5 manieren om aantekeningen te maken tijdens de les

5 manieren om aantekeningen te maken tijdens de les

Veels te veel hoofdstukken moeten leren, onleesbaar geklad in een schrift en smeken bij een klasgenoot of je zijn of haar notities mag kopiëren. Om een samenvatting van de les te maken, raden veel docenten aan aantekeningen bij de les te maken. Dit zijn de verschillende manieren waarop docenten dit aanpakken.


Transcript/verbatim

Een transcript of verbatim houdt in dat je woord voor woord opschrijft wat je docent vertelt. Nouja, zo veel mogelijk. Je schrijft geen steekwoorden op, maar direct een verhaal met ook alle context en voorbeelden die de docent geeft. Dit vind ik zelf best vermoeiend en doe dit ook liever niet het eerste of het achtste uur als ik nog/alweer moe ben. Een voordeel is wel dat je daarna je aantekeningen niet hoeft uit te werken omdat het al compleet is. Natuurlijk kun je het altijd korter samenvatten als je dat fijner vindt.

Overpennen

Ik herinner me nog goed hoe we in de onderbouw bij levensbeschouwing alle tekst van de dia's moesten overschrijven. Dit is best killing, want een docent leest die dia veel sneller voor dan dat een klas kan schrijven. En in plaats van langzamer praten of ons even schrijftijd te geven moeten we 'gewoon sneller schrijven want we lopen achter op schema'. Dit vind ik een best zinloze manier van aantekeningen maken. Ik snap dat je het beter in je geheugen krijgt door het over te schrijven, maar op deze manier mis ik wel alle voorbeelden die de docent bij de tekst geeft en extra uitleg omdat ik, ongetwijfeld omdat ik een jongen ben, niet kan multitasken. 

Een variant hierop is de docent die zegt dat de powerpoint aan het einde van de periode wordt doorgestuurd, maar nu nog niet omdat zogenaamd anders de klas niet meer mee zou doen. Hier ben ik het niet mee eens, maar gelukkig is er daarom de docent met…

...de gulden middenweg!

Mijn aardrijkskundedocent heeft voor dit probleem een ideale middenweg gevonden. Hij deelt een uitgeprinte versie van de powerpoint in hand-out weergave. Dit houdt in dat je dan drie verkleinde dia's op één kantje hebt, met daarnaast schrijfregels.
Dit vind ik superfijn, omdat je niet letterlijk de dia hoeft over te schrijven, maar hem wel al vanaf het begin hebt. Op de regels naast de dia heb je ruimte om voorbeelden of extra uitleg op te schrijven. Of natuurlijk leeg te laten omdat het je eerste uur is en je nog half aan het slapen bent ;)

Een extra bonus die ik superchill vind aan deze methode: je kan heel makkelijk pijltjes trekken van jouw tekst naar de dia's en belangrijke dingen markeren. Hierdoor heb je dus zonder al te veel moeite een prima aantekening. 

Niks verplicht, eigen inzicht

Deze lessen zijn een beetje een mix van alles. Een docent geeft uitleg, je leest in je lesboek en maakt er daarna opdrachten bij. Door opdrachten te maken leer je de stof, maar als je het fijn vindt, kun je altijd extra aantekeningen maken bij wat de docent vertelt. Een voordeel hiervan vind ik dat je zonder de aantekeningen al gewoon prima kan leren. Als je het wel doet, is het alleen maar mooi meegenomen. 

Overkopen

Natuurlijk komt ook dit voor. Een docent verplicht je tot niks en zegt net te vaag dat het niet nodig is om aantekeningen te maken. Bij het proefwerk blijkt dat je wel degelijk aantekeningen had moeten maken. Zodra de proefwerkstress uitbreekt, kijk je een klasgenoot lief aan. Als jullie het een beetje kunnen vinden met elkaar is de kans groot dat hij of zij het gratis wil doen, maar anders kun je een paar eurootjes of jouw aantekeningen van een ander vak ervoor teruggeven.

Gepubliceerd op 9 oktober 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.