Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

6 voor- en nadelen van online shoppen

6 voor- en nadelen van online shoppen

De bel gaat en je hart maakt een sprongetje. Op dit moment heb je dagen gewacht. Misschien zelfs wel weken. En in het geval van Aliexpress, maanden. Eindelijk kun je je zoveelste pakketje in ontvangst nemen. 

Ik ben zelf nooit echt een shopper geweest. Lang wachten in de rij voor de paskamers, en dat oneindige geslenter door de winkels. Ik shop liever doelgericht. Dus sinds ik online bestellen heb ontdekt is er bij mij in de straat wekelijks een PostNL busje te vinden. 

Ik ben echt dol op kleding bestellen en zeker sinds corona staat de postbode vaker aan de deur dan familie en vrienden. Toch is online shoppen niet voor iedereen weggelegd. Dit zijn de zes voor- en nadelen van online shoppen. 

Voordelen

  1. 1. Geen tijdslimiet 

  2. Omdat webshops niet sluiten zoals fysieke winkels, kun je altijd online shoppen. Superchill als je bijvoorbeeld geen tijd hebt om overdag naar de stad te gaan. 

  3. 2. Meer keuze 

    Er is online veel meer keuze en aanbod. Ik was laatst op zoek naar een leuke wollen trui. Ik typte dit in op Google en er kwamen zoveel resultaten waardoor ik uiteindelijk bijna niet kon kiezen.  

  4. 3. Prijzen vergelijken

    Je kunt online heel makkelijk prijzen vergelijken en de goedkoopste versie vinden. Voor mij is het zelfs een soort sport geworden. 

  5. 4. Geen verkopers die je wat willen aansmeren

    Ik voel me soms een beetje ongemakkelijk als een verkoper bij de broek die ik leuk vind me ook nog een dure riem probeert aan te smeren. Online heb je dat gezeur allemaal niet. Je kunt gewoon lekker op je gemakje bestellen. 

  6. 5. Rustig passen

    Je kunt thuis op je gemak passen. Ik houd zelf altijd een uitgebreide passessie. Lekker muziekje erbij, alles erop en eraan. Heerlijk!

  7. 6. Zeldzaam

    Nu zijn de sneakers genaamd Jordans helemaal in, maar daar zijn ook een paar zeldzame exemplaren van. Je kunt online verzamelaars vinden of mensen die ze zelf customizen. 

Nadelen

  1. 1. Inschatten 

    Ik vind het altijd erg lastig om online te zien of de trui of broek die ik wil wel de juiste kleur of maat heeft. Op een plaatje ziet het er toch meestal iets anders uit dan in het echt. 

  2. 2. Terugsturen

    Als iets niet past of niet bevalt moet je het terugsturen. Vaak is dat niet zonder retourkosten helaas. In deze situatie verlies je alleen maar geld.  

  3. 3. Geen behulpzame verkoper

    Dat er geen verkoper bij is, kan ook een nadeel zijn. Bij sommige dingen heb je echt even wat advies nodig van een winkelier. Online moet je alles zelf uitvogelen.

  4. 4. Teveel geld uitgeven

    Hier heb ik zelf ook last van. Omdat online alles zo makkelijk gaat, heb je snel de neiging om meer te kopen waardoor je ook meer gaat uitgeven. 

  5. 5. Vertraging 

    Dit is het grootste nadeel. Je hebt het product niet gelijk in huis, terwijl als je gewoon naar de Zara gaat om een leuke blouse te kopen je het diezelfde avond nog aan kan als je bijvoorbeeld een feestje hebt. 

  6. 6. Minimum bestelprijs 

    Bij veel websites moet je een bepaald bedrag besteden als je geen extra verzendkosten wilt. Vet irritant, want daardoor heb je de neiging om meer te bestellen. 

Hoewel bestellen niet altijd voordeliger is, blijf ik het gewoon doen. Ik moet wel oppassen dat ik niet verslaafd raak, want het gaat wel steeds meer die kant op. Maar op een gegeven moment is het geld op en zal ik misschien toch een nieuwe hobby moeten vinden. 

Gepubliceerd op 9 november 2020
ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!

REACTIES

C.

C.

herkenbaar!

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.