Hacker Jaimy (19) werd betrapt: 'Allemaal agenten voor m'n deur'

Hacker Jaimy (19) werd betrapt: 'Allemaal agenten voor m'n deur'

Door Ivo

Het is dinsdagmiddag, ik zit in de trein naar Rotterdam voor een interview met Jaimy (19), die verdacht wordt van hacken. "Ik was 8, wilde Habbo credits en ging hacken."

Grote trui aan, capuchon altijd op, nerd-bril, altijd Red Bull aan het drinken en ietwat vierkante ogen. Zo zag een hacker eruit. Dacht ik. Tot ik de 19-jarige Jaimy ontmoette.

Hij zag eruit als een creatief persoon met een hipster-bakkebaard, en was heel verzorgd en sociaal.

Hoe is deze jongen een hacker geworden? "Het begon allemaal op Habbo toen ik een jaar of 8 was", vertelt Jaimy nuchter. Habbo is een wereldwijd gespeelde online game met chatrooms, gastenkamers en openbare ruimten waar je nieuwe vrienden kunt ontmoeten. "Ik wilde graag credits en dus ging ik maar hacken. Ook vroeg ik wachtwoorden aan mensen om hun account te plunderen. Dit alles voor die paar credits die je kon krijgen." 

Wil je meer weten over phishing en internetoplichting? Bekijk dan de website van vraaghetdepolitie.nl.

Beter en beter

Daarna ging hij filmpjes kijken om meer te leren over het 'hackersvak'. Hij werd steeds beter en beter, en probeerde op een gegeven moment zijn school en radiostations te hacken. "Ik deed het eigenlijk niet eens meer om echt iets te krijgen, maar meer voor de kick. Als het me lukte, dan kreeg ik zo'n goed gevoel."

En toen werd hij gepakt. Hoe kon dat gebeuren? "In het begin gebruikte ik een andere naam, maar na een tijdje dacht ik: de politie pakt me toch niet op. Dus ging ik gewoon mijn eigen naam gebruiken."

Politie voor de deur

Hij vertelt over die ene maandagochtend. De maandagochtend waarop het eigenlijk klaar was. "Om 8 uur in de ochtend stonden er meerdere politieagenten en rechercheurs  voor mijn deur. Ik zag het totaal niet aankomen en was verbouwereerd. Ik was net wakker en dus kwam alles nog niet echt binnen. Alles werd meegenomen, mijn computers, schermen en zelfs mijn Playstation."

Opgepakt, en dan?

Wat volgde, was een rechtszaak, waar hij nu nog steeds mee bezig is: "Deze zaak loopt nu al twee jaar en moet nog voorkomen, die twee jaar zijn zenuwslopend (op hacken staat namelijk een maximale gevangenisstraf van twee jaar - red.). Ik weet niet wat er gaat gebeuren en ik ben er dagelijks mee bezig. Op die manier duurt twee jaar heel erg lang en ik ben dus ook blij als het voorbij is."

Zijn familie en vrienden wisten wel een beetje waar Jaimy mee bezig was, dus die zagen het wel aankomen. "Ze waren dus niet heel erg in shock. Ze hebben natuurlijk wel een klap gehad en zijn er nu ook dagelijks mee bezig. Maar het kwam niet helemaal uit het niets."

Wat heb je geleerd?

Als laatste was ik benieuwd of hij er ook wat van geleerd heeft. Hij heeft zijn leven gebeterd en leerde dat je ook ethisch kunt hacken. Een ethisch hacker is een computerspecialist die fouten en veiligheidslekken opspoort en computersystemen test op een legale manier. Jaimy werkt nu als hacker bij een bedrijf dat klanten hackt om het systeem beter te beveiligen, juist om te voorkomen dat de slechte hackers er iets mee doen.

"Dit is superleuk om te doen, je krijgt namelijk nog steeds een kick als je iets vindt. Ik heb er gewoon mijn baan van kunnen maken en doe nu niemand meer kwaad. Ik wil wat ik heb gedaan, heel graag achter me laten liggen."

De naam van de hacker is fictief om de anonimiteit te waarborgen.

Wil je meer weten over hacken en cybercrime? Check dan de website van vraaghetdepolitie.nl.

Gepubliceerd op 20 november 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.