Scholen die vals spelen krijgen straf

Scholen die te hoge schoolexamencijfers uitdelen, kunnen daar vanaf nu tijdelijk hun examenbevoegheid door verliezen. Dat betekent dat de examens afnemen dan niet meer valt onder de verantwoordelijkheid van je school, maar dat ambtenaren zich er tegenaan gaan bemoeien. Veel scholen geven laatstejaars te makkelijke proefwerken die onder het examenniveau zitten, waardoor leerlingen met een hoog gemiddelde hun eindexamenperiode ingaan. En met een paasrapport vol ‘neppe’ achten en negens kun je wel héél makkelijk slagen.
De overheid gaat daar nu een stokje voor steken: als de gemiddelde SE-cijfers drie jaar lang minstens 0.5 punt hoger zijn dan de eindexamencijfers, mag een school de examens tijdelijk niet meer zelf afnemen. En dan?
Weinig verschil voor leerling
Het College van Examens neemt dat dan over. “Voor de school een groot probleem, maar de leerlingen zelf zullen er niets merken. Tijd en plaats van de eindexamens blijven dan precies hetzelfde”, vertelt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs aan Scholieren.com. “Ook scholen met een minder dan een half punt verschil zullen in de gaten gehouden worden. De SE-cijfers moeten écht omhooggekrikt worden”.
Benieuwd of jij ook illegaal hoge cijfers krijgt? Klik hier voor de resultaten per school.
Gepubliceerd op 26 juni 2010
Hogere eisen
Sowieso gaat slagen lastiger worden, ook zonder cadeaupunten van school. Vanaf 2012 moet je gemiddelde eindexamencijfer een voldoende zijn. Tweeën halen omdat je gemiddelde schoolexamencijfer toch een tien is, is dan niet meer mogelijk. Daarnaast mogen havisten en vwo'ers maximaal één vijf op hun eindlijst hebben bij Nederlands, Engels of Wiskunde.
Benieuwd of jij ook illegaal hoge cijfers krijgt? Klik hier voor de resultaten per school.