Regels voor online docenten

Regels voor online docenten

Door Kim

Dikke kans dat jij wel eens via Twitter, Hyves of Facebook commentaar hebt geleverd op je school of docent.

Maar mag hij of zij zich omgekeerd ook online met jóu bemoeien?

Zes op de tien scholieren vindt dat er regels moeten komen over wat docenten wel en niet op social media tegen hun leerlingen mogen zeggen.

Dat blijkt uit het onderzoek van Scholieren.com en het 1V Jongerenpanel van televisieprogramma EenVandaag, onder ruim 1600 scholieren. Vanavond besteden ze er aandacht aan in hun uitzending.

Helft is persoonlijk

Ruim 1 op de 4 leerlingen twittert, krabbelt of Facebookt (een van) z'n leraren wel eens, of omgekeerd. In iets meer dan de helft van de keren gaat dat niet alleen maar over lastig huiswerk en toetscijfers, maar ook over privézaken. Die van de leerling, en/of die van de docent.

 Maar lang niet alle scholieren staan te juichen bij 't idee van een persoonlijke chat- of tweetsessie met z'n leraar: 65% vindt dat de docent het social mediacontact moet beperken tot schoolzaken. Weg met die gesprekken over klassenroddels, te strenge ouders of de scharrel van de wiskundeleraar, dus.

Eén op de tien leerlingen kent al een docent die door privégesprekken op het matje moest komen bij de schooldirecteur. Maar echte duidelijke regels voor de leraren zijn er meestal dus nog niet.

#Kutleraar

Oké, daar is 't dan misschien tijd voor. Maar de leerlingen dan? 63% vindt dat er voor hen helemaal geen regels nodig zijn. Maar hé, de ondervraagden zijn dus zelf ook allemaal scholier.

Een kwart van hen kent een docent die al 'ns online is uitgescholden (#kutleraar schijnt erg populair te zijn) en 43% denkt dat je dit soort scheldpartijen niet serieus hoeft te nemen.

De helft vindt toch dat school in zo'n geval moet ingrijpen door de leerling bijvoorbeeld 'ns flink op hun donder te geven. Een op de drie vindt juist van niet.

Beeldmateriaal

En mag je die hilarische foto of video van een niet-zo-fotogenieke docent zomaar op het web slingeren? Zonder dat-'ie het weet? Een kwart vindt van wel.

Maar dat dat niet altijd goed afloopt, weet 28% ook al: zij hebben al eens gemerkt dat een leraar zich gekwetst voelde door zulke beelden of een ander bericht.

Meer?

Vanavond is er in EenVandaag (18:15 uur, Nederland 1) een reportage over een school die wél al regels heeft opgesteld over social mediagebruik, en docenten die worden geconfronteerd met de tweets van hun leerlingen.

Volgende week woensdag start er op ons forum een debat over social mediagebruik en -regels, samen met 't LAKS. Doel is om een richtlijn social media voor scholen door scholieren op te stellen. Doe mee!

Onze redacteur Merel weet precies hoe 't voelt als docenten met haar willen twitteren. En is er inmiddels ook echt behoorlijk klaar mee: klikkerdeklik.

Update: de uitzending van Eenvandaag is inmiddels geweest. Hieronder kun je 'm terugkijken:

Gepubliceerd op 16 november 2011

REACTIES

C.

C.

Interessant!
Sluit goed aan op het artikel van Merel!
Das dan weer een voordeel als je geen hyves, facebook of twitter hebt (A)
Ben benieuwd naar die regels.
Grtz

13 jaar geleden

V.

V.

Ik vind dat docenten de zelfde rechten moeten hebben als lerlingen, en niet het excuses hebben om alles te kunnen doen.

13 jaar geleden

S.

S.

Ik hou van regels!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.