Ramadan

Door Lisanka
Sinds afgelopen zondag zijn honderdduizenden moslims weer begonnen aan de Ramadan. Misschien zit er wel een moslim in jouw klas. Diegene mag tijdens de pauzes niets eten of drinken. Waarom zou je zo gek zijn jezelf vrijwillig uit te hongeren?

Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. Deze maand gebruiken de moslims om te vasten. Zij mogen een maand lang niets eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang. Bovendien is seks tijdens de Ramadan niet toegestaan!
Het vasten staat voorgeschreven in de Koran, het heilige boek van de moslims. De Ramadan is een periode voor bezinning. Zo leren de mensen zelfdiscipline en te voelen hoe het is om arm en hongerig te zijn. Alleen kinderen, zwangere vrouwen en zieke mensen hoeven niet te vasten, omdat dit gevaarlijk is voor hun lichaam.

Antoinette (18) en Alexandra (20) doen allebei, om verschillende redenen, mee met de Ramadan.

Antoinette: "Ik doe mee omdat vorig jaar verschillende collega's en vrienden van mij meededen en het mij best wel aardig leek om ook eens mee te doen. Ik heb het hun toen beloofd. Verder wilde ik graag meer leren over de Islam, gezien dit een van de grootste religies op aarde is en ik me erg interesseer in andere culturen en mensen. Ik heb de Koran gekocht en het leek me gaaf om gelijk mee te doen met de ramadan. Zelf ben ik geen Moslim, maar Christen."

Alexandra: "Ik heb een aantal jaren geleden voor de Islam gekozen nadat ik me begon te verdiepen in verschillende wereldreligies. Ik heb voor de Islam gekozen omdat ik de Koran heb aangenomen als het Woord van God. Zodoende probeer ik zoveel mogelijk naar Zijn regeltjes te leven. Dat lukt me niet altijd even goed, maar ik doe mijn best. Ik zie de Ramadan als een van de vijf verplichtingen van de Islam. Vasten heeft in het Arabisch de betekenis van "zich onthouden van...". Dus het afzien van eten, drinken, en seksuele relaties. Ook is het de maand van extra verdraagzaamheid en vrijgevig zijn. Een maand waarin de eenheid en saamhorigheid van de mensheid centraal staan. In veel Islamitische landen, maar ook in Nederland, is het gebruikelijk om in deze periode de familie- en vriendschapsbanden extra aan te trekken. Het elkaar uitnodigen, bezoeken en samen het vasten verbreken hoort hierbij. De behoeftigen voeden en kleden gebeurt frequenter in deze maand. Bovenal is de maand Ramadan een periode om de gunsten van God te waarderen, de waarde van het voedsel te leren kennen en aan Hem dankbaarheid te tonen "

S.com: Is het niet moeilijk om overdag niets te eten?
Antoinette: Het valt me tot nu toe erg mee, maar ik ben ook nog maar pas begonnen. Pas op het einde, een half uur voor dat het tijd is, krijg ik echt trek. Dat komt vooral omdat de rest van mijn familie niet meedoet en ik dan dus het eten door het huis ruik.
Alexandra: Ik heb er persoonlijk geen moeite mee. Ik doe dit al voor het vijfde achtereenvolgende jaar een hele maand lang en het bevalt me.

S.com: Je mag ook niets drinken. Wat doe je nou als het heel erg warm is en je hebt vreselijke dorst?
Antoinette: Eigenlijk heb ik alleen 's morgens echt dorst door een droge mond, later op de dag merk je dat niet echt meer. Ik drink voor zonsopgang minimaal een liter zodat ik voldoende vocht binnen heb en mijn lichaam geen rare dingen gaat doen. Verder denk ik er zo weinig mogelijk aan.
Alexandra: Ik vermijd zoveel mogelijk dat ik dorst ga krijgen. Ook eet ik tijdens het ontbijt veel fruit waardoor ik, naar eigen ervaring, geen dorst zal krijgen in de loop van de dag.

S.com: Heb je wel eens gezondigd?
Antoinette: Ik doe het voor de eerste keer en ben nog maar net begonnen dus tot nu toe nog niet.
Alexandra: Nee, ik ben heel standvastig. Wel mag ik als ik menstrueer of ziek ben gewoon eten (en dit later inhalen). Menstruerende vrouwen kunnen wat zwakker zijn, vandaar!

S.com: Respecteren mensen jouw keuze?
Antoinette: Ja, er wordt eten apart voor me gehouden zodat ik later kan eten en mijn vrienden gaan niet zitten schranzen voor mijn neus. Op mijn werk kan ik op andere tijden pauze nemen voor het eten. Ook met gym hoef ik niet uiterst intensief mee te doen. Ik krijg ook wel negatieve reacties, vooral: "je bent toch geen buitenlander?" Maar daar kan ik wel tegen, ik weet waarom ik het doe en kan het verdedigen.
Alexandra: Mijn vader was in het begin erg tegen, maar naarmate de tijd verstreek, heeft hij zich erbij kunnen neerleggen. Hij respecteert het, net zoals de rest in mijn directe omgeving. Gepubliceerd op 25 september 2006