Wiskunde A of B: wat moet je kiezen?

Wiskunde A of B: wat moet je kiezen?

Door David

Je profielkeuze is al lastig genoeg en dan moet je ook nog kiezen tussen wiskunde A en wiskunde B. Dan kom je erachter dat wiskunde C en D óók nog bestaan. Kakzooi! Hier krijg je natuurlijk spontaan keuzestress van. Uiteindelijk moet je dan toch een keuze maken, dus dan kunnen we jou er net zo goed een handje bij helpen.

Om je beslissing wat makkelijker te maken, spraken we ervaringsdeskundigen Claire (A) en Maaike (B). Ook spraken we wiskundeleraar Ruud.

Wiskunde A: "Veel statistiek"

Het vak wiskunde A leert je om wiskunde te koppelen aan de wereld om je heen. Het richt zich dan ook voornamelijk op statistiek en toegepaste analyse. Bij wiskunde A op vwo komt daar ook kansberekening bij. Algebra en berekeningen horen er ook bij, maar een stuk eenvoudiger dan wiskunde B en meer in verhaalvorm. Ook mag je vaker je trouwe hulp, de grafische rekenmachine, erbij pakken. Er komen meer verhaaltjessommen terug bij wiskunde A en zijn de opgaven meer in context geplaatst. Denk aan dobbelstenen gooien, maximale winst van Jopie’s hotdogkraam berekenen en het berekenen van de kans dat je bij een loterij met drie loten de hoofdprijs wint. Het klinkt misschien heel kinderachtig, maar het is lastiger dan je denkt.

Wiskunde A-leerling Claire

In havo-3 koos Claire voor het profiel  Economie & Maatschappij met wiskunde A. Waarom? ''In de derde klas werd me aangeraden om wiskunde A te kiezen, omdat het handig is in combinatie met economie en management en organisatie", legt ze uit. "Ook nu merk ik dat veel termen uit wiskunde A overeenkomen met termen die ik bij economie en M&O heb gehad. In het boek uit havo-3 werd ook aangegeven wanneer iets een A- of een B-hoofdstuk was. Ik was vaak beter in de A-hoofdstukken, die vooral diagrammen, grafieken en kansberekeningen bevatten.''

Docent wiskunde Ruud

Wiskundedocent Ruud Steenbergen vertelt: "normaal gesproken heeft wiskunde A meer context. Dat lijkt wat meer op verhaaltjessommen, terwijl wiskunde B theoretischer is. Hoewel dat verschil de laatste jaren wel steeds minder groot wordt, hoor."

Hieronder een voorbeeldopgave van wiskunde A.

Wiskunde B: "Veel exact berekenen"

Het vak wiskunde B is het meest geschikt voor scholieren die een bèta vervolgstudie willen gaan volgen zoals natuurkunde, econometrie of biologie. Binnen wiskunde B werk je vooral veel met grafieken en algebra. Ook komt er veel meetkunde in terug en ga je aan de slag met formules en vergelijkingen en leer je over het natuurkundige principe ‘vectoren’. Veel berekeningen moeten “exact”, dus een grafiekje aflezen op je rekenmachine mag niet. Het voordeel aan wiskunde B is dat je vrijwel elke vervolgstudie kan gaan doen, terwijl je met wiskunde A bent uitgesloten van de meeste exacte studies. Een nadeel is dat je geen statistiek krijgt.

Maaike deed zelf wiskunde B

Maar wat heb je aan wiskunde B? Maaike: ''Voor mijn eventuele vervolgopleiding, toegepaste psychologie, vrij weinig. Daar mag je ook wiskunde A voor hebben. Wel is het handig in combinatie met natuurkunde en scheikunde. De denkstappen van wiskunde B zie je daar wel in terug.''

Maaikes wiskunde draait veel meer om uitwerkingen dan om kansberekeningen. Ze laat me twee bladzijdes uit haar schrift zien: helemaal volgekalkt, en dat voor één opgave. ''Maar ja, bij wiskunde A heb je veel begrijpend lezen, en dat vind ik echt verschrikkelijk om te doen."

Docent wiskunde Ruud

"Voor B moet je vooral kiezen als je het écht leuk vindt om moeilijke wiskundevragen op te lossen. En het helpt zeker als je goed bent in wiskunde: niet voor niets vragen sommige scholen een minimumcijfer om wiskunde B te mogen volgen." vertelt Ruud ons.

Hieronder een voorbeeldopgave van Wiskunde B.

Wiskunde C voor de C&M’ers

Op vwo kan je in plaats van wiskunde A en B ook wiskunde C kiezen. Deze wiskunde is bedoeld voor scholieren die een sociale/culturele vervolgstudie gaan doen. Denk aan filosofie, rechten, psychologie en cultuur. Je huiswerk zal vaak bestaan uit statistiek, kansberekening, perspectief tekenen (hoera, tekenen wordt een onderdeel van je wiskundelessen) en logica, een speciale vorm van wiskunde om argumenten te bewijzen. Wiskunde C kan je alleen kiezen met een C&M profiel.

Het bonuspakket D

Wie een E&M-, N&G of N&T-profiel kiest met wiskunde B, kan daarnaast ook nog het bonuspakket aanschaffen: wiskunde D. Een paar lesuren extra per week, met nóg meer wiskunde. Veel kansrekening en statistiek, extra meetkunde en complexe getallen. Steenbergen: "Leerlingen die D kiezen, zeggen vaak dat het best eenvoudig is. En dat kan wel kloppen: hoe meer uur per week je aan wiskunde besteedt, hoe makkelijker het wordt."

Wiskunde A, B en C

Er wordt vaak gezegd dat wiskunde A makkelijker is dan wiskunde B. Dat is niet per se zo. Je doet het immers gewoon op het niveau dat je hebt. Wel kan wiskunde A je beter liggen dan wiskunde B of andersom. Ondanks het verschil tussen de twee soorten wiskunde, komt er ook veel overeen. Zo komt onder andere het gebruik van rekenregels, breuken, verhoudingen en formules met haakjes en differentiëren terug in beiden soorten wiskunde. Wiskunde C werd lang gezien als de “lightversie” van A, maar dat is niet meer zo. Inmiddels komen er onderwerpen in wiskunde C voor die A niet krijgt, dus het is nu echt een aparte soort wiskunde geworden.  

Keuzes op een rij

Cultuur & Maatschappij: keuze tussen wiskunde A, (op sommige scholen) B en vwo’ers ook uit C. Havisten kunnen wiskunde binnen dit pakket omzeilen. In dat geval telt wiskunde ook niet mee voor de kernvakkenregeling.
Economie & Maatschappij: keuze tussen wiskunde A of B.
Natuur & Gezondheid: keuze tussen wiskunde A of B.
Natuur & Techniek: niks te kiezen: jij zit de komende jaren met wiskunde B opgescheept.

Succes met je keuze!

Ben je er nog steeds niet helemaal uit? Bekijk hieronder de video van Rekentube "wiskunde A of B wat moet je kiezen"

Gepubliceerd op 4 april 2012

REACTIES

D.

D.

Ik doe C&M en voor mij was het verplicht om wiskunde C te kiezen, ook al kon ik makkelijk A doen...

12 jaar geleden

R.

R.

Ik heb A, met een N&G profiel. Het sluit eigenlijk nergens bij aan voor mij, want ik heb geen economie of M&O, maar wiskunde B was gewoon echt te moeilijk.

12 jaar geleden

L.

L.

ik heb precies hetzelfde :)

8 jaar geleden

N.

N.

maar kun je later dan wel een opleiding doen met wiskunde A?

7 jaar geleden

K.

K.

Als dit er nou eerder was gekomen... :S Ik heb vorige week moeten kiezen, en had echt geen flauw idee wat beter voor mij was. Heb uiteindelijk met een E&M profiel toch maar a gekozen

12 jaar geleden

M.

M.


@karin:
Waarschijnlijk doet je school er niet moeilijk over als je nog wil veranderen. Als je dat graag zou willen, zou ik daar zeker naar informeren.

12 jaar geleden

S.

S.

Ik ben met een EM profiel begonnen, Wiskunde A dus. Daar na 3/4 jaar meegestopt, Economie verruild voor Tekenen. En aan het einde van het jaar ook nog M&O laten vallen voor Duits. Dit jaar dus met een volledig CM profiel begonnen, met Wiskunde A, Halverwege dit jaar werd mij aangeraden om voor Wiskunde C te kiezen. Dus.

12 jaar geleden

E.

E.

Ik mis eigenlijk een beetje het deel dat je met wiskunde B meer kan dan met wiskunde A. En dat wiskunde B ook als moeilijker wordt beschouwd, het verschilt misschien wel per persoon wat je ligt, maar over het algemeen is B moeilijker.

Er is ook geen één studie die zegt 'hiervoor moet je A hebben, met B word je niet toegelaten' terwijl andersom zeer zeker wel voorkomt. Verder hebben vervolgopleidingen richting de economie bij mijn weten (soms?) nog líever dat je wiskunde B hebt, dan economie en M&O en wiskunde A samen.

En het schijnt ook dat mensen met een NT-profiel beter in economische studies zijn dan mensen met een EM-profiel. Er hangt ergens in mijn school nog een heel groot krantenartikel daarover.
(Ah, laat ik er toevallig nog een artikel over vinden ook. Hierrr: http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/292080/2010/05/03/Economie-studeren-Kies-geen-economie.dhtml).

Voor je vervolgopleiding (zeker als je het nog niet helemaal zeker weet) kan het dus wel eens handig zijn om wiskunde B te hebben en geen A. En nou ja, dat mis ik dus een beetje. En ik vind het altijd wat misleidend dat je E&M (economie en maatschappij dus) niet eens het meest geschikte profiel is om economie te gaan studeren.

12 jaar geleden

N.

N.

Ik heb C&M en E&M met wiskunde A. Als ik een boek van wiskunde B zie word ik echt gek haha.

Die site www.wiskunde-uitwerkingen.nl is trouwens gemaakt door een leraar van onze school, echt superhandig!

12 jaar geleden

N.

N.

Ik heb B en economie maar merk niet dat ik achterloop op de leerlingen met A eerder voorop loop omdat ik wel goed de afgeleide kan bereken en zij niet (aan het begin) en creatiever ben met formules.

12 jaar geleden

S.

S.

Laten we beginnen met welk profiel je eigenlijk moet kiezen..

12 jaar geleden

P.

P.

Hmm. In de poll spot ik een lichtelijk verband tussen de bezoekers van Scholieren.com en hun Wiskunde keuze...

Ik wil natuurlijk geen conclusies trekken tussen het bekijken van boekverslagen op internet en een Wiskunde profiel, want hè het kan best zijn dat alleen aardige Wiskunde A'ers op onze polls stemmen...

12 jaar geleden

N.

N.

Ik heb net mijn profielkeuze gemaakt. En ik kies C&M zonder Wiskunde. Ik ben echt super slecht in wiskunde en heb blijkbaar geen inzicht. Om toch een beetje met cijfers bezig te zijn heb ik wel M&O gekozen.

12 jaar geleden

A.

A.

Wiskunde A en C, zijn voor een groot deel hetzelfde. We hebben namelijk al 2 jaar allebei hetzelfde boek. Alleen eindexamenjaar heeft een ander boek, heel vaag.

12 jaar geleden

K.

K.

Is wel logisch: wiskunde A is ook wiskunde C + nog een aantal extra vakken. De eerste bovenbouwjaren kun je dus prima met hetzelfde boek doen (en kunnen de C'ers af en toe een opdracht skippen). In het examenjaar ga je écht focussen op wat je moet weten voor 't examen, dus daar is 't wel belangrijk een boek te hebben dat zo goed mogelijk aansluit daarop.

12 jaar geleden

R.

R.

Ik heb op de havo zowel wiskunde A als B gedaan, voor wiskunde A had ik een 9,4 op mijn examen en voor wiskunde B en 5,9 of zo iets. Ik deed havo-top, dat wil zeggen alle stof van 4 en 5 havo in een jaar. Ik wou technische natuurkunde gaan studeren aan de technische hogeschool Rijswijk, dus wiskunde B was noodzakelijk.

11 jaar geleden

D.

D.

ik moet dit jaar gaan kiezen.. ik wil graag de artistieke kant op, kan je in je C&M pakket (havo) ook wiskunde C kiezen? ik heb inderdaad best wel een wiskundevalkuil namelijk... en is wiskunde C dan voldoende, voor een opleiding als styliste of binnenshuisarchitect?

11 jaar geleden

W.

W.

Keuze voor profiel was N&T Economie en Biologie. Uiteindelijk had ik voor mijn eindexamen een 8,0. Wiskunde B sloot beter aan bij scheikunde en natuurkunde dan wiskunde A. Toen besloten om te gaan studeren voor wiskunde docent

10 jaar geleden

K.

K.

In ons wiskunde D cluster hadden we aan het begin 17 leerlingen, nu in de 6e nog maar 8.. de rest had het allemaal laten vallen omdat ze alleen maar vieren haalden. Dus zo makkelijk is het niet!

10 jaar geleden

P.

P.

Ik heb een E&M-profiel met wiskunde A. Ik wilde eerst voor wiskunde B kiezen maar heb toch besloten dat niet te doen. Vaak hoor ik dat een N&T of N&G-profiel beter zou zijn dan een E&M-profiel. Daar ben ik het niet mee eens, want enkel wiskunde B is lastiger. Maar iemand met E&M + wiskunde B is niet 'slechter' dan iemand met N&G + wiskunde A.

9 jaar geleden

D.

D.

weten jullie misschien 3 opleidingen met wiskunde A en drie opleidingen met wiskunde B

7 jaar geleden

M.

M.

Hopeloos verouderd stukje tekst!
Sinds 2015 zijn leerlingen in de vierde klassen met een nieuw examenprogramma gestart.
Havo wiskunde A bevat geen kansrekening meer. Daarvoor in de plaats statistiek.
Vwo wiskunde C is absoluut geen light-versie meer van wiskunde A. Het is een serieus vak geworden.
Verhaaltjessommen beantwoorden is goed aan te leren, dus dat mag geen reden zijn om dan maar voor wiskunde B te kiezen.

7 jaar geleden

F.

F.

ik heb een vraag. Ik zou binnenhuisarchitect willen worden en wil E&M kiezen maar ik weet niet zo goed of ik wiskunde A of B moet kiezen, op internet kan ik ook al niets vinden.. en ik twijfel of ik art & design nodig zou hebben, kan iemand misschien helpen??

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.