Prangende vragen over University College

Prangende vragen over University College

Door Merel

Het is tegenwoordig zowat een trend: geen 'gewone' studie doen, maar naar een University College gaan. Maar wat doe je daar precies en is er echt zo'n strenge selectie? En moet je dan op zo'n Amerikaanse campus wonen?

Op het Scholieren.com-forum is het een drukbezocht topic. Zelf ben ik eerstejaars student aan University College Utrecht. Hieronder staan alle meest gestelde vragen én antwoorden voor je op een rijtje. 

Wat is het?

Zo kort mogelijk gezegd: een University College is een driejarige bacheloropleiding in Nederland waaraan studenten van over de hele wereld studeren. De opleiding is dan ook geheel Engelstalig en wordt ook wel 'Liberal Arts and Sciences' genoemd.

Het belangrijkste verschil met een 'normale' universiteit is dat je op een University College niet kiest voor één studierichting, maar uit ontzettend veel verschillende vakken kunt kiezen, die in mijn geval voortkomen uit drie verschillende vakgebieden: Science, Social Science of Humanities. Zo kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd Neuroscience en Literatuur volgen, of Performing Arts met Economics en Philosophy, of Law, Politics, enzovoorts.

Je houdt het dus lekker breed, maar moet gaandeweg wel kiezen voor één hoofdrichting met een aantal hoofdvakken. Over dit 'Liberal Arts and Sciences'-principe hieronder nog een filmpje (jep, in het Engels):

Wat kun je ermee?

De meeste University College-studenten gaan na de drie jaar een master doen. Dat kan overal op de wereld zijn en in bijna elk soort vakgebied, afhankelijk van de hoofdrichting die je hebt gekozen. Ik wil misschien een master journalistiek gaan doen. Maar ook geneeskunde, een economische master of iets met psychologie kan prima na University College.

Veel werkgevers willen heel graag 'all-round' opgeleide mensen aannemen, en University Colleges staan erg hoog aangeschreven als het daar om gaat. Uit statistieken blijkt dat oudstudenten gemakkelijk aan een baan komen. Maar goed, daar heb ik zelf dus nog geen harde bewijzen van.

Woon je dan net als in Amerika op een campus?

Op veel (maar niet alle) University Colleges woon je inderdaad op de campus. Dat wil in Utrecht zeggen dat je op één terrein woont met al je schoolgenoten, en daar ook les volgt. Je hebt wel gewoon je eigen kamer en mag logees hebben, dus eigenlijk woon je gewoon in een studentenhuis vlakbij je school.

Een van de studentenwoningen: 'The Wall'. Hier woon ik.

Bovendien kun je lunchen en avondeten in de Dining Hall. Je leest het goed: niet zelf koken dus. En ja, dat is echt Amerikaanse kantine-met-dienbladen-stijl. 

Verder is er een hele hoop te doen op campus. Er is een ontzettend levendig wereldje van committees en activiteiten. Je kunt bijvoorbeeld meedoen met tangolessen, debatclubjes, marathongroepjes, schilderlessen, de schoolkrant, toneelstukken, je kunt gaan fitnessen, naar lezingen, en vervolgens 's avonds een drankje pakken in de College Bar. 

Kom je dan nog wel eens van die campus af?

Dat vroegen veel van mijn vriendinnen zich af. "Zit je dan niet erg opgesloten, de hele week daar op campus?" Nee, weet ik nu. Je kunt je leven op campus zo bubbel-achtig maken als je zelf wilt: sommige studenten komen inderdaad nooit verder dan de College Bar, anderen zijn heel de week in de stad te vinden. Dat ligt dus helemaal aan jezelf.

In de College Bar

Hoe kom je op een University College?

Je moet een toelatingsprocedure doorlopen om naar een University College te mogen. Grofweg een derde van de kandidaten wordt aangenomen. Hiervoor moet je een aanmeldingsprocedure met onder meer een motivatie, referenties en een bewijs van je Engelse vaardigheden doorlopen, waarna je uitgenodigd kunt worden voor een interview. Als je dit jaar eindexamen doet, moet je je vóór 1 februari aanmelden.

Ehh, zijn er dan helemaal geen nadelen?

Natuurlijk wel. Het is hard werken, vergis je daar niet in. In Utrecht hebben we korte, maar intensieve semesters. Dat betekent veel vakantie, maar ook heel veel uren studeren in de week. Ik wilde me meteen bij al die leuke clubjes en activiteiten aansluiten, maar dat lukte niet. Af en toe is het dus even prioriteiten stellen. Aan de andere kant: ik zie mijn vriendinnen, vriendje, ouders en collega's ook nog vaak genoeg. Ik heb in elk geval absoluut geen spijt van mijn keuze.

Oké, dat wil ik ook. Maar wat kost dat grapje?

Een University College is niet goedkoop. In Utrecht betaal je vanaf volgend schooljaar zo'n - schrik niet -  €11.500 per jaar. Daar heb je dan wel alles voor: collegegeld, je kamer en eten (afgezien van ontbijt). Aangezien een kamer in Utrecht ook rete-duur is en vooral onvindbaar, is dat aspect in ieder geval mooi meegenomen. Bovendien krijg je voorlopig nog gewoon studiefinanciering en een OV-jaarkaart: het is gewoon een openbare opleiding en geen particuliere school, zoals sommigen denken. Al met al ben je wel duurder uit dan je gemiddeld zou zijn, maar hé, het is wel een prachtinvestering in je toekomst.

Dit blog is gebaseerd op mijn ervaringen op University College Utrecht. In andere steden kan de werkwijze iets anders zijn. Heb je nog een brandende vraag? Dan mag je mij ook altijd mailen: Merel@scholieren.com.

Gepubliceerd op 12 januari 2013

REACTIES

Tim

Tim

Ik begin nu serieus er ook over na te denken om dit te doen, het lijkt me echt een geweldige brede opleiding :)

Maar Merel? Kan je echt álle masters doen?

11 jaar geleden

S.

S.

Ik heb een vraagje; heb je vwo nodig of kan je ook met havo er naar toe?

Het lijkt me erg interessant!

11 jaar geleden

M.

M.

@Tim
Ik weet eerlijk gezegd niet of je er werkelijk álle Masters mee kunt doen, maar als je er een aantal op het oog hebt zou ik zeggen, vraag dat eens open dag of via de telefoon/mail. Ik heb daar niet alle informatie voor, maar zij vast wel ;-)

@Susan,
University College is een universitaire opleiding, dus helaas moet je inderdaad VWO hebben om er naartoe toe mogen..

11 jaar geleden

Y.

Y.

@ Tim. Ik zit nu in mijn derde jaar op UCU en ben dan ook op zoek naar masters en eigenlijk zijn alle masters die ik tegenkom die te maken hebben met mijn hoofdgebieden (Neuroscience en Linguistics, maar ook Psychologie) perfect voor mij en heb ik alle toelatingseisen. Ik weet dat als je bijvoorbeeld een master wilt in pure natuurkunde en je hebt UCU gedaan dan kan het zijn dat je een inhaaljaartje moet doen. Maar dat is wel heel zelden.

11 jaar geleden

Y.

Y.

Maar mochten er meer mensen geinteresseerd zijn, je kunt je op de website van UCU aanmelden voor een meeloopdag! "Student for a day" heet het. En dan kun je campus en de lessen vanuit het oogpunt van een student meekijken, dus meld je daarvoor aan, dat is de beste manier om UCU te leren kennen!

11 jaar geleden

A.

A.

Maar is dit ook mogelijk voor mensen die niet zoveel geld hebben? Ik bedoel, mijn ouders hebben een normaal inkomen, maar elf duizend euro is misschien wel een beetje teveel van het goede om per jaar te betalen.

11 jaar geleden

S.

S.

check.

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.