Cursus creatief boekenkaften

Cursus creatief boekenkaften

Door Wayne

Helaas, ook dit jaar moeten we weer aan het boeken kaften geloven. En geef maar toe: ook jij haalt ieder jaar je kaftpapier bij de Hema, Bruna of V&D. Dat deed ik ook, maar toch vind ik hun assortiment in kaftpapier vaak foeilelijk (roze Nickelson), te kinderachtig (de welbekende Donald Duck), te commercieel (VI of Radio 538) of gewoon te standaard.  

Daarom heb ik dit jaar gekozen voor een andere kaftleverancier: de tweedehandswinkel of Marktplaats. In plaats van standaard kaftpapier te gebruiken, duikel ik dit jaar ander materiaal op om m'n boek mee te versieren. Want wie zegt dat je alleen kaftpapier kan gebruiken? 

Land/-wegenkaarten

Deze kaarten zijn ervoor gemaakt om tegen een stootje te kunnen. Per slot van rekening worden ze continu opengevouwen en blootgesteld aan wind, regen en de frustraties van een automobilist. Vaak zijn deze kaarten interessant, maar bovenal mooier dan normaal kaftpapier. Persoonlijk vind ik wegenkaarten uit het midden van de twintigste eeuw erg mooi.

Hoe je je boeken daar dan mee kaft? Als je kan kaften dan is dit appeltje eitje. Je moet alleen even weten dat je het juiste formaat kaart bij het betreffende boek moet zoeken, en vaak komt het voor dat je nog wat moet bijknippen. Als voorbeeldje gebruik ik nu een toeristenkaartje uit Thailand dat perfect past om dit boek.  Op onderstaande foto's kun je in drie stappen zien hoe ik mijn boek ermee gekaft heb.

Posters

Posters zijn ook een goed alternatief, zeker als je een filmliefhebber bent (net als ik). Groot voordeel: je hebt een hele brede keus. Van filmposters en McDonald's-reclameposters tot luchtfoto's en vintage-posters, alles kan. Ook hiervoor geldt hetzelfde werkproces als met gewoon kaftpapier. Let wel: hoe groter de poster, hoe minder je er wat van terug ziet op het boek. 

Vlaggen en andere stoffen

En nu even out of the box: waarom papier als je ook stof kan gebruiken? Vlaggen zijn bijvoorbeeld heel erg handig. Stel je voor dat je in één opslag in je kluis kan zien waar je boek voor Nederlands ligt. Scheelt weer vijf minuten zoekwerk en een te laat kom-briefje halen bij de conciërge. Want: jij hebt een Nederlandse vlag om je boek gekaft. Voor Duits, Frans en Grieks geldt uiteraard hetzelfde.

Uiteraard gaat hier wel wat meer werk inzitten. Je moet stoffen namelijk héél strak om je boek heen doen. Natuurlijk niet té strak, want je boek moet nog wel open kunnen. Een tweede tip: je kunt je doek of vlag het beste eerst even wassen en strijken. Dat maakt de klus net iets makkelijker. En voor degenen die het echt voor het detail gaan nog een laatste tip: gebruik effen kaftpapier (of iets anders) voor een eerste laag om je boek. Het kan namelijk voorkomen dat je vlag of stof doorschijnt en da's natuurlijk niet zo mooi.

Als voorbeeld gebruik ik even een doek van de Amerikaanse marine. De werkwijze is wat anders, je moet namelijk de hoeken aan elkaar naaien. Handig zijn met naald en draad is dus ook een vereiste (of vraag het je moeder, dan is het ook zo gepiept). Let er echt op dat alles strak is, anders krijg je een rimpel zoals je hieronder kan zien.

LP-hoesjes

Iedere tweedehandswinkel heeft wel een LP-voorraad liggen. Bijna niemand wil ze meer hebben, dus je kunt er vast wel een paar voor een spotprijsje inslaan. Op een LP-hoes staan soms complete kunstwerken of een album-illustratie van je favoriete band. Ideaal dus om mee aan het kaften te slaan. (Met de LP's zelf kun je bijvoorbeeld dit doen, of ze aan je muur hangen.)

Waar je wel op moet letten is dat de hoesjes van karton zijn. Je kunt ze dus één keer vouwen, maar daarna moet het perfect zijn. Je krijgt dan lelijke strepen in je kaft door het corrigeren. Ook zal het in het begin het wat stroef zijn om je boek te openen, maar na verloop van tijd gaat dat wat soepeler. Ook handig om te weten: sommige hoesjes zijn enkel, andere dubbel. Enkele hoesjes kun je gewoon openscheuren en vouwen, zoals je hieronder op de foto's ziet. 

Dubbele LP-hoesjes

Dan heb je nog de hoesjes met een dubbele ingang. Hier is de aanpak dan ook wat anders, maar nog steeds best simpel. Je maakt een opening in het midden van de hoes en schuift zo de kaft van het boek naar binnen. Daarna hoef je alleen nog bij te knippen, vouwen en plakken. Kijk hieronder op de foto's hoe ik het gedaan heb.

Dat waren al mijn tips. Enthousiast geworden? Laat dan dit jaar ook je creativiteit los en plunder de tweedehandswinkels of kijk op je stoffige zolder of er nog wat bruikbaars ligt. Je kijkt immers een heel jaar lang tegen die ellendige boeken aan, dus dan kun je er maar beter wat leuks van maken, toch?

Gepubliceerd op 10 augustus 2015

REACTIES

K.

K.

Toch wel pijnlijk om te zien dat er in A Fistful Of Dollars geknipt werd.. ;)

9 jaar geleden

S.

S.

Wauw, origineel! Stof word me toch iets té origineel *kuch veel werk* maar ik heb nog wel een plattegrondje van Parijs liggen.

9 jaar geleden

L.

L.

leuke tips en altarnatieven

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.