Welke scholen overweeg jij bij je studiekeuze?

Doe mee aan dit onderzoek over jouw studiekeuze en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

'Alle anticonceptie moet gratis worden'

'Alle anticonceptie moet gratis worden'

Door Joske

Tja, na een misschien toch wat ongemakkelijke gesprek met je moeder begin je meestal als tienermeisje met de anticonceptiepil. Zo ook ik. Toen ik 16 was, ben ik met de pil begonnen. Tot mijn 21e wordt dit betaald door mijn zorgverzekering, daarna kan ik het geld zelf ophoesten. En dat vind ik vreemd.

Ik pleit er daarom voor dat alle anticonceptie - dus niet alleen de pil, maar ook bijvoorbeeld het condoom of de spiraal - gratis worden. Ook ná je 21e.

Anticonceptie

Ik weet nog goed hoe ik bij de huisarts naar binnen liep en naar buiten kwam met een klein doosje in mijn handen: de anticonceptiepil. In dat doosje zat een lijst met mogelijke bijwerkingen. Die lijst was bijna langer dan ikzelf.

Nu ben ik bijna 18 en gestopt met de pil. Anderhalve maand geleden heb ik die keuze voor mezelf gemaakt. Ik kwam veel aan en zat niet lekker in mijn vel. Onder meer deze twee bijwerkingen stonden op die enorme lijst. Ik heb er zelf voor gekozen om te stoppen met deze vorm van anticonceptie, maar niet iedereen kan of wil die keuze maken.

Voorbehoedsmiddel

De pil is een voorbehoedsmiddel, net zoals condooms en een spiraal. Onder meer deze drie middelen heten 'anticonceptie'. Je hebt het vast zelf ook gemerkt, maar op de middelbare school begint seksualiteit steeds meer een rol te spelen. In de biologieles wordt er breeduit over gesproken en je leert waarom er voorbehoedsmiddelen zijn en hoe je die gebruikt. Zo beschermen ze niet alleen tegen ongewenste zwangerschappen, maar ook tegen soa's zoals chlamydia en gonorroe.

Voor de pil en het spiraal hoef je tot je 21e niet te betalen. Dit doet de basisverzekering voor je. Maar wil je condooms of de morning-afterpil hebben, dan zul je daar altijd voor moeten betalen, hoe jong (of oud) je ook bent. Volgens mij moet dat anders.

Gratisssss

Na je 21e zit je vaak nog gewoon op school en moet je sowieso al veel dingen zelf betalen. Je zit misschien op kamers, je ouders betalen je zorgverzekering waarschijnlijk niet meer en je hebt nog de andere kosten zoals boodschappen en uitgaan. Als je ouders niet kunnen bijspringen en jij krap bij kas zit, kun je in de verleiding komen om de pil - of andere anticonceptie - niet meer te nemen om kosten te besparen. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat in de toekomst het aantal ongewenste zwangerschappen stijgt. 

Daarom vind ik dat alle anticonceptie gratis moet worden. Niet alleen vrouwen zijn verantwoordelijk voor ongewenste zwangerschappen, ook mannen hebben hierin een rol. Mannen gaan er vaak vanuit dat hun bedpartner de pil slikt en schuiven daarmee hun verantwoordelijkheid af, terwijl het condoom het enige anticonceptiemiddel is dat geen bijwerkingen geeft. Ook beschermen condooms je tegen soa's. GroenLinks pleit ervoor dat de pil weer in het basispakket moet komen, maar wat mij betreft mag alle anticonceptie daar in komen. Zo hebben mannen geen smoes meer om geen condooms te kopen. Ze zijn dan immers toch gratis.

Daarnaast wordt de pil door vrouwen niet alleen geslikt vanwege het voorkomen van zwangerschappen. Soms heeft het ook medische redenen: je wordt er regelmatig door ongesteld, het kan helpen tegen de pijn tijdens je menstruatie en sommigen krijgen er minder acne door. Ga je niet zo lekker op die hormonen, dan kun je ervoor kiezen om het hormoonvrij koperspiraaltje te laten zetten. De kosten daarvoor na je 21e? Meestal tussen de € 50 en € 150. Bizar. Dat moet anders kunnen.

Oordeel van de rechter

Helaas is een rechter het niet met me eens. Hoewel de overheid de "seksuele en reproductieve rechten" van burgers moet waarborgen, schrijft ANP, is gratis anticonceptie daar niet per se voor nodig, luidde het oordeel in oktober 2021.

Het is niet aan de rechter, maar aan de politiek om beslissingen te nemen over het vergoeden van pil, spiraal en andere middelen die zwangerschappen voorkomen. Volgens de rechtbank is anticonceptie in Nederland ruim voldoende beschikbaar en vormen de kosten geen belemmering. We hebben dus nog een lange weg te gaan...

Dit wil je ook lezen:
Gepubliceerd op 27 oktober 2022

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.