Een ode aan de middelvinger
Ongeveer 2500 jaar geleden zagen de Grieken het opsteken van de middelvinger als uitnodiging voor anale seks. Tegenwoordig betekent het, figuurlijk, 'fuck you' en gebruiken mensen het als uiting van frustratie en boosheid. Sommigen vinden dat ongepast en onbeschoft. Ik vind het daarentegen juist een hele goede manier om dingen te uiten.
Homo, autist en kankerkind zijn woorden die veel mensen gebruiken om duidelijk te maken dat ze boos zijn op iemand. Maar ondertussen kun je met dit soort woorden (onbedoeld) groepen in de samenleving beledigen. Want voor degenen die de genoemde aandoening/geaardheid/ziekte echt hebben, kan het natuurlijk heel vervelend zijn dat anderen dat gebruiken als scheldwoord. Wanneer je de middelvinger gebruikt als uiting van boosheid kan dat nooit gebeuren, omdat een vinger niks zegt over persoonskenmerken of ziektes.
Het is geruisloos
Wanneer ik mijn middelvinger opsteek naar iemand, hoeft niemand dat te merken. Ik maak, in tegenstelling tot wanneer ik iets zou roepen of ‘geweld’ zou gebruiken, geen enkel geluid en hoef geen opvallende bewegingen te maken. Dat is fijn voor mijn omgeving, want zo hebben ze geen last van mijn frustratie. En bovendien leren wij, jongeren, veel minder beledigende scheldwoorden aan kleine kinderen wanneer we vaker onze middelvinger in plaats van ongepast vocabulaire zouden gebruiken.
De middelvinger is effectief en efficiënt
Door het opsteken van je middelvinger kan je goed je eigen gevoel uiten en/of een ander duidelijk maken dat je de situatie niet zo waardeert. Daarbij hoef je niet na te denken over passende, dus niet te erge maar wel beledigende, scheldwoorden en kan je gewoon blijven staan/zitten/liggen. De enige vereiste inspanning is het buigen van 4 vingers en het optillen van je arm en dat maakt dit de meest efficiënte manier van emoties uiten.
Het kan lachwekkend zijn
Het gebruiken van de middelvinger heeft niet alleen voordelen voor degene die hem opsteekt, maar ook voor anderen. Het kan namelijk bijzonder lachwekkend zijn om iemand anders zijn middelvinger te zien opsteken. Belangrijk aspect hierbij is de gezichtsuitdrukking van de desbetreffende persoon, want in veel gevallen lijkt het erop dat iemand behoorlijk nodig zijn darmen moet legen. Verder kan het gebruik van de middelvinger op zich al bijzonder komisch zijn en maakt dat de hele situatie vaak al aanzienlijk beter.
Al met al lijkt de middelvinger mij een goede manier om duidelijk te maken wat je van bepaalde situaties vindt. Het is een komische vorm van stilprotest waarbij je niemand persoonlijk beledigd en geen scheldwoorden aan kinderen leert. Daarom roep ik iedereen op vaker zijn of haar middelvinger op te steken en minder vaak iemand uit te schelden of te proberen te slaan/duwen. In iedere situatie die je niet bevalt zo je middelvinger opsteken is helaas geen optie, want in het geval van een agent kan je dat zomaar €300 kosten. Maak dus veel en effectief, maar alert en selectief, gebruik van je middelste vingers. Je hebt ze immers niet voor niks!
Media zijn de hele dag om ons heen en dat is niet zonder effecten. Daarom staat de Week van de Mediawijsheid, die vrijdag is begonnen, in het teken van gezond schermgebruik. Hoe deel jij je schermtijd zo in, dat jij je er goed en gezond bij voelt? We vroegen het aan jongeren in deze video van HoeZoMediawijs.nl.
1 seconde geleden