Spy Game

Door Simon
Intro
'Spy Game' is een spannende actiethriller van de hand van Tony Scott, iets wat direct opvalt door de 'Enemy of the State'-achtige filmtechnieken.
Voor de hoofdrollen in deze film heeft hij twee geweldige acteurs kunnen casten. Robert Redford, die zich de laatste tijd meer op het regisseren had gestort, is een ouwe rot in het vak en speelt een ouwe rot in het vak.
Brad Pitt, inmiddels ook niet meer bepaald een jonkie, speelt de spion die door Redford opgeleid wordt en doet dat wederom erg sterk. Heeft die man eigenlijk ooit wel eens niet geweldig geacteerd?
Waar gaat die film eigenlijk over?

Plot
"Het is de laatste werkdag van CIA agent Muir (Robert Redford) maar het zal een hele lange dag voor hem worden. Zojuist heeft de CIA gehoord dat Tom Bishop (Brad Pitt) in China is opgepakt toen hij iemand uit de zwaarbewaakte militaire gevangenis bij Suzhou wilde bevrijden. Het betrof geen CIA-operatie maar een eigenmachtig optreden. Bishop zal binnen 24 uur geëxecuteerd worden. Dit komt de VS heel slecht uit, aan de vooravond van het bezoek van de president aan China en het sluiten van een handelsverdrag.
Aangezien Muir Bishop het beste kende, wordt hij stevig aan de tand gevoeld over hem.
Muir merkt al snel dat de CIA de hele zaak stil wil houden en Tom Bishop wil opofferen om het staatsbezoek te redden."
Brad Pitt wordt dus als Tom Bishop al voordat het verhaal goed en wel is begonnen in de Chinese gevangenis geflikkerd, maar speelt desalniettemin een van de hoofdrollen. Hoe?
Door middel van flashbacks. Terwijl Nathan Muir vanuit het CIA-kantoor uitvogelt wat er aan de hand is en hoe hij Bishop in leven kan houden, wordt ons aan de hand van een flinke hoeveelheid (lange) flashbacks bijgebracht hoe de geschiedenis van Bishop en Muir verliep.
De flashbacks geven een goed idee over wat er zich de voorgaande 25 jaar tussen hen heeft afgespeeld en hoe het er in dat wereldje aan toe ging. Beetje jammer is wel dat Muir ook in deze flashbacks op een man lijkt die toe is aan zijn pensioen.
Het verhaal zit erg goed in elkaar, is tot in de details uitgewerkt en de spanning bouwt goed op, ondanks de flashbacks, die dat soms wat dwarsbomen.
Op sommige punten vervalt de film in clichés. Natuurlijk is het Muirs laatste dag, natuurlijk moet hij op een gegeven moment kiezen tussen een rustig pensioen of het redden van Bishop, natuurlijk gooit hij op z'n laatste werkdag de principes waar hij zijn hele leven naar geleefd heeft opzij om 'zijn jongen' te redden uit de klauwen van de Grote Gevaarlijke Communisten. Maar echt ergerlijk wordt het niet, simpelweg omdat er genoeg afleiding is, het verhaal en de vorm origineel zijn en de acteurs sterk.

Conclusie
'Spy Game' is een lekkere film geworden, met zelfs een vleugje humor. Kon je ook verwachten met deze acteurs en de regie in de handen van Tony Scott. Gaat heen, en geniet! (En sta niet stil bij het feit dat er weer eens een simplistisch beeld van de werkelijkheid wordt geschetst, waarbij the good guys van de CIA alle good old-fashioned bad guys aanpakken en dat de wereld vooral niet ingewikkelder in elkaar zit, want óók dat kon je verwachten.) Gepubliceerd op 22 februari 2002