Survivalgids voor Pubers: de nieuwe puberbijbel?

Door Renske

"Er gebeurt in de puberteit nogal wat met je." Zo begint Caja Cazemier haar Survivalgids voor Pubers.

Het boekje bevat informatie over je lichaam, seks, depressies en zelfs eetstoornissen. En Caja Cazemier geeft in haar Survivalgids de oplossing voor al je problemen en vragen hierover. "Hoe pubers dat allemaal overleven? Met deze onmisbare gids voor jongens én meiden."

Onmisbaar? Dat moet nog maar blijken.

Nieuw?
Alweer een zelfhulpboek voor pubers. Zo was er al het Puberboek, de Help, ik word puber en een serie Survivalgidsen bestemd voor middelbare scholieren. Deze laatste serie is overigens ook geschreven door Caja Cazemier, en de Survivalgids voor Pubers moet hier dan nog maar eens een aanvulling op zijn. Een nieuwe titel, ja. Nieuwe informatie? Nee, vooral veel van hetzelfde. 

Zappen
"Ik hang helemaal niet nutteloos op de bank. Ik denk na, dat is nodig voor mijn identiteit. Zonder identiteit kan ik niet volwassen worden." De informatie in het boek wordt aangevuld met leuke, kleine tips en uitspraken. Ze zijn grappig, maar hebben eigenlijk totaal geen functie. Geen enkele puber zal zoiets tegen zijn ouders zeggen, met de illusie dat het ook nog eens gaat helpen. 
De lay-out van het boek is duidelijk en vrij simpel. Voorin staan de hoofdstukken, achterin de trefwoorden. De survivalgids bestaat niet uit een lopend verhaal, maar uit meerdere hoofdstukken over aparte onderwerpen. Zo hoef je dus niet het hele boek te lezen, maar kan je er ook gewoon doorheen zappen.  

Informatie wordt opgeleukt met plaatjes en smilies. Ook worden er verschillende kleuren en vlakjes gebruikt om het boek niet te saai te maken. Hierdoor leest het boek meteen wat leuker, want een lange lap tekst is natuurlijk totaal niet aantrekkelijk. Daarnaast maakt Caja Cazemier gebruik van vrij simpele, begrijpelijke woorden en korte zinnen. Het maakt alles tot een goed leesbaar geheel.  

Groot verschil
Omdat er al heel veel hulpboeken en survivalgidsen voor pubers bestaan, moet dit boek toch wel een groot verschil maken, zou je denken. Maar dat maakt het niet. Er wordt veel informatie gegeven, en die informatie is ook best nuttig. Alleen is de meeste informatie al vrij bekend en zelfs op het internet te vinden. Misschien moet je het boek kopen als je graag wilt weten hoe je een erectie moet verbergen, maar over het algemeen zijn er weinig handige tips in te vinden. Als je lijdt aan anorexia ga je heus niet zomaar uit jezelf hulp zoeken – zoals hier getipt wordt. De fabeltjes over het zwanger raken/maken zijn ook niet echt vernieuwend. We weten zo onderhand wel dat je ook zonder klaarkomen zwanger kunt raken.  

Overleefd
Is het zo dat je per se een boek nodig hebt om goed te kunnen leren over de puberteit? Maak je anders enorme fouten in je leven? Nee, absoluut niet. Er bestaat altijd nog zoiets als internet of je ouders en vrienden, die je kunt gebruiken als informatiebron. Dit boek heeft misschien wel de ambitie om de nieuwe puberbijbel te worden, maar helaas, kleine kans. Het leven is echt niet zo eng dat je een er een soort van literaire cursus voor moet volgen. Je overleeft het zo ook wel.

Gepubliceerd op 8 juni 2010