Nynke

De nieuwste film van de hand van Pieter Verhoeff, ‘Nynke’, is vooral een mooie film. Ga even rustig zitten voor deze ‘liefdesgeschiedenis’ waarin Monic Hendrickx als Nynke van Hichtum (ofwel Sjoukje Bokma de Boer) en Jeroen Willems als Pieter Jelles Troelstra de hoofdrollen mogen spelen.
‘Een film over een vrouw die haar plaats in de wereld zoekt, over het conflict tussen moederschap en ambitie, tussen liefde en onafhankelijkheid.’
Zoals eerder vermeld wordt de rol van Sjoukje, die onder de naam Nynke schrijft, gespeeld door Monic Hendrickx. Monic kreeg internationale erkenning voor haar rol in ‘De Poolse Bruid’. Verder speelde ze ook mee in films als ‘Aletta Jacobs’ en ‘All Stars’.
Ook in deze film valt er zeer over haar acteerwerk te spreken. Vaak weet ze zonder een woord uit te spreken precies duidelijk te maken wat er in haar om gaat.
Haar medespeler Jeroen Willems (verbonden aan Theatergroep Hollandia en oa bekend van ‘Wij Alexander’ en ‘Baantjer’) laat ook voortreffelijk spel zien. Pieter Jelles is eigenlijk een heel lieve man, maar vergeet door z’n gedrevenheid in de politiek nog wel eens om te kijken naar zijn vrouw en kinderen. Alle gevechten die hij met zichzelf voert laten zich niet alleen uitten in het -af en toe- slaan van de kinderen, maar ook elk gebaar en elke gezichtsuitdrukking spreekt boekdelen.
Andere bekende namen die meespelen in deze Fries/Nederlandstalige produktie zijn Peter Tuinman, Carine Crutzen en Joke Tjalsma.
‘Nynke’ speelt zich af rond het jaar 1900 en gaat over de vrouw Sjoukje Bokma de Boer die de bijzondere man trouwt waar ze altijd op gehoopt heeft. Namelijk: Pieter Jelles Troelstra, die enkele jaren later bekend zal worden als socialistisch politicus.
Aan de ene kant wil ze hem steunen en de moeder van zijn kinderen zijn. Aan de andere kant heeft ze ook ambities, wil ze meer. Dit brengt de nodige problemen met zich mee. Ook de mensen om haar heen bieden haar weinig duidelijkheid. Waar een psycholoog zegt dat ze zich gewoon moet concentreren op haar bestemming (het moederschap), zijn het enkele feministische vriendinnen die haar juist stimuleren wel te schrijven.
De film laat zien hoe Sjoukje, stukje bij beetje, voor zich zelf leert te kiezen. Iets wat past in het opkomende feminisme van die tijd.
Al met al is deze film een (prachtig verpakte) geschiedenisles.
Als je hoopt op een film a la ‘American Psycho’ waar de ene onschuldige vrouw na de andere door een cirkelzaag doormidden wordt gezaagd, dan zit je hier absoluut verkeerd.
Geen moord, geen drugs of Rock & Roll en geen actie.
Wat ‘Nynke’ wel te bieden heeft is bovenal een mooie film. Een film waarin je kan genieten van het sterke spel, de goede verhaallijn en de diepgang van de personages.
Uiteindelijk kan ik concluderen dat ‘Nynke’ wel degelijk een goede film is, maar vermoedelijk niet iets waar de gemiddelde scholier op zit te wachten.
Misschien wel leuk om aan de hand van deze film een literatuurverslag over Nynke van Hichtum te maken, of een geschiedenis werkstuk over Pieter Jelles Troelstra, met deze film als achtergrondbron.
Extra informatie:
Nynke van Hichtum: Uitgeverij Kluitman (ga naar auteurs/Nynke van Hichtum),
PJ Troelstra: Scholieren.com werkstuk. Gepubliceerd op 21 augustus 2001