Afschaffing leenstelsel: liever vandaag dan morgen
De kogel is door de kerk: in de nacht van 24 september is de motie over afschaffing van het leenstelsel aangenomen door de Tweede Kamer. Een gouden nacht voor middelbare scholieren en studenten! Of niet?
De formatie duurt voor mijn gevoel namelijk al eeuwen en we hebben óók nog eens een demissionair kabinet. Toch vind ik dat de afschaffing van het leenstelsel zo snel mogelijk moet gebeuren. Vandaag nog, als het even kan.
Eindelijk studeren
Zelf kijk ik enorm uit naar het moment dat ik mijn middelbare school vaarwel mag zeggen en mijn nieuwe hbo-leven mag verwelkomen: ein-de-lijk doen wat ik écht leuk vind. Ik wil graag social work gaan studeren. Over psychologische onderwerpen leren lijkt mij een stuk leuker dan wéér de stelling van Pythagoras moeten gebruiken. Wat mij wel een enorme bak aan stress en zorgen bezorgt, zijn de schoolkosten. Toen ik voor het eerst wat research ging doen naar deze kosten, stond mijn mond open van verbazing. Je zou denken dat school een recht is en geen privilege. Al helemaal in Nederland.
Niemand zit te wachten op een enorme studieschuld die je na twintig jaar nóg niet hebt kunnen aflossen. Ik ook niet. Dit beïnvloedt mijn studiekeuze wel enigszins. Ik probeer nu namelijk te kijken naar studies waar ik sowieso een steady inkomen door ga krijgen. Het is eigenlijk belachelijk dat dat moet, maar ik houd nu eenmaal van zekerheid. Daarnaast kunnen wij, jongvolwassenen, het geld dat we normaal gesproken gebruiken om onze studieschuld af te lossen, goed gebruiken om ooit een (peperduur) huis te kopen of huren. Terwijl het meer dan belangrijk is dat iedereen dezelfde kansen krijgt. Ongeacht hoe hoog het inkomen van je ouders is of welke studie je doet.
Stress
Die kosten geven me dus best wat stress. De vraag hoe ik ooit een studie kan betalen, spookt regelmatig door mijn hoofd. Mijn zin in het studentenleven neemt daardoor met de dag af. Ik ben namelijk een echte piekeraar en deze zorg kan ik niet zomaar even loslaten.
Studiekosten bekostigen is een lastig ding, zeker met het minimumloon van jongeren. Zelf ben ik achttien jaar en krijg een loon dat rond de vijf euro per uur ligt. Er valt dus haast niet tegenaan te werken, wil ik genoeg geld hebben gespaard voor mijn studie. Tuurlijk, als ik fulltime zou werken, zou dit vast gaan. Maar ik wil ook gewoon nog naar school kunnen om mijn middelbareschooldiploma te halen.
Langstudeerder Rutte
Vrijwel alle politici in de Tweede Kamer hebben nooit de zorgen van het leenstelsel hoeven ervaren. Demissionair premier Rutte deed zeven jaar over zijn geschiedenis-opleiding aan de universiteit. Twee jaar langer studeren dan de norm, zou voor ons heel veel kosten met zich meebrengen. Ik hoop dat (toekomstige) studenten net zo’n zorgeloos studentenleventje kunnen gaan leiden als alle mensen in de Tweede Kamer, die momenteel deze beslissing over onze levens maken.
Lees ook
De druk om het druk te hebben
1 seconde geleden