Wat gebeurt er met je klacht?

Door Redactie

Klagen bij het LAKS
Klagen bij Stichting Eindexamenlijn
[Klachtenlijnen]Zeg je eindexamens, dan zeg je eindexamenklachtenlijn. Ieder jaar worden er tienduizenden klachten ingediend: het examen was te lang, te moeilijk of ging niet over de examenstof. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je klacht? En waarom zijn er dit jaar twee klachtenlijnen?

[Ik klaag, en dan?]
Als je klacht om een specifiek voorval ging (bijvoorbeeld: je telefoon ging per ongeluk af en daarom heb je een één), kan het LAKS of de Stichting Eindexamenlijn voor je uitzoeken of dat volgens de regels is. En ze kunnen jouw schooldirectie opbellen en voor je bemiddelen.
Klachten over de inhoud van het examen (een foutje in een vraag, te lang), worden allemaal geregistreerd. Na de examens heeft het CvE zogenaamde normeringsvergaderingen, daar wordt de normering voor de examens bepaald. Als er bijvoorbeeld meerdere klachten zijn over havo wiskunde A, dan kunnen ze besluiten iedereen een 0,5 extra te geven op het behaalde cijfer. Dat kan net het verschil maken tussen slagen of zakken. Klagen heeft dus zin.

[Twee klachtenlijnen? Wat zijn de gevolgen?]
Voorheen was er altijd één klachtenlijn, die van scholierenorganisatie het LAKS. Dat is dit jaar anders, waardoor een wat verwarrende situatie voor de eindexamenkandidaten ontstaat. De beheerder van het systeem achter de LAKS klachtenlijn en het LAKS zijn beiden hun eigen weg gegaan. Het LAKS via hun nieuwe site: Examenklacht.nl. En de andere optie, ondergebracht in de stichting Eindexamenlijn, is te vinden op Eindexamen.nu. Beide organisaties zullen met de klachten naar het CvE stappen. Het LAKS heeft als enige een georganiseerd overleg met het CvE.

Gepubliceerd op 25 april 2010