The Bourne Identity

Je wordt wakker, zit op een boot, 60 mijl buiten Marseille. Je weet niet wie je bent en hoe je hier terecht bent gekomen. Wel kom je erachter dat je behalve Engels, in ieder geval ook Frans, Duits en Nederlands spreekt, vechtsporten beheerst en met wapens om kan gaan. Wat nu?
Dit is de bijzondere openingsscene van deze film naar het gelijknamige boek van Robert Ludlum (misschien leuk voor een boekverslag?). Een uitgangspunt bovendien, welke natuurlijk alle mogelijkheden geeft om er een lekkere action-packed-movie van te maken.
De Grote Vraag is dan: hebben we met The Bourne Identity weer een hapklare-brokken-Hollywood-productie te pakken, of heeft de film ook nog inhoud?
Hoe zit het met de acteurs, goed, slecht? De verhaallijn: onzinnig of geloofwaardig? Worden de karakters een beetje uitgewerkt, of is het a la Resident Evil niet meer dan grote pistolen en lekkere wijven?
Met Matt Damon en Franka Potente in de hoofdrollen ben je van tevoren al haast geneigd te zeggen dat dat wel goed zit. Al zal de eerste je vermoedelijk meer zeggen dan de tweede.
Matt Damon heeft in het verleden al bewezen veel kwaliteiten in huis te hebben. Met name zijn bijdrages aan Good Will Hunting, Saving Private Ryan en The Talented Mr. Ripley zijn noemenswaardig. In een actiethriller als deze speelde hij echter nooit.
De 28-jarige Duitse actrice Franka Potente is vooral bekend van haar hoofdrol in de ijzersterke film Lola Rennt. Ditmaal vertolkt ze de rol van warhoofd Marie Kreutz die door een samenloop van omstandigheden betrokken raakt bij de zoektocht van Jason Bourne naar zijn eigen identiteit.
De rare combinatie van een hoog opgeleide spion zonder geheugen en een thuisloze Duitse die van het ene avontuur in het andere lijkt te vallen, werkt een aantal leuke situaties in de hand. Bijvoorbeeld wanneer Marie besluit Jason te helpen en door hem op onderzoek uitgestuurd wordt. Jason heeft een ingewikkeld plan bedacht om een hoteleigenaar informatie te ontfutselen, Marie loopt het hotel binnen en is binnen vijf minuten met de benodigde info weer terug. 'Ja, ik heb het gewoon vriendelijk gevraagd, dat werkte ook,' is haar uitleg.
En ik wil haast zeggen, natuurlijk, ontstaat er een meer dan vriendschappelijke relatie tussen de twee. Dat dit ge-romantisch geenszins de indruk wekt erbij te zijn verzonnen om ook de ladies naar de film te lokken, maar een geloofwaardig en logisch gevolg van de omstandigheden is, heeft alles met de hoogwaardige acteerprestaties van Matt Damon en Franka Potente te maken.
Dat Hollywood goed is in het maken van films met veel actie, veel romantiek, veel drama, veel.. van alles eigenlijk en dat in al dat enthousiasme de basis voor een goede film, zoals een sterk script en niet alleen mooie maar goede acteurs, nog wel eens vergeten wordt, is een gegeven.
In Europa kan men dat (als we het dan toch over vooroordelen hebben) meestal een stuk beter: gewoon een stevig verhaal met sterke acteurs tot een goede film maken.
The Bourne Identity lijkt wat dat betreft te horen tot het beperkte rijtje films dat beide heeft. Vette actie en een goed uitgeschreven script.
Bij deze film is het uitgangspunt een goed en geloofwaardig verhaal waarin de nodige actie is ingepast, in tegenstelling tot vele Hollywoodproducties waarin er een verhaal is geschreven om er maar zoveel mogelijk actie in te kunnen passen.
Dit hangt zeer samen met het feit dat de karakters goed uitgewerkt zijn: de logica van het verhaal zit hem natuurlijk ook in de beweegredenen van de karakters.
The Bourne Identity heeft alles wat een goede actiethriller een goede actiethriller maakt: sterke acteurs die goed geschreven personages vertolken in een geloofwaardig verhaal, boordevol actie. Goede actie bovendien. Gepubliceerd op 16 oktober 2002