Appen op de fiets mag niet meer - mooi zo!
Appen op de fiets wordt vanaf 1 januari 2019 verboden, kondigde minister Van Nieuwenhuizen laatst aan. Veel geklaag in mijn klas en op school was het gevolg. Er zal geen scholier zijn die nog nooit geappt heeft op de fiets, vermoed ik, en dus is de impact van deze maatregel best groot. Ondanks alle klachten en bezwaren van scholieren ben ik toch voor, en wel hierom.
Ten eerste: het is veel beter voor mijn batterij als ik mijn telefoon niet aanraak op de fiets. Een beetje een out-of-the-box-reden, maar dat werkt zo: wanneer een mobiele telefoon in de buitenlucht is en het koud is, loopt de batterij sneller leeg. Iets met natuurkunde of scheikunde enzo, allemaal ingewikkeld, maar wel waar. Ik heb dus veel meer aan mijn telefoon als ik 'm niet laat bevriezen, zogezegd.
Ten tweede: de meest voor de hand liggende reden, namelijk verkeersveiligheid. Zwalkende scholieren met mobieltjes in de hand, die het belangrijker vinden om nog even met Pietje of Jantje te overleggen over dat feestje komende week en wie nou de borrelnootjes meeneemt en wie de 7-up, zijn ook een dagelijkse ergernis voor andere verkeersgebruikers.
Levensgevaarlijk
Zeker in het donker, wanneer er ook nog eens veel scholieren zijn die zonder licht fietsen, is appen op de fiets levensgevaarlijk. Want: uit onderzoek is gebleken dat een mens nooit twee dingen tegeijk kan doen. Een verbod (en dus een boete) kan volgens mij best goed werken om scholieren af te schrikken om aan hun telefoon te pielen op de fiets.
Maar zijn er ook manieren om verantwoord om te gaan met je mobiele telefoon op de fiets? Het is mijns inziens oké om je telefoon in je zak te stoppen en met je oortjes de weg op te gaan, zolang je maar goed blijft opletten. Ook kan je best Google Maps gebruiken (tip: zet het geluid op je oortjes en stop je telefoon in je zak!) en Spotify aanzetten, zolang je maar blijft opletten. Je telefoon is soms tijdens het fietsen ook best handig, bijvoorbeeld als je aan wielrennen doet en je prestaties wilt meten (lang leve de sport-app Strava).
Handhaving
Waar ik me wel een beetje zorgen om maak: wie gaat dit verbod handhaven? Gaan we agenten tijdens schooltijden in de struiken laten verstoppen, en ze er als een soort clown laten uitspringen wanneer ze iemand zien appen op de fiets?
Dat kost alleen maar mankracht, en dat terwijl de politie toch wel betere dingen te doen heeft dan scholieren achter hun kont aan zitten, lijkt mij.
Dus laten we hopen dat scholieren zélf zo wijs zijn om die telefoon in hun zak te laten. Want kom op: je kunt toch wel een fietsritje zónder?
Media zijn de hele dag om ons heen en dat is niet zonder effecten. Daarom staat de Week van de Mediawijsheid, die vrijdag is begonnen, in het teken van gezond schermgebruik. Hoe deel jij je schermtijd zo in, dat jij je er goed en gezond bij voelt? We vroegen het aan jongeren in deze video van HoeZoMediawijs.nl.
1 seconde geleden