Tentamenweken

Door Femke

Tentamenweek. De uitvinder zou een monument moeten krijgen.

Zodat ik het vervolgens in duizend mootjes weer tegen de grond zou kunnen slaan. De eerste jaren van mijn middelbare schoolcarrière hield ik van toetsweken. Twee toetsen per dag, en helemaal niks na die tijd. Geen huiswerk, geen andere vakken: vrijheid.

Weddenschap van de docent
Maar kennelijk vinden leraren het leuk om eindexamenleerlingen te treiteren. Het is zelfs zo erg, dat ik er docenten van verdenk dat ze onderling weddenschappen gemaakt hebben.
"Wie kan het laagste gemiddelde cijfer halen?"
"Welk vak kan het meeste herkansingen scoren?"
Of: "Wie krijgt de meeste klagende leerlingen?"

Ze hebben dan ook verschillende tactieken ontwikkeld, waardoor ze het eindexamenkandidaten net even iets moeilijker kunnen maken in de toetsweken.

Zo laten sommige docenten ons eerst de inhoud van twee- en een half tekstboek het hoofd instampen, om vervolgens alleen maar toepassingsvragen te stellen. Een andere tactiek werkt ook schitterend: doen alsof je niet kunt uitleggen (of het ook daadwerkelijk niet kunnen), om ons vervolgens een proefwerk voor te schotelen waar zelfs afgestudeerden geen touw aan vast zouden kunnen knopen. 

Druk aan het leren 
Nu moet ik normaal gesproken al veel moeite doen om mezelf aan het leren te zetten, maar na twee van zulk soort toetsen heb je het helemaal wel gehad. Omdat ik wel van plan ben mijn examens te halen, volgt er een eenzame opsluiting in mijn kamer. Wel in het gezelschap van het nodige stress- en leervoer als chocolade, koekjes, veel chocolade en chocoladekoekjes. Dit alles gaat natuurlijk gepaard met blikjes energiedrank om mijn ogen open te houden. En dan maar leren, voor toetsen die je toch wel gaat verprutsen.

Onder het motto niet geschoten is altijd mis vul ik vrijdags de laatste toets in. De score staat voor mijn gevoel op 7 - 2 voor de onvoldoendes.

Dat ik niet goed in schatten of andere wiskundige onderdelen bent blijkt maar weer: Bijna alles is voldoende, op de vakken die met getalletjes te maken hebben na.

Gepubliceerd op 7 december 2009