Advies: hoe maak ik vrienden op mijn nieuwe school?
In deze adviesrubriek kan jij - ja, jij! - al je prangende en niet prangende vragen stellen. De redacteuren van Scholieren.com en Studenten.com reageren met goede raad.
De vraag van vandaag: "Ik ga volgend jaar op een nieuwe school mijn examenjaar volgen. Ik ken daar niemand, maar de rest kent elkaar al vijf jaar. Hoe ga ik dan vrienden maken?"
Dina (19, eindexamenleerling)
"Aaaaaah gossie, je examenjaar te doen op een school waar je nog niemand kent. Spannund! En ook hartstikke eng. Ik heb een ultra-geavanceerd stappenplan dat je in dit scenario kan volgen.
Stap 1: Sluit je aan bij naschoolse activiteiten. Word pro-debater bij een debatclub, of zo. In een jaar tijd kun je al echt veel leren en krijg je een (hopelijk) leuk cluppie vrienden erbij. Of in elk geval mensen bij wie je in de pauze kunt staan. Als debatteren niet je ding is, kun je bij leerlingenraad, dramaclub of schaakclub ook potentiële matties vinden. Kortom: doe iets.
Stap 2: Probeer een praatje te maken met de personen naast wie je komt te zitten. Goh, zou je denken. Maar aangezien je nu de ‘mysterieuze nieuwe klasgenoot’ bent — en mensen eenmaal nieuwsgierig van aard zijn — leent jouw status zich uitstekend voor smalltalk over van scholen wisselen of wat dies meer zij.
Stap 3: Laat het op je afkomen. Op z'n yogadocents: panta rei. Of je nou extrovert, introvert, druk, rustig, patatzegger of frietzegger bent, je vindt je mensen wel. En het jaar vliegt voorbij. Dus als je dit jaar niet je nieuwe boezemvriend(in) vindt: ook hartstikke prima. Succes met je examens!"
Klaas (18 jaar, eindexamenleerling)
"Het is denk ik het allerbelangrijkste om simpelweg belangstelling te tonen richting je nieuwe klasgenoten. Het zal als nieuweling vast erg intimiderend zijn om tussen een groep met mensen te komen die elkaar al zo lang kent. Ik zie het dan al vrij snel gebeuren dat je jezelf afzondert. Maar dat moet je dus zéker niet doen. Ga ervan uit dat iedereen op je nieuwe school benieuwd is naar wie je bent!
Introduceer jezelf, laat jezelf zien en kijk wie jou leuke mensen lijken. Zorg ervoor dat mensen jou leren kennen. Ga er niet van uit dat iedereen uit zichzelf naar jou toe komt om te vragen wie je bent en of je misschien mee wil naar een feestje of zo. Het is van cruciaal belang dat jij het initiatief neemt en van jezelf laat horen! Dan zul je uiteindelijk echt wel de voor jou goede mensen vinden en daarmee een band vormen. Het begin van die band vormen is het lastigst, maar je zal ook echt merken dat als er eenmaal iets van een band is, het alleen maar makkelijker wordt om die te versterken. Succes!"
Noah (22 jaar, student geneeskunde)
"Als oude man die twee keer is blijven zitten en veel jaarlagen meegemaakt heeft, wens ik je veel succes op je nieuwe school.
Ik vind dat je aan iets moet meedoen. Denk aan de Model United Nations, een leerlingenraad, jeugddebat, GSA of andere commissie. Maar ook een buitenschoolse sport- of kunstactiviteit is een zeer goede manier is om vriendschappen te sluiten. Je maakt gemeenschappelijke dingen mee en hebt gedeelde interesses. Het is daarbij wel belangrijk dat je het moet kunnen combineren met school, maak het niet te gek. Probeer ook je bestaande vriendschappen te onderhouden.
De enige vriend met wie ik afgesproken heb sinds de middelbare school, is iemand waar ik altijd naast zat tijdens biologie in de zesde klas. We zaten beiden alleen. De anderen verkozen elkaar boven een van ons. Dus een advies van mij is om naast iemand te gaan zitten die altijd alleen zit en die persoon te leren kennen.
Verder zou ik er niet te veel waarde aan hechten als het vrienden maken niet lukt. Het is je laatste jaar en je prioriteit is slagen. Ik had nooit veel vrienden op de middelbare en heb een vreselijke periode van acht jaar achter de rug. Als student ben ik veel gelukkiger. Haal dat diploma!"
Heb je nou ook een vraag waar je wel wat advies bij kunt gebruiken? Stuur je vraag (het liefst een beetje uitgebreid) naar de DM van @scholieren op Instagram, TikTok of Twitter, of mail naar jorieke@scholieren.com. Vergeet niet je voornaam, leeftijd en studie/klas te noemen. Als je het nou écht te spannend vindt, mag je ook een pseudoniem bedenken. Is er nog iets anders wat je even wil overleggen? Zet dat er gewoon bij. Meestal bijten we niet.
De Kindertelefoon
Je kunt met De Kindertelefoon over ALLES praten. Dus heb je nog meer vragen of wil je iets bespreken? Bel of chat met De Kindertelefoon.
1 seconde geleden