Pirates of the Caribbean

Door Simon Steenhuis
Groots
Al honderd jaar geen piratenfilm meer gezien en deze knalt werkelijk van het scherm. Groots opgezet, zoals we mogen verwachten van uber-Hollywood-producer Jerry Bruckheimer (Bad Boys 1 en 2, Pearl Harbor, Armageddon), en met fantastische special effects. De enorme zeventiende eeuwse zeilschepen, bemand door de vervloekte piraten: Pirates of the Caribbean is een lust voor het oog.
Dat is op zich niets bijzonders: tegenwoordig 'knalt' vrijwel elke Hollywoodproductie van het scherm, het geld voor de special effects hebben ze daar allemaal wel, het is meestal het plot waar het aan schort. En ook dat lijkt in eerste instantie niet uitermate bijzonder bij Pirates. De liefdesdriehoek tussen de mooie vrouw, de rijke man en de goede, maar arme man. De piraten, de vloek, goed versus slecht: niks bijzonders. Bovendien, Pirates is gebaseerd op een Disneypark-attractie en dat belooft natuurlijk weinig goeds. Toch is de film fantastisch, maar waarom dan?

Lang leve Johnny Depp


Entree Depp, veel make-up, schamel baardje met ranzig sikkie en een vies kloffie daaronder. Als een trotse piraat staat hij op het kraaiennest van zijn schip en kijkt uit over de horizon. Dan grijpt hij een touw en roetsjt naar beneden. Zoom uit. Het schip blijkt vijf meter lang, deels onderwater gelopen, Depp is de enige aan boord. Aankomst in de haven: het schip zinkt, maar vaart nog net zo ver door dat de piraat perfect vanaf het kraaiennest de steiger op kan stappen.
Vanaf het eerste moment dat Johnny, in de rol van kapitein Jack Sparrow, in beeld komt is het duidelijk: deze kerel is niet helemaal honderd procent. Hij flapt er de raarste dingen uit en loopt rond alsof hij constant dronken is. Dit houdt hij de hele film vol en wel op zo'n manier, dat het bij mij geen enkel moment tot ergernis leidde. Depp geniet zichtbaar van deze rol.

Conclusie
Daarbij komt dat Orlando Bloom (die lekkere ja, Legolas in Lord of the Rings) als de goede maar arme man uit de eerder genoemde liefdesdriehoek en met name ook Geoffrey Rush als kwaadaardige kapitein van het vervloekte schip de Zwarte Parel, stevig acteerwerk neerzetten.
En ook het plot heeft, gelukkig, uiteindelijk meer te bieden dan het drama van de onmogelijke liefde. De vervloekte piraten hebben het eeuwige leven, maar dit is enkel kwelling: wijn smaakt nergens naar, appels proeven ze niet meer en daarom willen ze de vloek koste wat kost terugdraaien.
Ten slotte, laat je niet te veel leiden door de wat al te platte oneliners in de trailer ("You want to feel pain? Try wearing a corset."). Toegegeven, die zitten er ook in, maar Pirates of the Caribbean heeft gelukkig een stuk meer te bieden. Gepubliceerd op 8 augustus 2003