Advies: hoe kom ik over mijn verliefdheid voor mijn beste vriendin heen?
In deze adviesrubriek kan jij - ja, jij! - al je prangende en niet prangende vragen stellen. De redacteuren van Scholieren.com en Studenten.com reageren met goede raad.
De vraag van vandaag: "Ik ben verliefd op mijn beste vriendin. Ze weet het ook al, maar ze vindt mij niet leuk op die manier. Zij wil gewoon beste vrienden blijven, maar ik vind het moeilijk om in haar buurt te zijn en wil graag over mijn verliefdheid heen komen. Hoe zouden jullie zoiets oplossen?"
Mauri (17, eindexamenleerling havo)
"Het is heel knap dat je je gevoelens naar je beste vriendin hebt uitgesproken. Ik begrijp dat het heel moeilijk is dat je nu weet dat zij jou niet op die manier leuk vindt. Het is normaal om je een beetje verdrietig te voelen. Ik snap ook dat het lastig is om bij haar in de buurt te zijn, ook al wil je dat wel graag.
Om over je verliefdheid heen te komen is het belangrijk om jezelf ruimte en tijd te geven om deze gevoelens te verwerken. Je kunt misschien wat afstand van haar nemen. Dit betekent niet dat je de vriendschap moet beëindigen, maar soms helpt het om tijdelijk wat minder contact te hebben zodat je afleiding krijgt. Probeer je daarnaast dus te richten op andere dingen, spendeer tijd met andere vrienden of zoek bijvoorbeeld een nieuwe hobby!
Geef jezelf langzaam de tijd om over je verliefdheid heen te komen, het heeft geen haast. Waarschijnlijk zul je je steeds minder verdrietig voelen de komende tijd. Als jullie vriendschap sterk genoeg is, zal die waarschijnlijk nog sterker worden als je je eigen gevoelens een ander plekje kunt geven. Misschien komt er wel iemand anders op je pad."
Klaas (18, student geneeskunde)
"Als je echt op het punt bent beland dat je zeker weet dat het nooit iets zal worden tussen jullie twee, dan vrees ik inderdaad dat er niets anders op zit dan over je verliefdheid heen stappen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik denk dat het helpt om zowel je eigen gevoelens als die van je beste vriendin te accepteren en valideren; het is normaal om verliefd te zijn op iemand, maar het is ook normaal als dat gevoel niet wederzijds is.
Daarnaast is het misschien toch verstandig om een tijdje wat meer afstand te nemen van je beste vriendin, om je gevoelens wat meer de ruimte te geven om te stabiliseren. Hoe dan ook; de tijd heelt alle wonden! Weet dat dit gevoel echt niet voor eeuwig is. Misschien voelt het nu nog niet zo, maar jij slaat je hier wel doorheen."
Benjamin (17, student ITESS Engels)
"Ze heeft eerlijk gezegd dat ze je alleen als vriend ziet, en hoe pijnlijk dat ook is, het is belangrijk om dat te respecteren. Het kan goed zijn om even wat afstand te nemen, zodat je de ruimte hebt om je gevoelens te verwerken zonder voortdurend geconfronteerd te worden met wat niet kan zijn. Maar wees niet bang om hierover te praten. Als je het mij vraagt, blijft communicatie key; als zij jouw eerlijkheid niet kan waarderen, is het de vraag of ze je gevoelens überhaupt waard is.
En onthoud: er is altijd de mogelijkheid dat je iemand anders ontmoet die jou wél op dezelfde manier ziet. Maar dat kan alleen als je ruimte maakt in je hart. Voor nu wens ik je heel veel succes!"
Heb je nou ook een vraag waar je wel wat advies bij kunt gebruiken? Stuur je vraag (het liefst een beetje uitgebreid) naar de DM van @scholieren op Instagram, TikTok of Twitter, of mail naar jorieke@scholieren.com. Vergeet niet je voornaam, leeftijd en studie/klas te noemen. Als je het nou écht te spannend vindt, mag je ook een pseudoniem bedenken. Is er nog iets anders wat je even wil overleggen? Zet dat er gewoon bij. Meestal bijten we niet.
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?
Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.
1 seconde geleden