Religie is dodelijk
Dat een godsdienst aanhangen slecht voor je gezondheid, of sterker nog, levensgevaarlijk kan zijn, is al langer bekend. Eeuwen geleden liep je het risico op de brandstapel terecht te komen, doordat je een andere godsdienst dan het katholicisme aanhing. Tegenwoordig heb je kans opgeblazen te worden doordat er aan één of andere extremistische moslim 70 maagden zijn beloofd – stel je voor, 70 máágden die je dus allemaal moet óntmaagden. Wat een rommel zal dat geven! – en oja, hij doet het natuurlijk ook omwille van Allah.
Vanaf heden is er echter een nieuwe manier ‘ontdekt’ om letterlijk de geest te geven bij het aanhangen van een religie: dodelijk bewierookt worden. Door een verhoogde concentratie polycyclische aromatisch koolwaterstoffen (voor de dummies: minuscule roetdeeltjes) veroorzaakt door het branden van wierook en kaarsen lopen bezoekers en personeel van bijvoorbeeld een kerk een verhoogde kans op longkanker. De roetdeeltjes komen onder andere ook voor in sigaretten.
Komt men even bedrogen uit; denk je een gezond leven te lijden met het mijden van onheilsplaatsen als rokerige cafés en regelmatig één van de vele huizen van God te bezoeken, sterf je alsnog een pijnlijke dood.
Ik ben om verschillende redenen niet bepaald een fervent bezoeker van kerken. Ik trek Latijns brabbelende mannen in lange jurken op zondagochtend niet bepaald. Als dan al die pijnlijke stervensmogelijkheden ook nog om de hoek komen kijken, wordt het voor mij niet echt aantrekkelijker.
Het is natuurlijk onzin om je wegens verhoogde kans op een vroegtijdige langzame pijnlijke dood niet aan een religie te verbinden. Dat zou ik, met een lekker plekje na mij dood in het vooruitzicht, nog wel voor lief nemen. Wat mij voornamelijk dwars zit zijn de conflicten verspreid over de wereld veroorzaakt door godsdienst. Het hoeft dan van mij niet meer zo. Dan maar een zondaar.
Gepubliceerd op 26 november 2004