Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Keuzestress door bijna-gelijke studies

Door Kim

De grote hoeveelheid bijna-gelijke studies bemoeilijkt de studiekeuze van eindexamenkandidaten. Dat blijkt uit onderzoek van Scholieren.com en het 1V Jongerenpanel van EenVandaag.

Leerlingen vinden dat er te veel keuze is "omdat een opleiding op elke universiteit nét iets anders is", zo verklaart een deelnemer zijn twijfels. "De grote verschillen zijn duidelijk, maar juist waar de verschillen minimaal zijn en erg vaag worden, is het helemaal moeilijk om de juiste keuze te maken," vindt een ander. 

De plannen voor een sociaal leenstelsel maken scholieren extra onzeker over hun studiekeuze. Volgend schooljaar is waarschijnlijk het laatste jaar waarin nieuwe studenten nog recht hebben op studiefinanciering. De volgende lichting krijgt alleen nog een lening.

Meteen beste keuze

"Er wordt nu meer druk op een goede studiekeuze gelegd. Als je een verkeerde studie kiest, heeft dat vaak financiële gevolgen. Ook een tweede studie na je eerste te hebben afgerond, is financieel niet aantrekkelijk. Je moet als jongere maar meteen weten wat de beste keuze is", aldus een eindexamenkandidaat.

Meer dan een derde van de ondervraagden (36 procent) geeft aan dat de school onvoldoende heeft geholpen bij het maken van de studiekeuze. De meerderheid (56 procent) is wel tevreden over de begeleiding vanuit school.

Eén op de zeven (15 procent) eindexamenkandidaten heeft nu, met het oog op de studiekeuze, spijt van het vakkenpakket dat aan het begin van de bovenbouw gekozen is.

Examentraining

Om zeker te weten dat leerlingen slagen, heeft meer dan de helft (56 procent) van de deelnemers het afgelopen jaar een examentraining gevolgd, meestal op hun eigen school. In ruim een derde van de gevallen (35%) moest de scholier of zijn ouders daar extra voor betalen.

Examentrainingen worden steeds populairder en Lotte Savelberg, voorzitter van het LAKS, is niet positief over deze trend. "We vragen ons af wat dit met het onderwijssysteem doet. Het onderwijs moet in de klas voldoende zijn. Wij vragen scholen en de overheid om naast het verscherpen van de exameneisen ook écht te investeren in de onderwijskwaliteit". Wat Savelberg betreft moeten scholen investeren in bijvoorbeeld bijscholing van leraren.

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens

Gepubliceerd op 16 mei 2013


Alles over de examens in je timeline?