Ocean's Twelve

Ocean en zijn elf handlangers zijn terug. Benedict, die in deel één het slachtoffer werd van de bende van Danny Ocean, zint op wraak. Hoewel het geld waarvan hij was beroofd, uitgekeerd is door de verzekering, wil hij niets liever dan de sluwe dieven een poot uitdraaien. Hij krijgt daarbij hulp uit onverwachte hoek, van de 'Night Fox', één van Europa’s meest gezochte criminelen. Met één man meer dan de vorige keer, moeten Ocean en zijn crew zorgen dat het bedrag, met torenhoge rente, wordt terugbetaald aan Benedict.
De grote vraag is natuurlijk: ‘Is Ocean’s Twelve een waardig vervolg op Ocean’s Eleven?’ Het doel in de film is hetzelfde: zoveel mogelijk geld in weinig tijd bij elkaar beroven. De cast is ook niet veel veranderd; deze is alleen aangesterkt met nog meer steracteurs als Catherine Zeta-Jones en Vincent Cassel. De veranderingen zitten in de kleine dingen. Ocean’s Twelve is niet langer geloofwaardig of realistisch te noemen. Het ontbreekt aan echte actiescènes en een goed te volgen verhaallijn. Begrip komt wederom pas later, met terugwerkende kracht. Maar Eleven blonk ook niet bepaald uit in deze dingen.
Ocean’s Twelve heeft vooral veel publiciteit gekregen als de Amerikaanse productie die zich voor een deel in onze hoofdstad afspeelt. Het is dan ook grappig als er opeens een zin in het Nederlands wordt gesproken, zonder die eeuwige ondertiteling. Maar dat maakt deze film geen must-see. Hollandofielen kunnen hun heil beter bij een film als Floris zoeken. Ocean’s Twelve is vooral een film met vrienden-onder-elkaar-humor en eenzelfde sfeer.
Of het komt door het vreemde camerawerk of door de acteurs, Ocean’s Twelve heeft een spottend randje. Als kijker word je overspoeld door vreemde beelddraaiingen, cameraperspectieven en montagetrucjes. De groep acteurs kan duidelijk goed met elkaar overweg, vooral George Clooney en zijn grootste partner-in-crime Brad Pitt lijken dikke vrienden die spelen met de kleintjes. Het is moeilijk deze film een genre-etiket te geven, maar de term ‘grappige boevenfilm’ komt het meest in de buurt. Ocean’s Twelve gaat op dezelfde voet verder als Ocean’s Eleven, gelukkig zonder saai te worden. Dus ja, als je het mij vraagt is Ocean’s Twelve absoluut een cool vervolg. Hier en daar mankeren er wat kleine dingetjes aan, maar de sfeer van weleer blijft behouden. Gepubliceerd op 18 december 2004