Win een studiebeurs met jouw profielwerkstuk!
Enkele tientallen uren moet je er verplicht aan besteden: je profielwerkstuk. Een monsterklus van formaat. Als je slim bent, heb je het jezelf gemakkelijk gemaakt door een leuk onderwerp te kiezen. Je kunt het nóg leuker voor jezelf maken, door mee te doen aan de pws-wedstrijd van het Rijksmuseum. Zij fixen namelijk een studiebeurs van 1500 euro voor je als je wint. Wij vroegen aan oud-winnaars Maria en Anouk waarom meedoen een topidee is.
Nu al overtuigd dat je hieraan mee wilt doen? Bekijk hier hoe!
Hoe kwamen jullie bij deze wedstrijd?
Anouk: "Een jongen van mijn school had al eens meegedaan, zo wist ik ervan." En ook de docent hielp een handje. "Onze lerares had eerder leerlingen begeleid die hieraan mee deden, en zij was ook enthousiast over de wedstrijd," vertelt Maria.
Waar ging jullie pws over?
Maria: "Wij hebben een werkstuk gemaakt over de middeleeuwen en het kleurgebruik in die tijd. Dit hebben we gekoppeld aan de vakken kunstgeschiedenis en geschiedenis. We hebben hier uiteindelijk een documentaire van gemaakt."
"Je kunt trouwens ook gewoon meedoen als je een profielwerkstuk maakt voor wiskunde of scheikunde hoor! Als er maar een link te leggen is met de collectie van het Rijksmuseum. Tussen de genomineerde scholieren zaten mensen die allemaal verschillende profielen hadden, van n&t tot c&m," vult Anouk aan.
Tof. Wat heb je tijdens je deelname geleerd?
Anouk: "In het traineeship, dat is een soort opleidingsweek waarin je allerlei colleges en lessen krijgt, werk je ook samen met de mensen van de NTR. Van hen heb ik veel geleerd over video's maken. Het was echt gaaf om te zien hoe professionals dat deden."
Daarnaast was het fijn om samen te werken met een groep gemotiveerde mensen. "Op school kan het nog wel eens lastig zijn om samen te werken, daar was hier geen sprake van. We vulden elkaar perfect aan en kwamen constant met enthousiaste ideeën," aldus Maria. "En je leert vooral heel veel mensen leren kennen. Zowel van mijn van mijn eigen leeftijd, iets ouder dan ik en professionals."
Hoe kijk je terug op de wedstrijd?
Anouk: "Het is echt één van mijn leukste ervaringen. Ik heb een hoop nieuwe mensen leren kennen met wie ik bijna allemaal goed bevriend ben geraakt. Ik vind het leuk hoe we in zo'n korte tijd zo'n hechte band hebben kunnen vormen."
Maria raadt iedereen aan om mee te doen, ook al twijfel je. "Ik twijfelde eerst ook omdat het vlak voor mijn toetsweek viel. Hard werken was het zeker, maar ik had het voor geen goud willen en missen en zou het zo weer doen."
En wat hebben jullie eigenlijk met die geldprijs gedaan?
Anouk: "Ik heb met een deel van het geld een goede laptop gekocht zodat ik verder kan gaan met monteren, omdat ik er intussen achter ben dat ik dat heel leuk vind om te doen. Op een tien jaar oude laptop was dat niet te doen."
Bij Maria staat het geld veilig op haar spaarrekening. "Dit jaar doe ik examen en daarna wil ik gaan studeren dus dan kan ik de studiebeurs goed gebruiken."
Nog een keer de details op een rijtje
Het Junior Fellowship, zoals de pws-wedstrijd van het Rijksmuseum heet, is dus bedacht om talent een steuntje in de rug te geven én scholieren die interesse hebben in kunst en geschiedenis te belonen. Dit staat er op het spel:
- De hoofdprijs is een studiebeurs van €1.500. In feite krijg je gewoon geld op je bankrekening gestort, waarmee je van alles kunt doen. Zoals een goeie laptop aanschaffen;
- Naast de geldprijs krijgt de volledige top-10 een vijfdaagse traineeship in het Rijksmuseum. Tijdens deze dagen probeer je, samen met experts van het museum en televisiemakers van de NTR, een oplossing te bedenken voor een probleem dat leeft in het museum. Staat niet onaardig op je cv;
- Je leert veel leuke mensen kennen en bouwt alvast een netwerk op;
- De deadline voor het insturen is op 1 februari 2019.
Heb je er helemaal zin in gekregen? Bekijk dan hier hoe je meedoet!
1 seconde geleden