderdelen zoals een gesprek, een vragenlijst of een praktijkopleiding. Wat deze onderdelen zijn, verschilt per opleiding.
  • Avans Hogescholen: Bij Avans hogeschool is de studiekeuze verplicht en kan het bijvoorbeeld bestaan uit een digitaal assessment, een motivatieopdracht, een taaltest of een portfolio. Dit wisselt per opleiding.
  • Hogeschool Inholland: Bij de meeste opleidingen van Inholland is de studiekeuzecheck verplicht en bestaat het uit een vragenlijst, een huiswerkopdracht, een activiteit en een advies.

Het was niet mogelijk om alle hogescholen en universiteiten op te nemen in dit overzicht. Ben jij benieuwd naar de studiekeuzecheck bij jouw onderwijsinstelling? Zoek dit dan op bij de website of vraag het na.

Gepubliceerd op 27 mei 2024


ADVERTENTIE
Ontdek de veelzijdigheid van Scheikunde!

In de bachelor Scheikunde in Amsterdam bestudeer je alle richtingen van de chemie om bestaande processen, producten en materialen te verbeteren en nieuwe te ontwerpen. Van moleculen tot duurzaamheid, jij maakt het verschil! Ervaar zelf hoe het is om in Amsterdam Scheikunde te studeren en kom op 10 april Proefstuderen!

Lees meer en kom Proefstuderen!

Alles over de examens in je timeline?