Zeven ongelofelijke gebeurtenissen op de Olympische Spelen

Zeven ongelofelijke gebeurtenissen op de Olympische Spelen

Door Klaas

Over precies een week starten de Olympische Spelen, doorgaans een toneel van ongekende sportprestaties. Hoewel het EK pas net achter de rug is, vindt op 26 juli in Parijs de grandioze openingsceremonie van de inmiddels 33ste editie plaats. Ook dit jaar komen er weer duizenden sporters en honderdduizenden bezoekers naar het legendarische evenement. Het beloven dan ook spectaculaire Spelen te worden.

Sta jij ook altijd zo versteld om alle records en wonderbaarlijke prestaties tijdens dit sportevenement? Dan ben je op de goede plek. In dit artikel blikken we terug op een aantal ongelooflijke gebeurtenissen van jongeren op de Olympische Spelen.

1. Nederlands zilver in Tokio: Sifan Hassans driedubbele podiumplek

Tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokio (gehouden in 2021 vanwege de pandemie), liet de Nederlandse atlete Sifan Hassan een onvergetelijke indruk achter. Hassan, geboren in Ethiopië en sinds 2008 woonachtig in Nederland, besloot deel te nemen aan de 1500 meter, 5000 meter en ook nog eens de 10.000 meter. Ze won goud op de 5000 meter en de 10.000 meter en voegde daar een bronzen medaille op de 1500 meter aan toe. Haar prestatie was niet alleen ongekend vanwege de verpletterende tijden die ze neerzette, maar inspireerde ook vele jonge atleten wereldwijd.

2. De jonge ster van de zwemwereld: Lydia Jacoby's overwinning

Een van de meest verrassende en inspirerende momenten in Tokio was de overwinning van de zeventienjarige Lydia Jacoby uit Alaska op de 100 meter schoolslag. Jacoby, die nog relatief onbekend was in de internationale zwemwereld, versloeg ervaren zwemmers en won het goud. Haar overwinning bracht haar veel lof en roem, maar zette ook de staat Alaska op de kaart in de zwemwereld.

3. Skateboarding debuut: de jeugd triomfeert

Skateboarding maakte zijn Olympisch debuut in Tokio en het werd al snel duidelijk dat dit een sport van de jeugd is. De gouden medaillewinnaar in het damesonderdeel, Momiji Nishiya uit Japan, was slechts dertien jaar oud. Ze werd vergezeld op het podium door de Braziliaanse Rayssa Leal, ook dertien, en de Japanse Funa Nakayama, zestien. Deze jonge atleten zijn het ultieme bewijs dat leeftijd geen barrière is voor uitmuntendheid!

4. De onvergetelijke comeback van Simone Biles

Simone Biles, de meest bekende en getalenteerde turnster aller tijden, stond voor een moeilijke uitdaging tijdens de afgelopen Olympische Spelen. Na een last minute terugtrekking uit meerdere evenementen vanwege mentale gezondheidsproblemen, keerde Biles terug om deel te nemen aan de balkfinale. En puntje bij paaltje won ze gewoon alsnog een bronzen medaille! Biles' openheid over haar mentale gezondheid heeft wereldwijd een discussie aangewakkerd over de druk op atleten en het belang van mentaal welzijn, vooral onder jongeren.

5. De historische sprong van Armand Duplantis

De Zweedse polsstokhoogspringer Armand 'Mondo' Duplantis, nog geen 22 jaar oud tijdens de Spelen van Tokio, vestigde een nieuw Olympisch record door 6,02 meter te springen en daarmee de gouden medaille te winnen. Duplantis, geboren in de Verenigde Staten maar uitkomend voor Zweden, maakte met zijn recordsprong een gigantische indruk op iedereen en zette een verpletterende nieuwe standaard in het polsstokhoogspringen.

6. De doorbraak van Athing Mu

Athing Mu, een negentienjarige atlete uit de Verenigde Staten, maakte een spectaculaire indruk tijdens de Olympische Spelen van Tokio door goud te winnen op de 800 meter. Mu, van Zuid-Soedanese afkomst, domineerde de race en zette een nieuw Amerikaans record neer met een tijd van 1:55.21. Haar overwinning markeerde de eerste Amerikaanse gouden medaille op de 800 meter voor vrouwen sinds 1968.

7. De opkomst van Caeleb Dressel

De Amerikaanse zwemmer Caeleb Dressel, 24 jaar tijdens de Spelen van Tokio, vestigde zich als een van de grootste zwemmers van zijn generatie door vijf gouden medailles te winnen. Dressel blonk uit op de 50 meter vrije slag, 100 meter vrije slag, 100 meter vlinderslag en in twee estafettes. Zijn indrukwekkende prestaties en het breken van wereldrecords maakten hem een van de sterren van de Spelen.

Gepubliceerd op 19 juli 2024

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.