Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Al 10 jaar geen warm eten

Al 10 jaar geen warm eten

''Die moeder moet worden opgepakt. Leuk dat je zelf een overtuiging hebt, maar verziek je kind dan niet'' was een van de vele tweets die ik gisteren zag verschijnen. Er was namelijk een bizarre documentaire op tv waar iedereen overheen viel: Rauwer.

De docu gaat over moeder Francis en zoon Tom (15). Zij eten al tien jaar lang alleen maar rauwe groente, fruit, zaden en noten. Niets wat gekookt, verhit of gebakken is. Dus ook geen melk of brood en al helemaal geen patat, pizza of snoep.

Sinds drie jaar mag Tom niet meer naar school van zijn moeder, omdat hij de verleidelijke Marsen, tosti's en frikadellen in de kantine niet zou kunnen weerstaan. Nu wil Bureau Jeugdzorg Tom met spoed uit huis plaatsen, omdat hij zwaar ondervoed is.

Pure gifstoffen

Ik vind het een lastige kwestie. Toms moeder vergelijkt chips en gekookte groenten met heroïne en alcohol: "daarvan zeg je tegen je kind toch ook niet dat hij het maar gewoon moet nemen?".  Deze producten zouden namelijk pure gifstoffen voor het lichaam zijn, zo verkondigt Francis. In vis zit bijvoorbeeld kwik dat kanker zou veroorzaken. En dat is ook natuurlijk ook zo.

Maar dat je van af en toe een visje kanker krijgt, lijkt mij bullshit. En dat vindt Bureau Jeugdzorg ook: zij willen namelijk dat Tom óf weer naar school gaat en bijvoorbeeld drie keer per week vis naast het rauwe voedsel eet, óf bij een gezin gaat wonen dat wel normaal eet En dat lijkt ook de overheersende mening op sociale media te zijn: "deze vrouw is gewoon gestoord."

Tom en zijn moeder Francis bij hun rawfoodgoeroe

Geen pak slaag

Toch zag ik in de documentaire wel dat Tom en zijn moeder een goede band hebben. Goed, die scène waarin ze met elkaar stoeien lijkt misschien wat ingestudeerd, maar ze lijkt mij wel een moeder die veel van haar kind houdt. Niet eentje die haar kind iedere dag een pak slaag geeft en in een vies bed laat slapen, maar een moeder die vooral heel erg bang is. Bang dat haar Tom door verkeerde voeding (melk en biefstuk) ziek wordt of zelfs doodgaat.

Na het zien van de docu heb ik lang nagedacht. Dat Tom niet meer bij zijn moeder mag wonen lijkt me geen goed idee. Maar dat Tom zijn leven lang rauw blijft eten en zo klein en ondervoed blijft, is ook geen goede optie. Want weegt zo'n trauma van het weggehaald worden bij je moeder door Bureau Jeugdzorg op tegen het feit dat je een groeiachterstand hebt? Nee.

Geen fastfood

Het lijkt mij het beste als beide partijen elkaar tegemoetkomen: Jeugdzorg laat Tom wel gewoon rauw eten, maar moeder voegt daar af en toe wel wat vis of vlees aan toe en laat hem gewoon naar school gaan. Voor Tom is het nu echter kiezen tussen twee kwaden. En er zijn ook ouders die hun kind alleen maar fastfood laten eten: laat je die kinderen dan ook uit huis plaatsen?

Hoe zal dit aflopen? Ik weet het echt niet. Een duivels dilemma, maar wel een steengoeie docu die je aan het denken zet. Ik ben erg benieuwd wat jij ervan vindt. Kijk 'm in elk geval hieronder voordat je Jeugdzorg meteen gelijk geeft:

Ook op ons forum wordt inmiddels druk gediscussiëerd over Tom en zijn dieet. Praat mee!

Update woensdag 19 december: Tom is inmiddels ondergedoken uit angst voor Bureau Jeugdzorg. Die is inmiddels een spoedprocedure gestart om Tom uit huis te plaatsen en te zorgen dat hij na de kerstvakantie weer naar school gaat.

Gepubliceerd op 18 december 2012
ADVERTENTIE
Onderzoek: condoomgebruik 🍆

Uit onderzoek blijkt dat het condoomgebruik onder Europese jongeren flink daalt. Wij zijn nieuwsgierig naar wat hierachter zit. Doe mee aan ons korte, anonieme onderzoek hierover. De resultaten gebruiken we mogelijk voor een artikel op Studenten.com.

Naar de vragenlijst

REACTIES

Kim

Kim

Ik heb echt met Tom te doen. Niet zozeer vanwege dat eten, maar hoe rot moet het zijn als je continu heen en weer geslingerd wordt tussen wat de hele wereld zegt en wat je moeder zegt/wat voor jou 'normaal' is?

11 jaar geleden

J.

J.

Nou sorry hoor, ik vind die moeder echt Hééééééél vreemd. er zal vast een kern van waarheid zitten, maar dat ze Google (!) geloofd boven onze Nederlandse artsen die er 9 jaar voor hebben gestudeerd vind ik echt te erg voor woorden

11 jaar geleden

D.

D.

Kijk, als aan mij vanaf mijn vijfde werd vertelt dat alleen rauw voedsel gezond was, zou ik dat ook geloven. Ik denk dus dat Tom niet echt beseft wat het verschil zou zijn.

Maar ik denk wel aan het feit dat ik gewoon eet en me ook niet voor kan stellen hoe het moet zijn om alleen maar rauw te eten. Als hij rauw eten lekker vindt, moet hij dat gewoon doen. Als ik Tom was zou ik wel bijvoorbeeld een week lang gewoon eten en kijken of er echt een verschil is.

Verder zou ik Tom wel naar school laten gaan, maar dan desnoods in een andere stad, als dat beter zou zijn. Want volgens mij heeft de moeder alleen moeite met het feit dat Tom daar niet rauw zou eten.

11 jaar geleden

N.

N.

In de documentaire rauw uit 2008 over Tom zei hij dat toen hij een keer een boterham at hij daar ziek van werd. De huisarts bevestigde dit het kwam door voedselverandering. Dus plotsklaps veranderen heeft totaal geen zin. Ik denk dat het zinvoller is om het heel langzaam op te bouwen zodat hij niet ziek word.

11 jaar geleden

H.

H.

Dat ben ik helemaal met Kim eens. Het gaat er nu uiteindelijk niet om wie er gelijk heeft, maar om het feit dat die Tom er de dupe van wordt.

11 jaar geleden

Simon

Simon

Die moeder heeft trekjes van een extremist, lijkt te lijden aan een soort beangstigend purisme. Natuurlijk wil je je kent de waarden en levensstijl meegeven die jij belangrijk vindt, maar ze slaat door. Zeer tragisch, ik heb te doen met moeder en zoon.

11 jaar geleden

N.

N.

het ergste lijkt me nog dat ie niet naar school gaat maar thuis les krijgt van zn moeder, hij zou op school gepest worden wat natuurlijk erg kut is, maar ga dan naar een andere school! Op deze manier leert hij nooit een keer een grote bek te geven. Middelbare school heb je nodig, niet alleen om de wiskundesommen.

11 jaar geleden

S.

S.

lekker smakelijk eten!

11 jaar geleden

S.

S.

Deze moeder heeft de beste bedoelingen, maar gelooft (zoals helaas nog erg veel mensen) nog in de mythe dat een voedingspatroon bestaande uit uitsluitend groenten en fruit 1.het gezondste is wat er bestaat en 2.voorziet in alle behoeften van het lichaam. Om te snappen dat dit absoluut ontoereikend is, hoef je alleen maar naar het plaatje hierboven te kijken. Moeder en zoon zien beiden lijkbleek en maken een 'uitgemergelde' indruk. Mensen hebben dierlijke voeding nodig om aan voldoende zeer hard nodige bouwstoffen en daarnaast vet-oplosbare vitamines te komen. Wij zijn niet ontworpen om de hele dag te grazen (zoals o.a. paarden en koeien dat wél zijn), en hebben een duizenden jaren lange traditie van jagers-verzamelaars.

11 jaar geleden

K.

K.

die moeder moet gewoon naar een onbewoond eiland, de jungle, of Saoedi-Arabië gestuurd worden, en laat haar haar gekke ideeën meenemen!

11 jaar geleden

P.

P.

Het dwaze is dat dit een sensatie is terwijl jeugdzorg niets aan ouders doet die hun kinderen teveel geven. Deze jongen loopt misschien een groeiachterstand op maar dat is in niet zo gevaarlijk als extreme gevallen obesitas.

11 jaar geleden

M.

M.

Ik ken tom en hij eet bij anderen mensen geloof ik wel eens anderen digen dan alleen rauw de laayltste tijd. En ja die moeder is gestoord maar wat kan hij er ana doen hij kan moeilijk zeggen ja doei mam ik ga naar shool want wees eens eerlijk als jij niet naar school hoefde zou jij ook niet gaan. Plus hij is nu voor een halfjaar in englad bij zijn

11 jaar geleden

N.

N.

Mooie documentaire,heb eerst weer even de documentaire rauw van 3 jaar geleden gezien.
Ik snap de moeder wel dat haar kind wil beschermen tegen alle dingen die volgens haar slecht zijn,maar wat mij betreft gaat het wat te ver. Laat hem iniedergeval naar school gaan,en zorg dan dat hij daar toch iets "normaals" kan eten dan word hij niet gepest en heeft jeugdzorg niks te zeuren.
Want om de voeding wouden ze hem niet uit huis plaatsen wel om scholing.

11 jaar geleden

N.

N.

Beste Tom,
Wij hebben toch ook niet allemaal kanker? Eet gewoon soms wat vlees/vis en ga gewoon naar school dan heb je dit gedoe ook niet meer de hele tijd. You only live one , geniet! Ga niet je zorgen maken over eten.. En trouwens van wel meer dingen krijg je ''kanker'' onderander door veel achter de computer te zitten. Dat doet die vrouw wel.. pff Oja nog 1 ding. Die moeder heeeft tom helemaal wijs gemaakt van kleins afaan dat je daar kanker van krijgt...

Groet een meisje van 15.

11 jaar geleden

_.

_.

Weegt zo'n trauma van het weggehaald worden bij je moeder door Bureau Jeugdzorg op tegen het feit dat je een groeiachterstand hebt? Ja.

11 jaar geleden

L.

L.

Ik vind wel dat die jonge daar een vrije keuze in heeft, maar je kunt je natuurlijk wel afvragen of die moeder dat wel toe laat. En de theorie dat mensen vroeger ook altijd al rauw aten is wel waar maar de mens heeft het juist overleeft en is sterker geworden door het vuur en het koken van voetsel. ook die vergelijking met vis en alcohol vind ik een beetje raar....

11 jaar geleden

A.

A.

Wie doet dat nu?

11 jaar geleden

A.

A.

De mens eet vlees en vis, het hoort bij zijn natuur. Alles rauw eten is juist hartstikke ongezond, wil hij ook nog vlees en vis rauw gaan eten, dan krijgt hij varkenslintworm of visseneieren in zijn lijf en sterft hij binnen korte tijd.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.