De twitterende Leraar
We schreven eerder al over twitterfaam, drugstweets en twitterterroristjes, maar één onderdeel van de omvangrijke twitterwereld bleef tot nu toe onbesproken op Scholieren.com.
Want mag ik u voorstellen aan een digitale kernramp: De Twitterende Leraar.
Vroeger had je er al een paar op het inmiddels bijna vintage medium Hyves. Of slechts een enkeling hier en daar op grote broer Facebook: van die gevalletjes ‘internettende leraar’. Veel verder dan een incidentele krabbel over je economiepunt, of wat tips voor je Nederlands-betoog op je prikbord, ging dat niet.
Maar nu is er wat mij betreft een grens overschreden. Wanneer een leraar je op Twitter gaat aanspreken over je drankgebruik, of zich openlijk uit over irritaties over leerlingen en collega's of over andere zaken waarvan ik absoluut geen details hoef te weten, haak ik af.
Fascinerend exemplaar
Wij hadden er eentje op school, zo’n Twitterende Leraar. Een fascinerend exemplaar, met een tweetgemiddelde van minstens 10 per dag. Followers: 223. Following: 180.
Hij was erg populair onder leerlingen vanwege zijn altijd gezellige lessen in lokaal C20 – juist, het informaticalokaal. De docent in kwestie was altijd erg begaan met het buitenschoolse (sociale) leven van zijn leerlingen. Dit resulteerde in tweets als deze:
En hij aarzelde nooit om ons een wijze les mee te geven:
Maar hij tweette niet alleen over de weekendbezigheden van z'n leerlingen. We konden ook allemaal meegenieten wanneer deze docent z'n dagje niet had:
Twitter-lezende leraar
En dan heb je nog de lezende leraren. Want ook als ze zélf niet op Twitter zitten, dan nog kunnen je misschien niet zo bedoelde uitspattingen op deze onschuldig ogende uitlaatklep op de verkeerde plaats terecht komen.
Klasgenoot Jeroen (17) vertelt:
“Ik postte ooit eens een niet-zo-heel-aardige tweet over mijn economieleraar op Twitter, gewoon om mijn frustratie te uiten. Een dag later ging er een roddel door de hele school over het feit dat ik hem had vergeleken met een Pool in een aspergeveld... En het was een kwestie van tijd voordat hij er zelf achter kwam natuurlijk. Sindsdien ontwijk ik hem in de gangen...” Ook zónder eigen twitter-account kunnen docenten dus alles onder ogen krijgen wat jij online uitspuugt.
Dubieuze Twitter-accounts
Naast de Twitterende Leraar en de verklikte tweet zijn er ook nog meer gevaarlijke zaken op leraar-twittergebied. Er bestaan namelijk enkele dubieuze twitteraccounts waarover ik ook zo mijn bedenkingen heb. Zo had ik laatst een aanvaring met @PortieLatijn, nadat ik om half 12 ‘s avonds het volgende bericht postte:
Nog geen drie minuten later kreeg ik de volgende reactie:
Na een klein onderzoek naar deze mysterieuze @PortieLatijn kwam ik erachter dat er iemand is die Twitter afstruint op zoek naar tweets met het woord ‘Latijn’ erin, en vervolgens allerlei vermaningen rondstrooit naar nietsvermoedende luie scholieren. Zoals ik dus.
Zou hier ook een leraar achter zitten? Ik zie het helemaal voor me. Zo eentje die totaal geen gezag heeft in zijn eigen klas en zijn verdriet ’s avonds wegdrinkt, terwijl hij zich voorhoudt dat hij nog enige macht heeft door op Twitter leerlingen ervan langs te geven.
Twitter-afscheid
En hoe het afliep met mijn Twitterende Leraar? Vorig jaar nam hij afscheid van onze school. En dat deed hij natuurlijk in stijl:
En vervolgens naar elke leerling afzonderlijk:
Ach. Hij bedoelde het allemaal goed. Maar als je het mij vraagt? Blokkeren die boel en je eigen account beschermen. Kun je weer ongestoord zuipen in het weekend en vervelend doen in de les zonder daarna online een didactische tik op de vingers te krijgen.
Merel is niet de enige die niet blij van wordt van docenten die zich online met de privézaken van hun leerlingen bemoeien. Uit een onderzoek van Scholieren.com en EenVandaag bleek dat 60% van de ondervraagde scholieren het tijd vindt voor social mediaregels voor docenten. Meer daarover vind je hier.
1 seconde geleden
K.
K.
hahahahaha, de leraar in kwestie :)
Mijn lievelingsleraar :D
haha, geniaal merel!
13 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Haha leuk merel, ik weet precies wat je bedoeld! Je zou dit artikel aan de leraar in kwestie moeten geven, denk dat hij het wel kan waarderen hoor ;)
13 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
IJzersterk betoog Merel.
13 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Maar euh... ik lach me elke dag weer kapot als ik dit voorbij zie komen in het nieuws. We doen allemaal wel alsof dit zo'n nieuw en hip fenomeen is, maar dit is al een heel oud fenomeen; Ik weet nog dat een maat van me en ik ooit in de tweede klas (dat is zo'n 6 jaar geleden inmiddels) al aan zgn. "profilen" deden... gewoon met google zoveel mogelijk gegevens over iemand vinden, en aan de hand daarvan weer nieuwe puzzelstukjes zoeken... alleen gaat het puzzelstukjes zoeken steeds sneller; een goeie maat van me had laatst binnen drie minuten van een onbekende wikipedia account de bijbehorende naam, achternaam, telefoonnummer, adresgegevens etc. te pakken en wist hij dat die meneer in scheiding lag met z'n vriendin. Internet is om te publiceren, dan moet je er ook vanuit gaan dat kwaadwillenden het kunnen zien....
13 jaar geleden
AntwoordenU.
U.
@peterblaat
Rages/Hip: het gebruik van ''maat''
13 jaar geleden
Antwoorden