10 steengoeie historische films
Hieronder tien waanzinnig goeie films, stuk voor stuk historisch verantwoord. Onder het mom: lees niet het boek, volg niet de les, maar kijk de film.
Noem het een spoedcursus film voor de beginnende filmkijker (jij dus, puber). We doen het chronologisch en duiken niet verder dan een eeuw de geschiedenis in.
1. Gandhi
Historische context: Gandhi (1869-1948) was die ene Indiase kerel met dat brilletje en die witte lakens. Hij joeg -geweldloos natuurlijk- de Britten uit India. Vlak na WOII (in 1947) werd India onafhankelijk. Een jaar later werd Gandhi vermoord. De bijpassende film:
Gandhi (1982) (IMDB-rating: 8.1)
Over de film: Oké ik weet het, de trailer is enorm oldskool. Maar als je de film ziet, ga je huilen (altijd goed, toch?). En hij houdt je aandacht vast, alle 191 minuten lang.
2. Tweede Wereldoorlog
Historische context: Kort samengevat: Hitler vs. de joden (1939-1945), al is dat wel heel kort door de bocht. Hitler verloor, maar de joden wonnen ook weer niet echt. Wat is nou de aller- aller- allermooiste film over WOII? Dat is een mini-serie, namelijk:
Band of Brothers (2001) (IMDB-rating: 9.6)
Over de film: Tien delen, alle tien goed. Tom Hanks en Steven Spielberg volgen een groep Amerikaanse soldaten vanaf de voorbereiding op de VS, via D-Day tot en met de bevrijding van Nederland. Waargebeurd, gebaseerd op interviews met de soldaten die het overleefden. Dit is echt zo'n serie die ik terug zou moeten kijken, maar dat doe ik dan uiteindelijk nooit.
Ook leuk: Minder historische waarde, wel geweldige film: Saving Private Ryan (1998, 8.5) en The Thin Red Line (1998, 7.6). En The Pacific (2010, 8.3): de opvolger van Band of Brothers, maar dan aan het Oostfront (waar de Geallieerden tegen de Japanners vochten).
Dat er later een parodie-pornofilm uit kwam met als titel Shaving Ryan's Privates, vond ik erg komisch.
3. Jodenvervolging
Historische context: De Jodenvervolging: de getto's, concentratiekampen en Endlösung waren toch wel het meest gruwelijke onderdeel van WOII. Ook al had mijn oma het ook niet bepaald lollig in het Jappenkamp, er zijn vooral veel goeie films over de Jodenvervolging verschenen.
En zoals Henny Huisman zou zingen, er kan er maar één de beste zijn:
The Pianist (2002) (IMDB-rating: 8.5)
Over de film: Na het zien van deze film was ik stil. Mijn stelling: als je stil bent na het zien van een film, is het een goeie film. Niet te veel verklappen, gewoon kijken. En huilen, zeker als je een meisje bent.
Ook leuk: Dat ik in dit lijstje geen plek heb voor La vita è bella (1997, 8.5) en Schindler's List (1993, 8.9) doet pijn aan mijn filmhart. Maar we moeten doorrrrr.
4. Burgerrechtenbeweging in de VS
Historische context: De Amerikaanse burgerrechtenbeweging (1955-1968) maakte een einde aan de rassenscheiding (apart toilet, zitplaats in bus, tafel in restaurant voor negers). Maar helaas ging dat niet zonder slag of stoot. Zie bijvoorbeeld:
Mississippi Burning (1988) (IMDB-rating: 7.8)
Over de film: Waargebeurd verhaal (1964) waarin FBI-agenten in een dorpje in Mississippi de strijd aan gaan met de ongezellige types van de Ku Klux Klan, die totaal geen reden zien om negers gelijk te behandelen als blanken.
Ook leuk: kijk de biopics The Hurricane (1999, 7.4) en Malcolm X (1992, 7.7), grappig genoeg allebei met Denzel Washington in de hoofdrol.
5. Vietnamoorlog
Historische context: In Vietnam wilden de communisten aan de macht komen. Het Amerikaanse leger probeerde daar een grondig stokje voor te steken en de Vietnamoorlog (1957-1975) die daar het gevolg van was was een levende hel. Voor de Vietnamezen. Voor de Amerikaanse soldaten. Als je al die films over deze oorlog ziet, denk je: oorlog is niet leuk. Echt totaal niet. Gek genoeg zit Amerika nu toch het kunstje nog eens dunnetjes over te doen in Irak.
De allerbeste Vietnamoorlogfilm is eigenlijk Platoon (1986, 8.2), maar het is leuker om een fragmentje te laten zien uit:
Full Metal Jacket (1987) (IMDB-rating: 8.4)
Over de film: 'Me love you long time', zegt de Vietnamese hoer tegen de Amerikaanse soldaten. Klassieke filmquote. Verder is Full Metal Jacket een film waar je buikpijn van krijgt. Of depressief van wordt. Relaxt he? Toch kijken, want het is een steengoeie film.
Ook leuk: de Vietnamfilm-klassiekers: Apocalypse Now (1979, 8.6) (duister), Hair (1979, 7.2) (die oorspronkelijke musical, prrrachtig oldskool) en Born on the Fourth of July (1989, 7.2) (met Tom Cruise in een rolstoel). Casualties of War (1989, 7.0) mag ook niet ongenoemd blijven.
Waarom zijn alle films over de Vietnamoorlog depressief? Omdat de Vietnamoorlog depressief was. Bij WOII had je tenminste nog een echte evil motherfucker die gekilld moest worden, in Vietnam was het zinloos en een grote faal.
6. Watergateschandaal
Historische context: Richard Nixon was president van Amerika en dat bleek best wel een kwajongen. Als twee journalisten erachter komen dat Nixon op weg naar de presidentsverkiezingen (1972) stiekempjes afluisterapparatuur heeft laten installeren bij zijn concurrenten van de democratische partij, begint er een balletje te rollen en wordt uiteindelijk de president afgezet. Lelijk.
Over het journalistieke onderzoek dat hieraan vooraf ging is een ijzersterke film gemaakt:
All the President's Men (1976) (IMDB-rating: 8.0)
Over de film: Die trailer is trouwens wel vet ouderwets he? My god. Maar de film is goed. Plus: als je je geschiedenisleraar vertelt dat je deze film hebt gezien, dan gaat hij / zij intens veel van je houden. Zou je dat willen? Laten we doorgaan.
7. Genocide in Cambodja
Historische context: Terwijl de Vietnamoorlog op z'n einde loopt, slaat de vonk over naar buurland Cambodja. Tussen 1975 en 1979 is de Rode Khmer van Pol Pot aan de macht, die het voor elkaar krijgt in vier jaar tijd een derde van de bevolking tot sterven te brengen. Welke film?
The Killing Fields (1984) (IMDB-rating: 8.0)
Over de film: Een New York Times-verslaggever moet geëvacueerd worden, zijn behulpzame Cambodjaanse gids blijft alleen achter. Waargebeurd. Shocking.
8. Apartheid
Historische context: In Zuid-Afrika was van 1948 tot 1994 in de ban van de apartheid. Daarna werd Nelson Mandela president en dat bleek veruit de allerrelaxte president ooit ter wereld. De mooiste film hierover? Zonder twijfel:
Cry Freedom (1987) (IMDB-rating: 7.3)
Over de film: Hej, zien we daar Denzel Washington weer? Nu speelt hij de anti-apartheidsstrijder Steve Biko en heeft-'ie een gekkig Zuid-Afrikaans accent. Vlak na Biko's dood ontstond de Opstand in Soweto in 1976: waarbij circa 20.000 middelbare scholieren(!) dansend en klappend een spontaan protest tegen het apartheidsleger startten. Het antwoord van het leger? Gewoon met scherp een heleboel van die scholieren doodschieten. Da's wat anders dan die waterkanonnen die LAKS-stakers op hun broek krijgen.
Ook leuk: Invictus (2009, 7.4), Goodbye Bafana (2007, 7.0) en District 9 (2009, 8.1).
9. Het communisme
Historische context: Karl Marx hield er nogal van, maar na de val van de Berlijnse muur in 1989 was het voor iedereen wel duidelijk: de communisten zijn dombo's, de kapitalisten rule! Sindsdien eet iedereen Big Mac's.
Over hoe het leven achter het IJzeren Gordijn was, zijn ijzersterke films verschenen. De allerleukste is:
Good Bye Lenin! (2003) (IMDB-rating: 7.8)
Over de film: Ook wel eens leuk: gewoon een film om vrolijk van te worden! Het verhaal speelt zich vlak na de val van de muur af. Een moeder ontwaakt uit een jarenlang coma, zoonlief moet een hartaanval bij zijn kwetsbare moeder voorkomen. Maar moeder was een zeer gelovig communist, dus de boodschap dat de muur is gevallen moet ten koste van alles geheim blijven. En dat blijkt best lastig. Haha.
Ook leuk: Ik heb in dit lijstje helaas geen plek voor de Oscarwinnende Duitse film Das Leben der Anderen (2006, 8.5). Maar ook die mag je van mij gewoon kijken, ook al staat-'ie niet in deze lijst.
10. Rwandese Genocide
Historische context: Misschien wel in jouw geboortejaar (1994) waren in Rwanda (Afrika) de Hutu's helemaal klaar met de Tutsi's en gematigde Hutu's. Even uitpraten was duidelijk geen optie meer. In honderd dagen tijd werden tussen de vijfhonderdduizend en een miljoen moorden gepleegd. Waarvan een groot deel met kapmessen. Ook van de volgende film werd ik stil:
Hotel Rwanda (2004) (IMDB-rating: 8.4)
Over de film: Het is het waargebeurde verhaal van een hoteleigenaar in de hoofdstad van Rwanda, die met gevaar voor eigen leven van zijn hotel een vluchtelingenkamp maakt. Hartverscheurend verhaal.
Ook leuk: als Afrika je ding is, kijk dan ook eens Black Hawk Down (2001, 7.7), The Last King of Scotland (2006, 7.8), Lord of War (2005, 7.7).
Samenvattend
De dominante thema's in bovenstaand historisch verantwoord filmlijstje zijn duidelijk: oorlog en genocide. Waarom zou je je daar in verdiepen als je ook naar The Voice of Holland kan kijken?
1. Je kan leren van de fouten van vroegah.
2. Je begrijpt -en waardeert- de vrede van nu beter.
3. Het zijn onwijs spannende films en je krijgt een gratis IQ-verhoging van tien punten per film.
PS. Aanvullingen, verbeteringen, toejuichen en kritiek: graag in de reacties.
Van het merendeel van deze films hebben we een filmverslag beschikbaar. Gebruikt de zoekbalk bovenaan en gij zult vinden.
1 seconde geleden
U.
U.
Ik moest huilen bij Saving private ryan.... *sniff* *sniff*
12 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
@UnlimitedUAV: dat ik die film zag is alweer erg lang geleden. Maar ik kan me vooral het begin herinneren. D-Day, dat ze aankomen op het strand en al die hele gorey shots van soldaten wiens darmen tussen de vingers hangen.
Volgens mij is Saving Private Ryan 'geinspireerd' door een waargebeurd verhaal maar wel wat heftig gedramatiseerd. The Pianist is volgens mij dichterbij de waarheid gebleven. En vond ik nog indrukwekkender.
12 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Ik vind Band of Brothers heel erg goed. De Killing Fields is ook een van de beste. Dankzij Hair ben ik hippie geworden en heb ik mijn haar laten groeien (grow it, show it). Maar de,eerste keer dat ik echt moest huilen om oorlog was vorig jaar, door foto's van de Vietnam oorlog. Zonde dat de mensheid het nog niet heeft geleerd...
12 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
@DAH: leer mij de mensheid kennen. ;) Weet je nog om welke foto's het ging? Dat ene meisje dat vlucht voor napalmbombardementen en naakt over straat rent?
12 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
@Simon, de foto die mijn emotionele dam brak was een foto van een aantal laarzen met geweren in de grond gestoken, en een helm op elk geweer. Elk paar laarzen was een overleden soldaat.
12 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
@Simon
http://www.vietnampix.com/life1.htm Deze foto bedoel ik. Op die site staan nog veel meer mooie foto's van de Vietnam oorlog.
12 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
IK heb net "The Pianist" van (niet van: piratebay want die doet nie meer) het internet gehaald en ga mijn zondagmiddag eraan besteden.
Ik zal laten weten of 't het waard was. Nu: Film aan - internet uit.
12 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
Jullie begrijpen dat die 'IK' niet een uiting van puur egoïsme was maar een motorisch gebrek als het gaat om het vasthouden en loslaten van de Shift-toets.
12 jaar geleden
AntwoordenZ.
Z.
Handig en nuttig artikel! Ik heb de meeste van de films wel gezien, en bij sommige moest ik erg huilen. Zo'n artikel zou wel voor herhaling vatbaar kunnen zijn ;D
12 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Goodbye lenin is echt een hele goede film!
mijn lerares Duits van de onderbouw is in Oost-Duitsland opgegroeid en ze wilde ons die film laten zien omdat ze vond dat het de werkelijkheid zo goed weergeeft. Die film is echt magisch. Het verhaal is gewoon heel erg boeiend en af en toe zelfs humoristisch terwijl je totaal niet overrompeld wordt met oninteressante geschiedenis feitjes.
12 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
Zo'n artikel is inderdaad voor herhaling vatbaar!
waarom niet elke 2 weken of elke maand ofzo een top 10 ..... films.
met bijvoorbeeld humor,romatische,comedy,thriller,etc.etc.etc.
12 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
@knutselmiep: mooi verhaal over je lerares.
@ZazaZebra en wiebel: als het in de smaak valt zal ik nog wat themalijstjes kunnen maken. Voordat het willekeurige best-of-lijstjes worden wil ik wel kijken of er een of ander zinvol thema aan gegeven kan worden. Maar op zich: er is zoveel moois aan films gemaakt, het is alleen de kunst de juiste films te vinden, ik vind het leuk daar wat bij te helpen.
@Tjeerd: ik ben benieuwd wat je van de film vond!
12 jaar geleden
AntwoordenU.
U.
@simon True that!
12 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
the pianist, had ik pas nog voor duits moeten kijken. het is een goeie film.
12 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
The pianist: ik heb hem net helemaal gezien. Magnefique en te vreselijk om aan te zien tegelijkertijd. Een absolute aanrader.
12 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Hotel Rwanda kijken we met AK nu... Lastig te volgen, al die Tutsi's en Hutu's lijken zo op elkaar!!
12 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
@marheng: overigens zijn ze oorspronkelijk wel op uiterlijk uit elkaar gehaald. Als ik me niet vergis waren het de Belgen die als kolonisatoren op basis van uiterlijke verschijnselen de hutu's en de tutsi's 'bedacht' hebben. De ene waren lang en slank en mochten daarom de hogere functies bekleden, de rest was normaal.
Ik kan me ook compleet vergissen hoor, is lang geleden dat ik hier dingen over las.
12 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
Das Leben der Anderen,
Gaat niet zozeer over het communisme maar over de manier waarop een totalitaire staat, welke dan ook, met zijn burgers omgaat. Dat gebeurt heden ten dage nog steeds zo en zeker niet alleen maar in landen waar (nog) communisme heerst/heerste.
Het knappe van de film is dat er inderdaad ook humor in zit, terwijl het een loodzwaar onderwerp is, maar om nu te zeggen: "ook leuk" neuh.
12 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
The Thin Red Line gaat over de Tweede Wereldoorlog, slag om Guadalcanal. Niet over Vietnam. Bij Vietnam mis ik overigens Hamburger Hill, The Deer Hunter, We Were Soldiers en Tour of Duty. Bij de Tweede Wereldoorlog mis ik een nog groter aantal, zoveel dat ik dat niet eens ga opnoemen. Daarnaast, Hitler vervolgde de joden, de joden hebben nooit een daadwerkelijk groot leger gevormd en hiermee tegen Hitler gevochten. De eigenlijke context over WO II is veel meer de Geallieerden(VS, Canada, VK en de Sovjet Unie) als bekendste tegen de As-mogendheden(Nazi-Duitsland, Itali? en Japan) als bekendste.
Probeer als je over een zwaar onderwerp als de Tweede Wereldoorlog schrijft objectief en historisch accuraat te schrijven. De Jodenvervolging zelf was geen oorlog, het was dan wel een oorlogsmisdaad.
12 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
@JohnnOmar: Thin Red Line had ik me in vergist, bedankt voor de verbetering! De verdere selectie is persoonlijk en ik heb niet de ambitie volledig te zijn. Hamburger Hill ken ik niet (lage IMDB-rating trouwens), The Deer Hunter herinnering ik me als erg traag en lang (geen aanrader voor scholieren, vermoedde ik). We Were Soldiers is volgens mij nogal een b-film en Tour of Duty.. heb ik persoonlijk niet zoveel herinneringen aan.
Maar je aanvullingen staan genoteerd hier en je verbetering heb ik doorgevoerd.
Wat betreft mijn samenvatting over WOII: dat is bewust kort door de bocht. Kwestie van toon / stijl, was een bewuste keus. Vind ik leuk en moet kunnen IMHO. Lezers weten heus wel dat wat hier boven staat geen volledige en serieuze samenvatting van de moderne geschiedenis is. Of denk jij van niet?
Discussie! Debat! Altijd leuk. Hartelijke groet,
12 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Süskind is pas een mooie, historische film!
Wel ontzettend zielig.
12 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Ook interessante film over Watergate: Nixon v.s. Frost (de journalist die het schandaal uiteindelijk ontdekte.
Verder missen hier uiteraard Der Untergang en, wellicht iets minder bekend Das Boot (de allerbeste oorlogsfilm die werkt als anti-oorlogspropaganda die ik ooit heb gezien.) Das Boot laat het absurdisme van oorlog zien en neemt een perspectief in dat het de kijker moeilijk maakt sympathie te hebben voor de geallieerden, of de Duitsers. Het is geen heroische oorlogsfilm over dappere verzetsstrijders, maar over de gewone bemanning van een u-Boot, een geweldige film die het bedompte, angstige en onzekere leven laat zien van deze mannen. Aanrader! (Vroeg mee beginnen, duurt ruim drie uur...)
12 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Goeie lijst, maar de verfilming van het onderzoek naar de moord op John F. Kennedy had er ook wel in gemogen. Een echte aanrader met in de hoofdrol Kevin Costner. (IMDB-rating 8.0)
9 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
sommige vond ik goed andere niet zo erg mijn smaak de mens is het vechten nooit verleerd duiden zo niet miljoenen doden is het niet dood een wereld oorlog dan is het nog verder in de geschiedenis. zo vele die hun leven hebben verloren de kerkhoven overal ter wereld staan er vol van nu jaar 2016 nog landen met oorlog vrede neen dat zullen we nooit kenen. want ergens in een of ander land is er wel een idioot die maar al te graag geweld will. de soms onschuldige mensen die hun zoon of zoon die hun vader of broer verliest en dat gewoon om een stel idioten die graag spellekes spelen. en de grootste die overal bij betrokken is america. in de tijd de schuld van de oorlog met de indianen om dat zei iets hadden dat voor hun van waarde was. en altijd gaat om het land om de macht en dat zal nooit verdwijnen
8 jaar geleden
Antwoorden